PUTOVANJA

Kako uspješno unajmiti smještaj na Airbnbu?

Sve što trebate znati o vodećoj platformi za putovanja

Isla Mujeres, Meksiko 
nogama čvrsto na zemlji i ružičastim naočalama pospremljenim duboko u ladicu te potkrijepljeni kojim od mnogobrojnih statističkih izvješća, tvrdimo kako su danas putovanja dostupnija nego ikad. Navike mladih diljem svijeta razlikuju se od onih njihovih roditelja, pa se tako iz gradova bježi gotovo pobožno, produženi vikendi su izlika za city break, zime se provode s backpackom na leđima po Tajlandu, Kambodži i Vijetnamu, ljeta pripadaju Mediteranu, a Nove Godine ludim provodima u susjednim metropolama. 

U ovo novo kolektivno stanje uma savršeno se uklapa i jedna od najpopularnijih platformi za pronalazak smještaja, Airbnb. Ne tako davno zbog raznih dogmi možda i nije bilo prihvatljivo prespavati na madracu u stanu mlađahnog berlinskog DJ-a kojem je cimer otišao posjetiti svoju obitelj za vrijeme blagdana, no danas je ovo jedna od najpopularnijih alternativa klasičnim hotelima.
 
St. Barths 
Priča Airbnba započela je u San Franciscu. Brian Chesky i Joe Gebbia su se borili s plaćanjem stanarine te došli na ideju da iznajme tri madraca u svom stanu. Uz to su ponudili doručak te sve zajedno objavili na vrlo jednostavnoj stranici (blog s mapom), nakon čega su se pojavila tri gosta plativši svaki po 80 dolara. Pomislili su kako bi ovo mogla biti dobra ideja te su pozvali bivšeg cimera Nathana da im pomogne napraviti stranicu. Premijeru su imali na SXSW festivalu gdje su dobili samo dvije rezervacije. U međuvremenu su se bacili i na realizaciju nekih drugih ideja te sakupili i prvi pravi kapital. Tada su zarađivali svega 200 dolara tjedno i nakon mnogo kontempliranja i stajanja na mjestu zaključili su kako fotografije stanova nisu nimalo privlačne, štoviše. Samoinicijativno su krenuli u obilazak hostova, kucajući od vrata do vrata u New Yorku, praveći vrhunske fotografije smještaja. Nakon samo tjedan dana od objave novih službenih fotografija zarada se povećala na 400 dolara tjedno te je malo poduzeće počelo rasti. Uslijedilo je nekoliko odbijenica od strane ulagača, no tada je bubnjar poznatog pjevača Barryja Manilowa rezervirao čitavu kuću. Mnogi investitori su počeli ulagati velike novčane iznose u projekt, a Airbnb je od studentske ideje izrastao u kompaniju vrijednu 10 bilijuna dolara i pravu revoluciju u bukiranju smještaja koja predstavlja validnu prijetnju klasičnom hotelskom smještaju.

Preko 1.5 milijuna opcija smještaja u 34 tisuće gradova i 190 zemalja omogućilo je Airbnbu da postane vodeći izvor intimnijeg i cjenovno dostupnijeg smještaja na putovanjima. Istina, cjenovna pristupačnost i kvaliteta smještaja variraju od zemlje do zemlje i jasno je da Airbnb nije jednako primamljiv putnicima iz svih dijelova svijeta. No, s obzirom na to da i hotelski smještaj u pojedinim zemljama ovisi o samom standardu te iste zemlje, Airbnb se u mnogim situacijama pokazao kao bolja varijanta. Dobar primjer je Malta koja generalno nudi loš klasičan smještaj čije četiri zvjezdice izgledaju kao naše dvije, pa se među stanovima na Airbnbu može naći puno boljih i modernijih opcija za prihvatljive cijene. Osim što putnicima omogućava da se i na putovanjima osjećaju kao lokalci, štedi novac te je i zgodan način upoznavanja ljudi, iznajmljivačima je Airbnb odličan način dodatne zarade.
 
UK 
Kako bi Airbnb iskustvo bilo isključivo pozitivno, valja ipak pripaziti na nekoliko detalja i imati na umu kako sustav funkcionira. Prvo i osnovno, sve novčane transakcije između iznajmljivača i unajmljivača odvijaju se preko Airbnb stranice, nikada direktno između pojedinaca i nikada u gotovini. Dakle, nakon što se odlučite za smještaj i host potvrdi da je on slobodan za odabrane datume, putem kreditne kartice, Pay Pala ili Google novčanika će se obaviti plaćanje, no novac će se skinuti s računa tek nakon 24 sata nakon što ste se checkirali u smještaj. To daje mogućnost svim stranama da se usuglase i dogovore oko detalja. Postoji li problem, Airbnb se može kontaktirati u prvih 24 sata te će se plaćanje staviti na čekanje. Nakon isteka tih 24 sata povrat novaca više neće biti moguć, što je korektno prema iznajmljivačima jer su u tom periodu mogli smještaj izdati nekom drugom.
 
