PUTOVANJA

Ljetna avantura Nevene Rendeli

Kako je poznata novinarka i voditeljica provela godišnji odmor?


D
ok vani rominja preuranjena jesenska kiša (umanjenica za potpuno sulude oluje koje su nas snašle ovo ljeto), nekako mi se čini kao da plaže, sunce, šareni kokteli i minimalne krpice pripadaju nekom drugom vremenu. Davno prošlom. 

Bez obzira na nepodnošljivu lakoću zaborava pod utjecajem vremenskim neprilika, još prošli tjedan uživali smo negdje na plavom Jadranu, bunili se na uvijek istu turisitčku ponudu, ponegdje preskupe cijene i prazne hotele. Nije to bilo uopće loše ljeto, ako mene pitate, no naravno sve ovisi o očekivanjima. Pa tako sigurno ne dijelite moje mišljenje ako ste se našli negdje u Istri, a tražili ste ludu zabavu, u Hvaru, a žudili ste za mirnim odmorom ili u Dubrovniku, a baš ste ovo ljeto odlučili jeftinije proći. Svaki proizvod ima svog kupca, rekli bi marketingaši, ali činjenica je da se nismo baš proslavili ni ponudom, a bogami ni potražnjom. Bez obzira na to, još uvijek se na lijepom plavom Jadranu mogu pronaći neotkrivene oaze ljetnog užitka, samo treba točno znati što želite. Pa tako kad dama dođe u neke godine (tepam si sama kad već nije nitko drugi), idealan ljetni odmor postanu mjesta u kojima se susjedi na plaži mog prebrojati na prste jedne ruke, a kafići i restorani rade taman toliko dugo da je za dobro vaše linije prekasno jesti. Kad tako suzite izbor, vjerujte mi, mogućnosti baš nisu nepregledne, ali ima ih. Na primjer, ljetovanje u nacionalnom parku.

1. Kornati

Taj opjevani raj na zemlji već neko vrijeme nije samo odredište nautičara već i svih onih željnih odmora na osami, bez trgovina, automobila, interneta i signala za mobitel. Ako pripadate u skupinu takvih koji se na nekoliko dana (tko izdrži može i duže) žele odvojiti od svakodnevnih tekovina civilizacije (na nekim mjestima tu se podrazumijeva i topla voda, a ponegdje i voda uopće), onda će stare kamene kućice koje su nekad Murterinima služile kao štale ili mjesto na kojem bi prespavali između bacanja i dizanja mreža, za vas biti hotel s pet zvjezdica. Nema ih puno, ali neke od njih uistinu su slatko uređene i od trenutka kad vas vlasnici iskrcaju pa do onog kad dođu ponovno do vas, budite sigurni, najbliže što ćete od ljudskog roda ugledati je neka mrvica na dalekom brodu.

  
Ako je takvo robinzonsko ljetovanje ipak malo previše, onda ćete naći zlatnu sredinu; ljepota pustog otoka, s vrhunskim restoranom i idiličnim smještajem u blizini. Ili još bolje, sve to u jednom. Upravo je takav novootvoreni Core lounge bar Kornati na ulazu u uvalu Vrulje. Novopreuređeni restoran odskače od kornatskog standarda - riba na gradele i krumpir salata, i osim uvijek svježih plodova mora i vrhunskog vina, vlasnik će vam rado ponuditi svoju viziju preukusnih predjela. Teško je to razumijeti ako bez toga niste u nekom trenutku ostali, ali u Coreu na Kornatima posebno sam cijenila prvi jutarnji cappucino, pa makar zbog njega trebalo posebno paliti agregat. To vam ne bi bilo tko na Kornatima učinio. A o osjećaju kad nakon prve cigarete i cappucina skoro pa iz kreveta uronite u kristalno čisto more, e to se zove odmor. Za ostale užitke proučite fotografije. Isplati se!


