PUTOVANJA

Male putne tajne: Ana Maras Harmander

'Najgore je bilo kad su nas Barcelonom proganjali lopovi'

Male putne tajne: Ana Maras Harmander 
Njeno nasmijano lice krasi male ekrane, sjala je na mnogim kazališnim daskama i svoj je glumački pečat dala i brojnim domaćim filmovima. Anu Maras Harmander poznajemo kao energičnu i veselu Splićanku izvrsnih glumačkih sposobnosti, no malo je manje javnosti poznata njena neutaživa ljubav prema putovanjima. Anina putovnica krije mnoge priče, nebrojene gradove i pokoji naučen trik, a neke od spomenutih nam je otkrila u intervjuu koji vam donosimo. Gdje je sve mlada glumica bila, što je sve vidjela, što nikada neće zaboraviti i kako voli putovati, otkrijte u nastavku...
 
Voliš putovanja jer...
Volim putovanja zato što me čine boljom osobom. Svaki put naučim nešto novo o sebi, o ljudima, postajem tolerantnija i otvorenija. Volim putovati i zato da se poželim vratiti, da budem nanovo zahvalna, da ne uzimam stvari zdravo za gotovo. Putovanja su i inspiracija za moj posao jer upoznajem nove kulture i ljude.
 
Male putne tajne: Ana Maras Harmander 
Solo ili grupno putovanje?
Dok sam bila mlađa stalno sam putovala sama, ali sada više volim istraživati u dvoje ili, prema trenutnoj situaciji, u četvero. Zanimljivije je s nekim dijeliti uspomene.

Pakiranje unaprijed ili ono u zadnji tren?
Pakiranje zavisi o putovanju. Većinom se volim pakirati malo unaprijed, pogotovo sad kad imam bebu, ali ako je putovanje kraće, dovoljno mi je i jedan dan prije puta.

Rezerviranje smještaja na licu mjesta ili unaprijed?
Trudim se imati neki smještaj rezerviran unaprijed, ali sam podložna promjenama. Tako mi se znalo dogoditi da usred putovanja odlučim otići i na drugu destinaciju, pa se snalazim po putu. Obožavam ostaviti prostor za spontanost.

Samostalna organizacija putovanja ili sve prepuštaš agenciji?
Sve organiziram samostalno. To mi dođe kao mali uvod u ono što me čeka. Istražujem, čitam, raspitujem se kod prijatelja, tražim karte, smještaj...slatke muke.
 
Male putne tajne: Ana Maras Harmander 
Male putne tajne: Ana Maras Harmander 
Najdraži booking servis ili neki trik?
Posljednjih godina koristim isključivo Airbnb jer su me dosad pratila samo ugodna iskustva. Volim to što se direktno dogovara sa stanodavcem, pa kad dođe do nekih pitanja, dobijem direktan odgovor, bez posrednika. A za trikove pitam savjet ljude koji su već bili na tom mjestu, ponekad gledam i preporuke.

'Luksuz' ili avantura?
Svakako sam za avanturu i istraživanje ispred luksuza. Ali ako avantura uključuje i luksuz, neću se buniti.

Obilaženje svih znamenitosti ili neopterećeno lutanje i stapanje s gradom?
Prvenstveno volim sjesti u neki lokalni kafić ili restoran i upijati atmosferu grada/mjesta. Volim ljude slušati kako pričaju, gledati kako se ponašaju i vidjeti što jedu i piju. Onda na red dolaze znamenitosti, muzeji, preporuke lokalaca. Posljednjih godina volim otići hop on hop of autobusom kad stignem na odredište, a onda se vraćam na mjesta koja su me zaintrigirala tijekom tog izleta.

Snalaženje pomoću aplikacija i interneta ili minglanje s lokalcima i putnicima?
Svakako minglanje s lokalcima, manje s putnicima. Na putovanjima najviše volim osjećaj nepripadnosti bez opterećenja u kombinaciji s osjećajem pripadnosti cijelom svijetu. Znam da zvuči čudno, ali to je najbliže što mogu opisati taj osjećaj. Ili bih ga mogla jednostavno nazvati - sloboda. 
 
Male putne tajne: Ana Maras Harmander 
Male putne tajne: Ana Maras Harmander 
Tvoj savršeni suputnik je...
Moj muž.

Najdraža destinacija do sada...
Joj, toliko je teško izdvojiti samo jednu destinaciju, no grad kojem se svake godine vraćam je Rim. Ali, impresionirali su me i Tajland, Malezija, Rotterdam, Los Angeles, Texas...

Tvoja putna torba mora obavezno sadržavati...
Moja putna torba mora sadržavati samo putovnicu, ali većinom je prepuna, hahaha. Jedini put kad sam išla samo s putovnicom i kozmetičkom torbicom bio je put na Tajland. Ali sam se vratila s dva kofera :)

Najdraža i najgora uspomena s putovanja?
Najdraže su definitivno uspomene i fotografije, a najgora je kad su nas u Barceloni proganjali lopovi cijelim kvartom Barrio Gotico, sve dok nismo uletjeli u kafić, koji je srećom bio otvoren. Od straha nismo izlazili cijelu noć dok se nije razdanilo.
  
   
Hotelska soba/smještaj koji nikada nećeš zaboraviti...
Svakako je to onaj kojem se stalno vraćam, Spanish Steps Inn u Rimu i vila s infinity bazenom na Koh Samuiju u Tajlandu.

Na vrhu tvoje liste destinacija za posjetiti nalazi se...
Zanzibar, Tanzanija, Šri lanka, Filipini...niz ide unedogled.

Najvažnija stvar koju si naučila na putovanju je...
Da su ljudi i dalje predivni! Većinom ljepši i od pejzaža.

Najbolji savjet za avanturu?
Upoznajte nove ljude!
 
 
Kada se želiš potpuno isključiti...
Sjedim kraj mora... U nedostatku mora, odem u šumu sa svojim psom.

Od svih mjesta koje si posjetila, postoji li neko na kojem bi mogla ostati živjeti?
Svi putevi vode u Rim.
 
 
Foto: Privatni album
Objavljeno: 28.12.2015. u 12:25

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p