PUTOVANJA

Kako najkvalitetnije provesti produženi vikend pred nama?

Otkrijte 3 idealne destinacije za jesenski izlet
Krajem tjedna očekuje nas produženi vikend i idealna prilika da si priuštite jesenski izlet. Za sve sretnike koji će uspjeti spojiti tri dana odmora pripremili smo prijedloge za vikend destinacije. U nastavku članka provjerite koje smo destinacije u Hrvatskoj izdvojili kao idilične jesenske izletničke lokacije.

Prvi prijedlog koji smo pripremili za vas učinit će da se osjećate kraljevski barem ovaj vikend. U blizini Virovitice, u općini Suhopolje nalazi se kompleks dvorca Janković koji datira u 18. stoljeće i usko je vezan uz stvaranje kulturne i povijesne baštine općine. Dvorac je bio u vlasništvu plemićke obitelji Janković sve do 1931. godine, a kasnije je imao različite javne funkcije. Ovaj prekrasni kompleks zgrade i okolnog perivoja bio je zapušten i devastiran sve do 2017. godine kad se u potpunosti obnavlja i prenamjenjuje u centar za posjetitelje i „dvorac u kojem možeš prespavati“. Posjetiteljski centar kroz interaktivan pristup omogućuje otkrivanje romantičnih legendi o grofovima i groficama i svih tajni koje ovaj dvorac krije. Korisno je znati da je Dvorac Janković otvoren od 0 do 24 svim danima osim nedjelje i praznika kada je radno vrijeme do 23 sata.

Ako se odlučite posjetiti ovu destinaciju, nemojte preskočiti ni ostale zanimljive aktivnosti u okolici. Virovitica nudi nekoliko poučnih i zanimljivih ruta, kao što su Plemićka ruta, Drvoredima Virovitice, Bee Safari, a vjerujemo da vas neće razočarati ni eno ponuda.

Nakon predivne zapadne Slavonije, na našoj listi želja se našao i Gorski kotar s lokacijom pogodnom za nešto aktivniji vikend. Ova živopisna i još neistražena destinacija idealna je za uživanje u jesenskim bojama prirode. Radi se o kanjonu Kamačnik na području grada Vrbovskog. Početak staze se nalazi u naselju Vrbovsko, odakle vas vodi sedam kilometara ne zahtjevne uređene staze uz rječicu. Priroda kanjona Kamačnik obuzet će sva vaša a osjetila, a to zvuči kao savršen recepte za opuštanje od svakodnevnog stresa. Također, s obzirom na laganu stazu moći ćete uživati u fotografiranju na svakom od šarmantnih drvenih mostova.

Posljednja destinacija koju želimo posjetiti u ovom razdoblju je živopisni Grožnjan. Ovaj srednjovjekovni gradić smješten je sjeverozapadu Istre, a krasi ga epitet „grada umjetnika“. Pridjev grada glazbe i umjetnosti je zaradio zahvaljujući mnogim galerijama i radionama koje su se smjestile unutar starih kamenih zgrada, a može se reći da je i čitav gradić galerija na otvorenom. Glavne atrakcije u Grožnjanu su zidine, utvrde, kamene uličice, crkve i spomenici svojstveni srednjovjekovnom naselju. Pogled s impozantnih zidina gradića smještenog na brežuljku ostavit će vas bez daha. Uređeni maslinici i vinogradi te još dvadesetak okolnih mjesta na dlanu, idealna su razglednica za ovaj produženi vikend.

Foto: Instagram
Objavljeno: 15.11.2022. u 16:12
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p