PUTOVANJA

Male putne tajne: Slavko Sobin

'Toliko je ljepote na svijetu da je šteta ne nastojati je doživjeti što više'
Slavko Sobin
P
rva putovanja bila su mu ona u Rim s roditeljima te skijanje u Bad Kleinkirchheimu. Pamtit će ih zauvijek, kaže, baš kao i ono posljednje u Aziju, koja mu se uvukla duboko pod kožu. U toj ga novijoj ljubavi razumijemo u potpunosti, kao i u konstataciji da škorpioni na Tajlandu i nisu nešto posebno fin specijalitet.


Zauvijek potpisujemo i njegovu tvrdnju da nema boljeg istraživanja stranih gradova od upijanja svih njihovih mirisa, buke, prometa, arhitekture, street fooda, kulture, ljudi, mode... Ne bismo ova lutanja tako lako zamijenili za ulaštene muzeje svijeta, baš kao ni Slavko, fini boem u duši, glumac vokacijom.

Na putovanja nosi malo. Kaže, dovoljni su mu mobitel, punjač i knjiga, no s njih kući donosi cijeli jedan svijet novih spoznaja, anegdota i tih gore spomenutih mirisa i okusa. Okusa slobode, ali i okusa egzotične hrane, tu i tamo loših smještaja, inspirativnih ljudi, prekrasnih krajolika. Slavkove bismo priče s putovanja mogli slušati unedogled, poslušno kimajući glavom na svaki insajderski savjet koji se provuče između prepričanih zgoda i nezgoda. One se pak retrospektivno, bez iznimke, pretvaraju u najljepše uspomene, a naš poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin takvih ima mnogo u rukavu. Neke nam je od njih otkrio u nastavku, a dijelite li sa Slavkom ljubav prema putovanjima, vjerujemo da ćete, baš poput nas, poželjeti čuti još...

Slavko Sobin
Voliš putovanja jer...
...je toliko ljepote na svijetu da je šteta ne nastojati doživjeti je što više za života.

Solo ili grupno putovanje?
Pa nikako još nisam uspio otići na put sam samcat, što mi je žao. Putovao bih dosad više da sam ovisio samo o svojim terminima i budžetu, ali nekako u zadnje vrijeme to nastojim promijeniti i sve se nešto nagovaram da zapalim sam do Azije. S time da volim uspomene dijeliti s nekim svojim omiljenim ljudima pa bih vjerojatno tamo non stop mislio “uf da su bar oni tu…'' Ove godine sam prvi put isprobao pravo organizirano grupno putovanje s Nomadima i s njima bih išao i na kraj svijeta. Doduše, i dalje mi je najbolja opcija putovati s dvoje-troje najboljih prijatelja.

Pakiranje unaprijed ili ono u zadnji tren?
Zadnji tren. Kao i sve u životu.

Smještaj biraš na licu mjesta ili unaprijed?
Uglavnom nešto malo unaprijed kad postoji donekle fiksni plan. Međutim, u zadnje vrijeme o svojim putovanjima znam samo datum i mjesto polaska i povratka, a unutar tog perioda se može dogoditi bilo što, tako da ostavljam i smještaj uglavnom za zadnji tren.

Slavko Sobin
Slavko Sobin
Slavko Sobin
Samostalna organizacija putovanja ili sve prepuštaš agenciji?
Dosad uvijek samostalno, ali evo volim i moje Nomade, oni su baš super kul opuštena agencija za daleka putovanja. Moj najveći problem kod solo organizacije jest što prijatelji uglavnom svo planiranje prepuste meni, pa nekad znam biti malo u grču, tipa moram naći uskladiti sve želje i ništa ne propustiti, pa nekad ja najmanje uživam… Ali ne bih išao s agencijom koja radi fakultativne izlete po znamenitostima kao da sam na maturalcu, nego isključivo ovako s pomalo boemskim, avanturistički nastrojenim ljudima.

Otkrij nam svoj najdraži booking servis ili neki trik!
Nema trikova, do nedavno sam se mogao hvaliti da uvijek uzimam ono najjeftinije, bazičan smještaj jer ionako kao samo prespavaš tamo. Sad sam malo stariji, ne mogu podnijeti bilo što pa si uzimam dobar smještaj. Što ne znači da sam razmažen. Dapače, u Aziji sam spavao i na podu u selu u planini. Te su mi opcije čak i najdraže, ali u velikom urbanom gradu, ako sam već u hotelu, mora biti dobar hotel.

Znači, hotel s 5 zvjezdica naspram backpack avanture...
Ovisi gdje, što i kako. U Parizu hotel (ne treba pet zvjezdica, ali ne ni dvije), u Toscani kolibica, u Aziji vreća za spavanje.

Obilaženje svih znamenitosti ili neopterećeno lutanje gradom?
Neopterećeno lutanje gradom, uz to da se znaju unaprijed samo restorani u kojima moram klopati. Ljudi, moda, mirisi, kultura, buka, promet, arhitektura, street food, kafići…. Sve mi je to draže od ulaska u muzej.

Slavko Sobin
Slavko Sobin
Slavko Sobin
Snalaženje pomoću aplikacija i interneta ili 'minglanje' s lokalcima i putnicima?

