PUTOVANJA

Kuba: destinacija idealna za sve one koji već dugo maštaju o ljetu

Pamela Smoljanić nagovorit će vas da spakirate svoje kofere!

Iznenađujuće topla vremenska prognoza osim što je unijela poprilično veliku konfuziju u naša svakodnevna modna izdanja, također je preusmjerila naše misli na bezbrižne ljetne dane koje već sada s nestrpljenjem iščekujemo. Da u svojim mislima nismo sami potvrđuje i sam Instagram feed koji je u posljednje vrijeme prepun prekrasnih fotografija egzotičnih lokacija koje se sigurno već dugo nalaze na gotovo svakoj travel listi. Svoje sigurno mjesto na našoj listi pronašla je i Kuba, a sve zahvaljujući prekrasnim fotografijama jedne od omiljenih Influencerica, Pamele Smoljanić, a kako se pripremiti za ovakvo putovanje, što posjetiti, koju hranu kušati te sve ostale zanimljivosti koje o Kubi jednostavno morate znati, u nastavku će vam ispričati simpatična Pamela, stoga njoj prepuštamo riječ...

Za ovo putovanje smo se dečko i ja odlučili poprilično impulzivno. Iako već gotovo dvije godine pričamo i maštamo o tome, na putovanje smo se odlučili u nešto manje od mjesec dana prije samog polaska. Kuba nas je oduvijek posebno privlačila zbog zarazno dobre atmosfere o kojoj svi pričaju, a mali odmor bez interneta i neobilazni oldtimeri bili su i više nego dovoljan motiv da se otisnemo u novu avanturu. Priprema za Kubu gotovo da i nije bilo, što je za nekoga tko i za ona najkraća putovanja ima plan i program jedno posve novo iskustvo!Na Kubi smo proveli 10 dana. Obišli smo Havanu, predivni Varadero i šarmantni Vinales. Za te tri lokacije 10 dana bilo je - prihvatljivo. Kako to obično i bude, zadnji dan smo se složili da bi nam taman trebao još dan ili dva da posjetimo sve što nas je zanimalo. S druge strane, postoji velik dio Kube koji ovoga puta nismo stigli obići. Možda i najviše žalim za Trinidadom i otočićem Cayo Blanco, no ovako barem imamo dodatnu izliku da se na Kubu vratimo što prije.


Gdje odsjesti?

Sletjeli smo na Kubu u 8 ujutro po njihovom vremenu. Bilo je dovoljan jedan pogled na palme koje okružuju aerodrom, na plavo nebo bez ijednog oblačka i termometar koji pokazuje 30 stupnjeva da zaboravim na jet lag i činjenicu da sam 15 sati provela u avionu. Bili smo smješteni u tradicionalnom kubanskom smještaju - casas particulares. Riječ je o obiteljima koji iznajmljuju cijeli ili samo dio svoga stana. Većinom je to skroman ali uredan i prije svega autentičan smještaj koji svaki ljubitelj putovanja treba isprobati. Dodatan benefit je činjenica da vam domaćini svakog jutra, ako to želite, pripremaju tradicionalni kubanski doručak. Odlična kava, jaja, sir, topli kruh i tanjur egzotičnog voća platit ćete između 3-5 CUC-a po osobi. Svakako vrijedi probati!

Mjesta koja se isplate istražiti!

Na Kubi ima bezbroj genijalnih mjesta, no za razliku od mojih dosadašnjih destinacija ne mogu istaknuti jednu turističku atrakciju koju baš 'MORATE' posjetiti. Mogla bi reći da je to Muzej Revolucije, kuća velikog Ernesta Hemingwaya, grandiozni Capitolio, kultni Hotel Nacional ili šetnja od 8 km uz ocean Malecón i s ni jednim definitivno ne bi pogriješila. Riječ je o predivnim lokacijama bogate povijesti i zanimljivih priča, no ono što Kubu čini posebnom su ljudi i atmosfera. Ulicom vlada pjesma, opušteni, nasmijani i nevjerojatno talentirani ljudi! Na prvi pogled jasno je da su im ples, pjesma i umjetnost u krvi, a moje je mišljenje, da ih je borba i želja za boljim životom natjerala da te iste dovedu do savršenstva. 

Ako nešto moram posebno istaknuti to je vožnja oldtimerom. Cijela Kuba živi u nekom drugom vremenu i teško se oteti dojmu da se niste ukrcali u avion nego u vremeplov koji vas je jednostavno vratio 50-ak godina unazad.

