PUTOVANJA

Kambodža najavila zabranu jahanja slonova

Čini se kako je ovom nasilnom trendu napokon odzvonilo!

Više od 5 milijuna turista svake godine posjeti Angkor – legendarni arheološki park u Kambodži koji mnogi odabiru obilaziti upravo na slonovima dok razgledavaju čuvene hramove. U Kambodži koriste slonove od 2001. godine i to ne samo u funkciji prijevoznih sredstava već i za izvođenje raznih predstava za posjetitelje.

Svjetska organizacija za zaštitu životinja već se dugo protivi praksi jahanja slonova i nastoji informirati javnost te skrenuti pozornost na nehumane uvjete života u kojima ti slonovi žive i umiru, a o kojima velik broj ljudi ne zna mnogo. Osim što prekomjerno rade, imaju vrlo ograničenu ili nikakvu veterinarsku njegu te redovito borave na betonskim podovima i nemaju priliku za međusobno druženje, što je ovim visokointeligentnim bićima koja su navikla živjeti u klanovima vrlo traumatično. Zato su vladini službenici Kambodže objavili da će jahanje na slonovima u Angkoru biti u potpunosti zabranjeno od 2020. godine. Također ističu koliko je važno za slonove da borave u svom prirodnom staništu ali i činjenicu da postoje brojni drugi načini za pružanje atrakcije turistima .


"Nijedan slon ne bi trebao prolaziti kroz ovo ponižavajuće iskustvo vukući turiste po leđima radi jeftinog uzbuđenja. Prisiljavanje ovih nježnih divova produžuje njihovu patnju u zatočeništvu i skriva razornu istinu od turista, a to je činjenica da je njihovo iskustvo jahanja moguće samo uz sustavno nasilje nad ovim prekrasnim životinjama", izjavila je izvršna direktorica Svjetske zaštite životinja SAD-a - Alesia Soltanpanah.

Iako ovaj potez Angkora predstavlja veliku pobjedu, jahanje na slonovima i dalje je praksa u brojnim Azijskim zemljama kao što su Tajland, Vijetnam i Laos. No, valja istaknuti kako se u posljednjih par godina sve više vodiča i agencija odlučuje na potpuno ukidanje ove opcije iz svoje ponude; čak 245 velikih svjetskih putničkih agencija prestalo je prodavati i promovirati vožnje na slonovima.

"Premještanje ovih slonova predstavlja velik korak u pravom smjeru, ali nećemo se zaustaviti sve dok se svi slonovi ne povuku iz jahanja i drugih štetnih aktivnosti i dok im se ne omogući da žive ostatak života kao jednostavno - slonovi ", poručuju iz Svjetske zaštite životinja SAD-a.

Photo: unsplash, pexels
Objavljeno: 01.12.2019. u 10:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p