Dogodi li se pak nešto neočekivano i nepovoljno za vrijeme boravka u Airbnb smještaju, povrat novaca je moguć, a razlozi koji se uzimaju u obzir mogu se naći u pravilniku na službenoj stranici. Neki hostovi mogu dodatno zaračunati čišćenje, no cifre su točno naznačene u opisu smještaja. Dosta hostova zahtijeva i tzv. 'security deposit', odnosno naknadu koja će se isplatiti u slučaju oštećivanja posjeda od strane unajmljivača no taj iznos se plaća jedino u slučaju prijave, a uvjeti se dogovaraju prilikom rezervacije. Cijela stvar je poprilično transparentna i ne može se dogoditi prijevara u smislu naknadne prijave jer iznajmljivač ima svega 48 sati od odlaska putnika za prijavu uz koju mora priložiti i fotografije dokaza učinjene štete kao i račune za popravak iste. Ako se iznajmljivač ne složi s ovim optužbama, u cijelu stvar se miješa Airbnb. S druge strane, sami hostovi su poprilično zaštićeni jer Airbnb osigurava pokrivanje štete u iznosu od čak 1 milijun dolara.
 
Indija 
 
 
Premda ove tehnikalije naizgled zvuče komplicirano, proces rezervacije zapravo je vrlo jednostavan, a ono što najviše olakšava stvar jest direktna komunikacija iznajmljivača i unajmljivača. U svakom trenutku se mogu poslati poruke na samoj Airbnb stranici, odnosno profilu hosta, no mogu se razmijeniti i osobni kontakti i mailovi putem kojih se u svako doba može riješiti neka dilema. Jedino što bi moglo biti mukotrpno jest poznavanje engleskog jezika te navike koje ovise od zemlje do zemlje. Primjerice, u arapskim zemljama kao stanovnik Hrvatske možda nećete lako naći smještaj preko Airbnba jer će tamošnji hostovi prije odabrati nekog imućnog Skandinavca nego mlade Hrvate, pa se može dogoditi da vaši upiti budu odbijeni nekoliko puta za redom. Tu je i jezična barijera koja će otežati komunikaciju, ali je dobra stvar što u svakom trenutku možete odustati od rezervacije i pogledati neki drugi smještaj.
 
Island 
Nakon što ste specificirali grad u kojem želite boraviti, dobro se informirali o četvrtima koje vam odgovaraju i odredili cjenovni rang na koji pristajete, jako je bitno procijeniti želite li smještaj dijeliti s drugim ljudima (hostom, njegovim cimerima i sl.) što će u osnovi biti i mnogo jeftinije, ili pak želite cijeli stan ili kuću za sebe. Dobra strana dijeljenja smještaja jest što će vam cimeri vrlo vjerojatno pomoći pri snalaženju u novom gradu, otkrivanju posebnosti koje samo lokalci znaju, transferima s aerodroma, a mogu biti i sjajno društvo ako ste sami. Plus za prazan smještaj je, naravno, komocija i privatnost.

Nadalje, obavezno pročitajte recenzije smještaja i pritom čitajte između redaka. Recenzirati smještaj mogu isključivo putnici koji su ga i isprobali, no pozitivni komentari su česti pa u njima valja iščitati i sve nijanse. Smještaj bez ijednog feedbacka gosta osobno ne bismo uzeli u obzir, a onaj koji ima svega nekoliko komentara provjerili bismo putem profila samih komentatora kako se ne bi dogodilo da su recenzije ostavili isključivo prijatelji hosta. Dakako, manjak recenzija može značiti i samo to da je smještaj nedavno dodan u sustav. Dodatna sigurnost je oznaka 'A', odnosno maleni trokut u desnom kutu fotografija koji znači da je smještaj fotografirao (i posjetio, jasno) profesionalni Airbnb fotograf i time potvrdio ispravnost i vjerodostojnost smještaja. Tu je i oznaka 'Superhost' koja vaš izbor dodatno olakšava, ako vam novac nije presudan faktor. Ne libite se biti kritični, postavljajte pitanja i dobro proučite svaki detalj kako bi vaš boravak na destinaciji bio savršen.

Portugal
Nakon što ste odabrali smještaj, valja kontaktirati hosta i dogovoriti se oko svih detalja.
Osim što u komentarima možete otkriti jesu li vaši domaćini gostoljubivi i spremni pomoći, isto ćete saznati i u direktnoj komunikaciji. Često će vam ponuditi i prijevoz od aerodroma do stana ili kuće i to za dosta manju cijenu od klasičnog taksija ili pak besplatno, ako ste sretnik. Imajte na umu da ne dolazite u hotel, stoga poštujte svog domaćina, njegov dnevni raspored, ali i vremenske zone. Potrudite se ostaviti i dobar prvi dojam putem dopisivanja (ali i svoje profilne fotografije) i sjetite se kako se ocjenjuje i vas kao gosta, što će vam koristiti ili štetiti u nekim sljedećim rezervacijama. Zapamtite i da vaš domaćin ovisi o vašim pozitivnim komentarima i zasigurno će se potruditi oko vas ne bi li ostavio dobar dojam.

Na kraju svega, budite širokih pogleda, poštujte kulturu i navike stanovnika u čiju zemlju dolazite i zabavite se maksimalno. S obzirom na inovativnost smještaja kojeg nudi (dvorci, kolibe, kućice na drvetu, iglooi, moderni stanovi u svjetskim metropolama...), Airbnb vam doista može osigurati jedinstveno iskustvo.

Matea Martek
Foto: Airbnb

Objavljeno: 21.10.2015. u 13:13
Tagovi: putovanja

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p