Uvijek se malo organiziraš aplikacijom, ali minglanje te dovede do pravih mjesta… Ali opet, ovisi gdje si…

Koje su krucijalne travel aplikacije na tvom mobitelu?
Najdraža mi je Culture Trip. I neizostavni Trip Advisor iako mu u zadnje vrijeme baš i ne vjerujem nešto. I naravno, Google maps.

Tvoja putna torba mora obavezno sadržavati…
Mobitel, punjač za mobitel i knjigu. Ostalo je sve proizvoljno.

Tvoj savršeni suputnik je…
Pa ovi s kojima putujem. Uvijek kažem da se na putovanjima najbolje skuži tko ti paše, nekad se i najbolji prijatelji na putovanjima ne uspiju naći na istoj valnoj duljini. Srećom, ja imam svojih par s kojima znam da je sve easy.

Slavko Sobin
Slavko Sobin
Slavko Sobin
Tvoje prvo putovanje u životu…
Pa recimo da su prva dva koja zaista pamtim Rim s roditeljima i skijanje u Bad Kleinkirchheimu. To skijanje mi je jedna od najdražih životnih lekcija - roditelji su uštedjeli za povesti brata i mene, ali smo išli našom starom Zastavom, koja se cijelim putem kvarila, što je ocu tada bilo stresno, a nama smiješno. Danas su nam to neke od najdražih uspomena.

Najdraža destinacija do sada…
Azija. Želim je obići cijelu. Tek sam je dotaknuo. Jug Vijetnama, Kambodžu i Tajland. Već planiram što je iduće.

Destinacija koja te (pomalo) razočarala…
Švicarska. Preskupo. I mogu je usporediti sa Slovenijom za kojom sam lud. Slovenija mi nudi više od Švicarske.

Postoji li neka destinacija koja ti je promijenila pogled na svijet?
A to bi mi morala biti Amerika. Iako to nije bilo turističko putovanje nego 4 godine studiranja i života u Los Angelesu. Amerika me naučila svemu. Od toga kako si sam skuhati do puno bitnijih stvari poput tolerancije, motivacije, ambicije…

Slavko Sobin
Slavko Sobin
Slavko Sobin
Najdraža i najgora uspomena s putovanja?
Pa mogu čak to staviti u istu. Smještaj u Istanbulu. Brutalno jeftin, ali jeziv. Ulaz pun mačaka i mačjeg izmeta. WC koji je ujedno i tuš kabina (doslovno jašeš školjku i polijevaš se tušem), a vrata do mojih party za koji smo ekipa i ja malo pijani zabrijali da bi mogao biti neki prekul party, pozvonili, a otvorile nam neke mrge te smo skoro upali u probleme. Nije baš bilo ugodno u tom trenu, ali mi je to jedna od najdražih priča s putovanja pa mi je eto i među najdražima.

Hotelska soba/smještaj koji nikada nećeš zaboraviti…
Taj u Istanbulu kao loš. A kao dobre… Pa super mi je recimo kad snimam vani pa me smjeste u brutalne hotele na koje inače ne bih ni lud trošio… I koliko god bili lijepi i dalje ne vidim zašto bi itko plaćao tolike novce za malo luksuza, no kad su besplatni onda su sjajni. Jedan od omiljenih smještaja mi je Homestay u Vietnamu na rijeci Mekong.

Najgora hrana koju si probao na putovanju…
Škorpion na Tajlandu. Nije to toliko najgore koliko je jednostavno bezveze. Jedino što ostaješ je okus prženja…

A najbolja?
Restoran Noir u Ho Chi Minhu. Pod a) sjajna klopa. Pod b) još ljepša priša. Jedeš u potpunom mraku i poslužuju te slijepi ljudi. Ogroman šok za sva osjetila, ali i fantastičan način za osvijestiti malo kako je ljudima s poteškoćama.

Na vrhu tvoje liste destinacija za posjetiti nalazi se…
Azija. Azija. Azija. Cijela Azija. Ali ne treba ići daleko. Ne može svatko pronaći ni vrijeme ni financije za putovanja. Vis je ljepši od Tajlanda. Slovenija je ljepša od Švicarske. Po cijeloj Italiji možeš tražiti lijepe male gradove, no nećeš naći nigdje ni Trogir ni Split ni Dubrovnik.

Slavko Sobin
Slavko Sobin
Najvažnija stvar koju si naučio na putovanju je…
Uvijek ćeš potrošiti više nego što misliš.

Najbolji savjet za avanturu?
Potroši sve odmah i ostani bez para. Pa da vidiš avanture.

Kada se želiš potpuno isključiti…
Nikad se ne želim potpuno isključiti. Nisam taj lik.

Od svih mjesta koje si posjetio, postoji li neko na kojem bi mogao/volio ostati živjeti?
Gdje god bi bilo posla, tamo bih volio živjeti. Dapače, nadam se da ću za života promijeniti adresa i adresa. Ali da ću svugdje imati dobre mogućnosti za život.

Slavko Sobin
slavko sobin
slavko sobin
slavko sobin
slavko sobin
slavko sobin

Foto: Privatni album
Objavljeno: 15.03.2017. u 13:42

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p