2. Mljet

Na Mljetu sam, prije ovog ljeta, posljednji put bila prije kojih desetak godina. Pamtim samo da sam morala puno šetati i još više biciklirati jer je riječ o Nacionalnom parku i da nikako nisam mogla zaspati jer je bilo tako mučno tiho da sam se morala uspavljivati vlastitim disanjem. Ne znam što sam tad očekivala, ali očito me se taj najzeleniji hrvatski otok nije dojmio kao ovaj put. A nešto je i u godinama i percepciji odmora. Za početak, oduševila me činjenica da su na trajektu usred špice sezone osim nas dvoje bila još samo dva para. Jedan od njih bio je mladi doktor koji na Mljetu posljednjih mjeseci živi i radi i njegova djevojka, a drugi Francuzi koji su iz Pariza potegli kako bi uživali u, kako oni kažu, rajskim plažama i zelenom moru. Kao i sa svim tim našim «divljim» otocima, malo je «tramak» do njih doći, ali Mljet je u principu blizu obale, samo pola sata trajektom, sad to što morate doći do Pelješca ili iz Dubrovnika ili tko zna od gdje sa sjevera može biti malo naporno. Moja preporuka jest da obavezno idete autom, iako ga nećete puno koristiti, ali Mljet ima 50-ak kilometara ceste pa ćete se za početak od trajekta do nacionalnog parka voziti najmanje pola sata, a isto toliko je i do druge južne strane otoka. Smještaj je idealno potražiti u Goveđarima, malom selu s desetak kuća u unutrašnjosti otoka (otprilike sedam minuta hoda od Velikog jezera) u jednoj od obnovljenih kuća za odmor. Ne samo da su prekrasno uređene, već je ljeti poseban užitak spavati u selu, i zbog komaraca i zbog ugodnijeg zraka. Jedna od takvih kuća je ona obitelji Luković koji su preuredili staru seosku školu, pa tako u prizemlju imaju galeriju u kojoj se može pogledati film o Mljetu, a na katovima apartmane. Uistinu je poseban osjećaj nakon cjelodnevnog lutanja po suncu i otoku, navečer doći u u to mirno selo i uz vino ispred galerije prožvakati sve teme koje vam padnu na pamet (novine ionako nećete danima vidjeti). A onda opet nakon toga leći i ne čuti ni zvuka. Tamara i Zuko (op.a. Luković) idealni su domaćini jer ćete od njih saznati sve što vas zanima o mljetskoj prošlosti, sadašnjosti i željama za budućnost. Inače, ni on ni ona nisu s Mljeta, Zuko je iz Dubrovnika, Tamara iz Zagreba, ali to ih nije spriječilo da nekoliko godina provedu na Mljetu, čak i zimi, sve dok djeca nisu krenula u više razrede škole.
Lijepi apartmani mogu se pronaći i u Babinim kućama na samom jezeru, a ako ipak volite malo akcije i buke, onda su Pomena i Polače idealno mjesto za vas. Prijevozno sredstvo ovdje je bicikl, u sklopu Nacionalnog parka drukčije i ne može, pa se gosti vrlo brzo naviknu na razdaljine od najmanje 15 km dnevno koje valja proći. No, gledajte to ovako, s biciklom možete uistinu stati gdje god želite i na Mljetu je čak i u špici sezone mala mogućnost da ćete s nekim dijeliti svoj komad plaže. Gdje god se zaustavite na jezerima, ljude ćete susresti samo ako želite. Kada ste već na biciklu, onda obavezno napravite krug oko Velikog jezera, dođite do nekadašnjeg mosta koji je povezivao dvije strane (priča je da ga je srušio Tito jer je svoju ljetnu rezidenciju želio upravo na Mljetu, a kasnije se zbog blizine ipak odlučio za Brijune), mahnite ribarima u Solinama da vas pokupe (ovo je više pjesnička fugura, postoji točno mjesto na kojem vas kupi taxi boat) i s biciklima pređite na drugu stranu. Soline su posljednje mjesto na Velikom jezeru, 3,5 kilometra udaljeno od Babinih kuća i uprave Nacionalnog parka, s doslovno tri kuće i tri restorana. Ja bih preporučila onaj prvi kad vas iskrcaju iz brodića, konoba Pikala, s tim da niti u jednom nećete kušati ne znam kakve specijalitete. Ali u Pikali je barem ugođaj krasan, a i nakon toliko bicikliranja želudac previše ne bira.

 
 
 
Ostali restorani uglavnom su u Pomeni i Polačama, konoba Nine u Pomeni poznata je po odličnoj lešadi, a u Bourbonu u Polačama možda susretnete Romana Abramovića koji svako ljeto svoju jahtu parkira baš tu. Iskreno, uopće me ne čudi da su svjetski bogataši oduševljeni Mljetom, dovoljno je velik da se na njemu možete sakriti od nepoželjnih pogleda, a opet dovoljno malen da sve obavljate biciklom (ali baš svi se voze na iznajmljenim biciklima i jednako pate na usponima, od lokalnog doktora preko podebljih Amerikanaca, koji siđu s najluksuznijeg broda koji možete zamisliti, pa do Toma Cruise koji je prošlo ljeto boravio na Mljetu).
 
 

Iako je najpoznatija ova «sjeverna» strana otoka zbog prirodnih čuda poput Velikog i Malog jezera i šume/đungle, koja više podsjeća na neku azijsku zemlju nego na Mediteran, na južnoj strani će vas dočekati pješćane plaže. Najpoznatija je Saplunara na kojoj se snima Survivor, ali u špici sezone ne očekujte samoću kao u nacionalnom parku. Za uživanje u pogledu i guštanje u hrani zaputite se do restorana Stermassi, udaljenog nekoliko minuta od plaže i obavezno kušajte domaće njoke s veprovinom i najbolji stolni pošip koji sam ikad probala.
 
 

Dovoljno da vas do sljedećeg ljeta drži u iščekivanju !
Objavljeno: 05.09.2014. u 08:00
Tagovi: Nevena Rendeli

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p