PUTOVANJA

Male putne tajne: Jelena Balić

''Putovanja su najbolji test za vezu ili prijateljstvo''
jelena balić 
Ime Jelene Balić dobro je znano u domaćim fotografskim i modnim krugovima. Otkad je uzela fotoaparat u ruke, tamo negdje oko 17. godine, njene su fotografije ukrasile stranice gotovo svih domaćih publikacija. Iza Jelene su mnoge domaće i međunarodne izložbe, kampanje i suradnje, ali i ono zbog čega smo je ovog mjeseca pozvali na razgovor - putovanja.

Posao je Jelenu odveo na mnoga mjesta o kojima sami još uvijek možemo samo sanjati, a za ostale destinacije se pak pobrinula sama. I dok su je Istanbul i New York oduševili, a u Kataru je već gotovo lokalac, za Las Vegas i Los Angeles ne vežu je pretjerano lijepe uspomene. Putovanja voli jer joj pružaju prijeko potrebni predah od rutine, a ako su ona barem upola lijepa kao fotografije koje je tijekom njih okinula, nemamo izbora nego odabrati je kao svoju ultimativnu travel inspiraciju i poslušati baš sve što nam ima za reći o svojim malim putnim tajnama...
 
jelena balić  
Voliš putovanja jer...
Volim putovanja jer mi daju potrebni predah od posla i rutine, a ujedno i mogućnost da neko vrijeme proživim negdje drugdje, isključivo uz aktivnosti i ljude koji me vesele i opuštaju. Budući da sam ipak ta sretnica koja gušta u svom poslu, nerijetko će se dogoditi da i kada ne putujem poslovno negdje, ubacim u raspored neko snimanje sebi za dušu dok pri ruci imam nesvakidašnje egzotične lokacije, modele, i slično. Win-win situacija.

Solo ili grupno putovanje?
Još nisam solo putovala, osim ako se radilo o poslovnom putu. Grupna putovanja su odlična sve dok to nije ogromna grupa koju je teško uskladiti, odnosno dok su suputnici dragi ljudi s kojima imam zajednički jezik tako da je relaksiranje na maksimumu, a stres na minimumu.

Pakiranje unaprijed ili ono u zadnji tren?
Ako je let ili kretanje na put ujutro, najčešće se spakiram večer prije tako da budem mirna. Znalo se dogoditi i 10-minutno pakiranje u žurbi, no taj stres nastojim izbjeći jer najčešće nešto ostane... Od četkice za zube do npr. mobitela u hotelu u Dublinu...

Smještaj biraš na licu mjesta ili unaprijed?
Definitivno unaprijed, osim ako je spontanije putovanje. Sjećam se odluke da krenemo iz Los Angelesa u San Diego ranije nego planirano, pa traženja smještaja u kratkoj vožnji putem. Odlično je ispalo, pronašle smo slatki filmski motel na akcijskoj cijeni taj dan.
 
Jelena Balić 
Jelena Balić 
Samostalna organizacija putovanja ili sve prepuštaš agenciji?
Često pogledam neke agencijske planove za putovanja i iznenadim se kako dobro i zanimljivo organiziraju dane i aktivnosti. No ipak nikako da pribjegnem tom, radije sama ili s ekipom istražim destinacije, zabilježim si što bih voljela vidjeti, a da opet imam mogućnost za neplansko lutanje negdje ili spontanije ponašanje na putu.

Najdraži booking servis ili neki trik?
Ovisi gdje putujem... Prijatelji su se rasuli po svijetu, pa na dosta destinacija imam i smještaj i domaćina. No generalno uvijek upali Airbnb ili Booking.com.

Hotel s 5 zvjezdica ili backpack avantura?
Što sam starija, sve su mi draži hoteli ili stanovi u kojima se mogu osjećati kao doma. Pet zvjezdica nije potrebno, bitno da je lokacija adekvatna, a prostor ugodan, prozračan i čist.

Obilaženje svih znamenitosti ili neopterećeno lutanje i stapanje s gradom?
Volim vidjeti nešto što mi se čini interesantno, no ne podnosim putovanja koja se svode na to da sam stalno premorena od obilazaka previše lokacija u kratkom vremenu. Ne idem na put skupljati Pokemone, preferiram neki više laganini ritam. Ako sam negdje duže vremena, onda apsolutno nemam turistički mindset u glavi. Tako sam recimo bila tri mjeseca u Beču i četiri mjeseca u New Yorku, i nije mi padalo na pamet u startu obilaziti znamenitosti. Dan za danom me već odvede negdje, pa ispadne za mjesec-dva da sam zapravo prošla sve ono što turistički vodiči predlažu, no slađe mi je samoj usputno dolutati na takva mjesta. Tako sam otkrila i puno zanimljivijih mjesta od onih koja se turistima predlažu, i doživjela grad više kao lokalac nego turist.

Snalaženje pomoću aplikacija i interneta ili minglanje s lokalcima i putnicima?
Sve pomalo. A dok si u dilemi – just ask google.
 
Jelena Balić 
Jelena Balić 
Jelena Balić
 
Koje su one krucijalne travel aplikacije na tvom mobitelu/tabletu?
Mapsi uvijek i gdje god, Skyscanner za traženje letova, Trip Advisor za pronalazak nekakvih kul mjesta, od restorana do malih alternativnih muzeja i neizostavni Whatsapp za komunikaciju.

