PUTOVANJA

Koje gradove moraju posjetiti istinski gurmani?

Znate li gdje se u svijetu najbolje jede?

 street food  
Neki putuju zbog upoznavanja novih ljudi, neki vođeni idejom o komadiću tirkiznog topskog raja, neki zbog bogate kulturne baštine, a neki zbog jednog primarnog i posve hedonističkog poriva – hrane.
 
Premda u svojim prebivalištima možemo okusiti razne egzotične delicije, isprobavanje tradicionalne i autentične kuhinje na putovanju s time se ne može mjeriti i ono postaje nezaboravno iskustvo te prava avantura. Mnogi se vrlo vjerojatno neće usuditi okusiti sva jela karakteristična za pojedine zemlje svijeta, no dobar dio populacije ovom će zadatku prionuti s potpunom posvećenošću, računajući kako to nije posve običan zalogaj, već zalogaj u kojem se miješaju kultura, tradicija, navike, boje, okusi i mirisi jedne zemlje.
 
Iz ovog razloga, Conde Nast Traveler anualno prikuplja mišljenja i glasove čitatelja kako bi sastavili ultimativnu listu gastronomskih destinacija. Među gradovima svijeta koji se mogu pohvaliti najboljom kulturom hrane i najboljim kulinarskim delicijama na posljednjoj su se listi našle neke neočekivane destinacije, no zalutalo je i pokoje iznenađenje.
 
street food  
Prošećete li susjedstvom Parte Vieja i Gros, dočekat će vas mnogo malih tapas barova u kojima ćete moći slasno prezalogajiti, no San Sebastián u Španjolskoj nudi mnogo više. Etablirane taverne, eksperimentalni lokali ili luksuzniji restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama ovdje će vam osigurati rajski obrok za pamćenje.
 
Sasvim očekivano, drugi na listi čitatelja Conde Nast Travelera našao se Pariz. Trend bistronomije je na parišku gastro scenu donio niz inovativnih, cjenovno prihvatljivih bistroa koje najčešće drže stranci i koji su u vrlo kratkom vremenu postali moderni klasici. Upareni s bogatom francuskom kulinarskom tradicijom, nakon svojevrsne zasićenosti, vratili su Pariz na sam vrh gastronomskih odredišta svijeta.
 
street food
Lokalno je riječ koja najbolje opisuje ponudu Cape Towna u Južnoafričkoj Republici. Mnoštvo autentičnih lokala i zanatlija nude prave delicije i postavljaju ovaj grad na visoko treće mjesto.
 
Sigurni smo kako se slažete da lista ne bi bila potpuna bez rustikalnih talijanskih trattoria i uličnih prodavača. Senzacionalna pasta, savršena peciva i cappuccino sa savršenom pjenom svjetske putnike su potpuno osvojili u Firenci, dok su Armando al Pantheon, Sciascia Caffe ili Pizzarium rimski gastro aduti koje su putnici izdvojili kao pravo blago glavnog grada Italije. Ovi restorani svojim vrhunskim jelima prkose tipičnim turističkim lokalima koji jedino što nude jesu visoke cijene te Rim svrstavaju u sam vrh najboljih gastro centara svijeta.
 
 street food 
Prema riječima Conde Nast Travelera, teško je uopće sažeti u nekoliko rečenica što sve nudi gastro scena glavnog grada Japana. Da li turisti prvo krenu isprobati omakase u nekom od sushi lokala, noodle u jednom od stotina gradskih trgovina ili nešto deseto, što ne žele niti pokušati definirati, ne znamo, no sigurno jest da ih ovaj čudesan grad redom oduševljava.
 
Nadalje, tu je Hong Kong koji je davno svoje ustaljene gastro forme osuvremenio daškom urbanih svjetskih kuhinja, nudeći ono najbolje od dva svijeta – bogatog, tradicionalnog i kineskog te modernog, eksperimentalnog i inovativnog.

street food
 
Još jedan azijski div u posljednjih je nekoliko godina procvjetao kad je riječ o gastro ponudi. Etablirani svjetski chefovi otvorili su svoje restorane, no i standardna ponuda tradicionalnih specijaliteta za vrlo malo novaca ispunit će sva očekivanja. Na devetom se mjestu pak našla Barcelona. Uspoređujući je s ostalim španjolskim gradovima, ovdje se nalazi najviše Michelinovom zvijezdom označenih restorana. Alkimiu, Roca Moo, Moments i Tickets morat ćete rezervirati mnogo unaprijed, no senzacionalnu hranu pronaći ćete i u manjim, intimnijim i opuštenijim lokalima.

sladoled
 
Sir, delicije s javorovim sirupom, suhomesnati proizvodi, glazirane jegulje ili divljač glavni su aduti Quebeca, destinacije koja obiluje šarmom i vrhunskim kulinarskim pričama.

M.M.
Foto: Pexels
Objavljeno: 24.05.2015. u 10:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p