PUTOVANJA

Male putne tajne: Ivana Roščić

'Avantura te sama pronađe ako se ne skrivaš'
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Ulovili smo je netom prije nego što je odlepršala na snimanje u Italiju. Znajući koliko je strastvena kad su u pitanju putovanja, osjećali smo da će nam imati milijun anegdota za ispričati, trikova za otkriti, navika za podijeliti. Naša poznata i očaravajuće osebujna kazališna, televizijska i filmska glumica Ivana Roščić svojim nas je putešestvijama zaintrigirala još davno, kada smo čuli da se uputila kočijom kroz Albaniju, s još tri prijateljice. Žena po našem guštu, komentirali smo tada. Putovanja su, kaže, dio nje, ona je raduju, s njima uči, za njima ima konstantnu potrebu i baš smo zato htjeli čuti sve što nam ima za ispričati o našoj zajedničkoj ljubavi...
 
Voliš putovanja jer... 
Volim putovati jer me putovanja čine sretnijom, bogatijom, boljom, maštovitijom osobom.

Solo ili grupno putovanje?
Iako su mi solo putovanja draga, draža su mi ona u dvoje. Najviše volim putovati sa suprugom Markom. Savršeno se razumijemo i imamo iste ciljeve na putovanju. Kažu da se dvoje ljudi nabolje upoznaju na putovanju. Ne volim nikako grupna putovanja.
  
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Pakiranje unaprijed ili ono u zadnji tren?
Pakiram se u zadnji tren iako nekoliko dana prije puta u glavi sve bilježim. Najvažnije bilježim na post it papiru.Postala sam pravi stručnjak za brzo pakiranje s minimalno stvari, više volim po povratku puniti kofere.

Rezerviranje smještaja na licu mjesta ili unaprijed?
Kad smo putovali u Indiju i Nepal te Iran nismo imali rezerviran smještaj, što je bila pogreška, pogotovo za Indiju. Kako smo stigli za vrijeme monsuna, a put je bio dugačak, požalili smo što nismo imali rezerviran hotel jer sve što smo željeli bio je u tom trenutku hotel, tuš i odmor. Imali smo mi listu hotela međutim taksist je lagao čim je zinuo pa nas je vukao od agencije do agencije. Srećom, nismo nasjeli na njihove laži. Kad smo se napokon dočepali hotela rekli smo si 'više nikad tako'. Isto to smo ponovili u Nepalu i Iranu, toliko o dosljednosti. Ne znam za budućnost, vidjet ćemo. Pretpostavljam da ćemo zbog djeteta morati imati rezerviran smještaj.

Samostalna organizacija putovanja ili sve prepuštaš agenciji?
Nisam dosad putovala s agencijama, volim biti neovisna i gušt mi je planirati i istraživati. Upravo u tome nalazim čari putovanja, odabrati destinaciju, pa krenuti istraživati, što vidjeti, gdje jesti, koja sve mjesta i gradove upoznati.
 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Najdraži booking servis ili neki trik?
Nemam omiljenu, ali u zadnje vrijeme znam ukucati u Airbnb.com neku destinaciju i pogledati što se nudi.

Preferiraš li 'luksuz' ili ti je ok i backpack avantura?
Sretna sam s backpack avanturom ili koferom bilo gdje. Okusila sam i "luksuz" i ne smeta, ali nije moj odabir, zapravo potpuno je nevažno na koji način putuješ, važno je da putuješ i da te to čini sretnim.

Obilaženje svih znamenitosti ili neopterećeno lutanje i stapanje s gradom?
Neopterećeno lutanje i stapanje... Svakako posjetim i koje znamenitosti, iako preferiram lutanje i upijanje bila mjesta, grada...

Snalaženje pomoću aplikacija i interneta ili minglanje s lokalcima i putnicima?
Ne želim biti ovisna o raznim aplikacijama, zapravo nikad nisam pronašla ni interes da bi istražila koje se nude, volim se voditi intuicijom i razgovorima s lokalcima. Volim kupiti mapu grada ili mjesta pa ucrtavati put. Na putovanjima čak znam isključiti mobitel po nekoliko dana.
 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Tvoja putna torba mora obavezno sadržavati…
Čisto rublje, odjeću, notes, novce, fotoaparat, osnovne higijenske potrepštine u mini pakovanjima.

Tvoje prvo putovanje u životu...
Kad sam imala sedam godina roditelji su me poslali na avion rodbini u Belgiju. Nikad neću zaboraviti to uzbuđenje, tu se razvila moja prva želja za upoznavanjem svijeta.

Najdraža destinacija do sada...
Istanbul, Pariz, Beirut, Damask...

Destinacija koja te potpuno razočarala...
Nijedna me nije razočarala. Nekoliko puta sam bila u New Yorku i, iako me nije razočarao, nije grad po mojem ceifu. U Las Vegas, ako baš ne moram, ne bih se vraćala.

Postoji li neka destinacija koja ti je promijenila pogled na svijet?
Mnoga su me oplemenila i obogatila, zapravo, gotovo svako. Nekako najviše u srcu nosim putovanja u Libanon, Siriju i Indiju. Najluđe je svakako bilo s kočijom kroz Albaniju s još tri prijateljice.

Najdraža i najgora uspomena s putovanja?
Nemam najgore. Ako baš moram odabrati, bilo je to putovanje gdje se moj kofer nepovratno zauvijek izgubio. Najdraže mi je svako sljedeće.
 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Hotelska soba/smještaj koji nikada nećeš zaboraviti...
Mnogo ih je! Prvi hotel u Teheranu, soba bez prozora! Zatim hotel u Kathmanduu ću pamtiti po najboljem maslacu ikad. U Indiji sve pamtim po sivim plahtama, a kad tražite novu, opet vam donesu sivu!

Na vrhu tvoje liste destinacija za posjetiti nalazi se…
Patagonija, Kolumbija, Japan...

Najvažnija stvar koju si naučila na putovanju je...
Još učim i nadam se da neću prestati.

Najbolji savjet za avanturu?
Nemam ga. Avantura te sama pronađe ako se ne skrivaš.

Kada se želiš potpuno isključiti…
Isključim mobitel.
 
Od svih mjesta koje si posjetila, postoji li neko na kojem bi mogla/voljela ostati živjeti?
Postoji zasad nekoliko njih. Mogla bih se zamisliti u Madridu, Rimu, Istanbulu, Parizu, Berlinu, Beirutu...
 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Male putne tajne: Ivana Roščić 
Foto: Privatni album
Objavljeno: 17.03.2016. u 11:32

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p