Tvoja putna torba mora obavezno sadržavati…
Pametan izbor odjeće/obuće za svakakve (ne)prilike, no po mogućnosti samo najnužnije jer na povratku s putovanja teže zatvorim kofer. Uz to je klasični checklist osnovna kozmetika, torba, laptop, fotoaparat, slušalice za mobitel, putovnica i novci, što uvijek moram provjeriti pri izlasku iz stana.

Tvoj savršeni suputnik je…
Netko s kim mogu neopterećeno funkcionirati 24/7. Slični interesi i životna energija. Najbolji test za vezu ili prijateljstvo.

Tvoje prvo putovanje u životu...
Huh, teško se i sjetiti. Mislim da su među prvima bili Dublin, Pariz, Atena.

Najdraža destinacija do sada...
Istanbul i New York. Predivne energije oba grada, mogla bih se vraćati svako malo.

Destinacija koja te (pomalo) razočarala...
Los Angeles i Las Vegas definitivno. Vegas mi je naprosto preumjetan, a ni Los Angeles nije daleko od tog dojma. Prošla sam cijelu Kaliforniju i, recimo, San Diego i San Francisco obožavam, vibra gradova je opuštenija i na neki način mediteranska, imaju dušu i prezanimljivi su, što nažalost ne mogu reći za L.A. i Vegas, makar zbog tog mog konkretnog iskustva tamo. No tko zna, možda me opet put nanese tamo pa mi nešto i promijeni mišljenje ako ostanem duže od tjedan dana.
 
Jelena Balić 
Jelena Balić 
Jelena Balić  
Postoji li neka destinacija koja ti je promijenila pogled na svijet?
Na putovanjima me uvijek kroz druženje s lokalcima već nešto bocne i potakne na razmišljanje o ovom ludom kratkom životu i milijardi mogućnosti proživljavanja istog, što je i najveća vrijednost putovanja - obogaćivanje razmišljanja i implementacija tih iskustava nakon što se vratim doma. No u New Yorku sam pronašla nešto što sumnjam da ću ikad igdje drugdje naći – mogućnost da baš svaki dan proživim točno onako kako mi se prohtije, jer grad nudi toliko mogućnosti da ih svatko sebi može savršeno skrojiti. New York mi je apsolutno planeta za sebe.

Najdraža i najgora uspomena s putovanja?
Uh, puno je lijepih uspomena, no jedne od ljepših su sigurno dan na čarobnom Grand Canyonu i čak dvaput safari u Khor Al Adaid pustinji u Kataru, jedinoj u svijetu koja izlazi na more, uz onu u Namibiji. Fascinantni vidici, pogotovo u zalasku sunca – ogromne pješčane dine koje se spajaju s oceanom, beduinski šatori i adrenalinska vožnja po dinama, tzv. dune bashing s 4x4 vozilima, nešto neopisivo uzbudljivo. Pokušavam se prisjetiti neke loše uspomene s putovanja, no očito je nije bilo.

Hotelska soba/smještaj koji nikada nećeš zaboraviti...
Posao me odveo u razne vrhunske hotele diljem svijeta, no ipak mi je najdraži u sjećanju ostao onaj možda i malo manje luksuzan, kojeg sam s frendom bukirala o našem aranžmanu - Bohem Art Hotel u Budimpešti. Predivna soba, sladak hotel s dušom u samom centru, odlična usluga, apsolutno preporučujem.

Najgora hrana koju si probala na putovanju...
Iskreno, ono što sam mislila da mi nikako neće sjesti nisam ni probala, tako da se ne sjećam takvog neugodnog iznenađenja.

A najbolja?
Generalno jako volim dobar sushi pa dok god putujem negdje gdje imam dosta izbora, on je često na meniju.

Na vrhu tvoje liste destinacija za posjetiti nalazi se…
Južna Amerika – skoro cijela, Norveška i Aurora Borealis, gdje i frendovi žive već par godina pa samo čekam priliku da sjednem na avion, te Bali, obavezno, prvom prilikom.
 
Jelena Balić  
Jelena Balić 
Jelena Balić 
Najvažnija stvar koju si naučila na putovanju je...
Najvažnija koja ostaje – frendovi i poznanstva diljem svijeta.

Najbolji savjet za avanturu?
Isključiti se i maksimalno opustiti.

Kada se želiš potpuno isključiti…
Završim apsolutno sve poslove i projekte i klijentima najavim kratkotrajnu nedostupnost. Nastojim biti jako odgovorna u poslu i volim na vrijeme rješavati sve obveze, pa prevencije radi isključim mogućnost da ću na putu morati biti nekom stalno dostupna vezano za posao.

Od svih mjesta koje si posjetila, postoji li neko na kojem bi mogla/voljela ostati živjeti?
Upravo sam u planu povratka u New York na mjesec dana ovo ljeto, i vjerujem da ću se turistički/poslovno New Yorku češće vraćati nego ijednom drugom gradu, no nekako sam ipak ukorijenjena i vezana za ovu Lijepu Našu, pa trenutno ne vjerujem da ću na duže staze živjeti igdje drugdje.
 
Jelena Balić 
Jelena Balić 
Jelena Balić
 
Jelena Balić 
Jelena Balić 
Jelena Balić
 
Foto: Jelena Balić
Objavljeno: 20.06.2016. u 14:29

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p