 Atmosfera lokalnog stanovništva 

Kubanci kažu - “Gdje prestaje logika tu počinje Havana”; nakon samo 24 sata na Kubi bilo mi je jasno na što točno misle. Derutne ulice, ruševine i veličanstvene građevine poput Captiolia nalaze se na samo nekoliko metara udaljenosti, a iako su im školstvo i zdravstvo među najrazvijenijim na svijetu, svoje doktore plaćaju tek 30 CUC-a mjesečno ( otprilike 28 eura). Moj je osobni dojam da zbog situacije većina ipak - ne očajava! Ono što me kao ženu dodatno oduševilo su Kubanke i njihov stil. On se ne može i ne treba uspoređivati s europskim, no njihov stav je ono što baca na koljena. Bez imalo nepotrebnih kompleksa samouvjereno hodaju u onom što se njima sviđa i u onom u čemu se one osjećaju dobro. Ne mare za višak kilograma niti za zaobljene trbuščiće i u tim kratkim majicama i uskim haljinama pršte samopouzdanjem. Nije teško zaključiti da je taj fenomen direktno povezan s činjenicom da je internet na Kubi gotovo i nepostojeći!To je još jedan od razloga zbog kojeg je ovo putovanje bilo nezaboravno i zbog kojeg bi ga preporučila baš svakom. Čak i ako misliš da nisi 'ovisan' o internetu, iznenadiš se koliko često dnevno posegneš za mobitelom kako bi provjerio neku informaciju, možda samo pogledao vremensku prognozu ili ga jednostavno primiš u ruku i 'skrolaš', no posebno me iznenadilo koliko smo se lako od iste navike odviknuli. Već nakon dva dana, primijetiš da ti baterija traje neobično dugo i da čak i kada se spojiš, nakon 10-ak minuta praktički nemaš što za raditi online.

Gastro vodič

Svi koji me poznaju, znaju da smo i dečko i ja veliki gurmani! Plan i program naših putovanja nerijetko se bazira na istraživanju lokalnih tržnica, dućana s hranom i restorana, a ovog puta pripremili smo se na nešto posve drugačije. Priče prijatelja i poznanika pripremile su nas na to da od hrane na Kubi ne očekujemo puno, štoviše da se pripremimo na potencijalne probleme sa želudcem. Neki su čak savjetovali da ponesemo energetske pločice iz Zagreba kako bi imali nešto 'sigurno' kad ogladnimo. Pripremili smo se na najgore i ugodno se iznenadili! Kubanci većinom jedu rižu, piletinu (ako je ima, mi većinom nismo bili te sreće), svinjetinu, ribu i morske plodove, osobito jastoga. Uz dozu opreza, moj je savjet da se opustite i uživate u onom što Kuba nudi!

Jedini restoran koji smo ovog puta imali 'na listi ' je La Guarida i njega bi svakako preporučila ako ste na Kubi i zaželite se nešto finije hrane. Riječ je o atipičnom i za kubanske pojmove luksuznom restoranu s odličnom hranom, no bez obzira na hranu ipak me se najviše dojmio njegov eksterijer i interijer. Fasada je potpuno zapuštena, a zgrada više nalikuje ruševini nego finom restoranu, ali upravo mu to daje poseban štih! Spektakularno stubište na ulazu daje naslutiti da vas na krovu čeka spektakl.Naravno, moram spomenuti i koktele. Rekla bi da Kubanci rum piju kao vodu, no čak ni to nije dovoljno. Jedna boca ruma dovoljna im je za ravno 4 (!!) koktela - pa vi računajte! U svakom slučaju, kokteli vas lako prevare jer osim ruma ne škrtare ni na šećeru i limeti. Najbolju Caipirissmu pili smo u malenom kafiću/restoranu 'Sia Kara' blizu Capitolia, a ugodno me iznenadio i Daiquiri u Floriditi. Iako je riječ o turističkoj lokaciji (navodno je istoimeni koktel na upravo toj lokaciji izmislio i redovito konzumirao Hemingway), koktel vrijedi svakog CUC-a.

Mogla bi satima pisati o svakom danu provedenom na Kubi, o ulicama tog specifičnog mirisa, nezaboravnim iskustvima, ljudima, natprosječno ukusnim koktelima i tom zaraznom ritmu kojeg još uvijek osjećam pod kožom, ali zapravo najbolji i jedini savjet koji vam mogu dati je - bukirajte let za Havanu!

Objavljeno: 27.02.2020. u 11:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p