PUTOVANJA

Male putne tajne: Vanda Winter

'Anticipacija je katkad jednako uzbudljiva kao i akcija'
vanda winter
Svojom je pojavom i glasom obilježila daske domaćih kazališta, utjelovila je mnoge junakinje i svojim izvedbama očarala nebrojene gledatelje. Na svom kreativnom putu sakupila je pohvale struke koja je njen predan rad i talent nagradila s dvjema Nagradama hrvatskog glumišta. No, uz sve uspjehe tijekom karijere, Vanda Winter vlasnica je nečeg još bitnijeg, a to je lijepa duša.

Naime, skromnost, sofisticiranost i nepretencioznost koje prelijepa glumica posjeduje unatoč svom golemom talentu i predanom radu tjera vas da je cijenite još više. A ekvivalentno ljubavi koju mi gajimo za nju, Vanda čuva za istraživanje dalekih krajeva. Putovanja voli, kaže, jer obogaćuju duh, senzibiliraju nas za novo i drugačije, uče nas cijeniti sebe i svoje. Stoga ne čudi da smo poželjeli proniknuti dublje u dogodovštine koje je sakupila putujući, blagodati koje su joj putešestvije donijele i navike koje je razvila pritom.

vanda winter
Voliš putovanja jer...
...obogaćuju duh. Proširuju gledište s kojeg svakodnevno promatramo svijet i osim što nas senzibiliziraju za novo i različito, uče nas na ispravniji način cijeniti sebe i svoje.

Solo ili grupno putovanje?
Čak i ne u prevelikim grupama! Nikad nisam putovala potpuno sama, ako ne računamo avionske letove, međutim mislim da su manja društva komotnija i spretnija.

Pakiranje unaprijed ili ono u zadnji tren?
U zadnji tren. Brzo se pakiram.

Smještaj biraš na licu mjesta ili unaprijed?
Uvijek unaprijed.

Samostalna organizacija putovanja ili sve prepuštaš agenciji?
Ovisno kakva je vrsta putovanja. Ako idem na krstarenje, vjerovat ću agenciji. Posjećujem li koga u inozemstvu, bez problema sama otkrivam znamenitosti i kako do njih doći.

vanda winter
vanda winter
vanda winter
Hotel s 5 zvjezdica ili backpack avantura?
Uh, više sam za topao krevet i osiguran tuš, nego za konzerve i spavanje na trajektima i vlakovima..

Obilaženje svih znamenitosti ili neopterećeno lutanje gradom?
Znamenitosti, definitivno! Ja sam od onih koji temeljito proguglaju odredište, prouče njegovu povijest, umjetnost i sve preporuke, a onda ciljano krećem 'u lov'...

Snalaženje pomoću aplikacija i interneta ili 'minglanje' s lokalcima i putnicima?
Jedno i drugo. Možda ipak malo više rabim internet. Zapravo, sve ovisno o mentalitetu ljudi koji me u tom trenu okružuju. Nisu naime svi i svugdje uvijek preotvoreni, a ni prepouzdani.

Tvoja putna torba mora obavezno sadržavati…
Kozmetiku, pidžamu i prilagođenu odjeću. Novčanik, telefon, dokumenti i knjiga obavezno idu u ručnu torbu.

Tvoj savršeni suputnik je…
Moj muž. S njim je sve bez panike i izvedivo.

Tvoje prvo putovanje u životu...
Vjerojatno na more još u ranom djetinjstvu. Međutim, ono koje ti se najviše ureže u pamćenje, obično je ono posljednje. U mom slučaju to je bio Island.

vanda winter
Najdraža destinacija do sada...
Reykjavik. Jer mi je još najsvježiji.

Destinacija koja te (pomalo) razočarala...
Tunis. Zbog malo preslobodnog odnosa prema strankinjama. Nije bio dobar osjećaj.

Postoji li neka destinacija koja ti je promijenila pogled na svijet?
Svaka to učini u određenoj mjeri. Zato rado i putujem.

Najdraža i najgora uspomena s putovanja?
Dragih je puno, puno više... Whale watching na Islandu, recimo. Turistička atrakcija koja mi je na prvu pomisao djelovala stereotipno, masovno, pa čak malo i kao svojevrsna prevara. Ali prevarila me samo moja predrasuda. Neposredni doživljaj i to iskustvo jednostavno su neopisivi. Odjednom shvatiš koliko si mali i nebitan u prirodi, pomalo kao kad gledaš u Svemir...

Najgora uspomena...
Hm, panika u pariškoj podzemnoj željeznici na Silvestrovo jedne godine i društvo koje se u toj panici raspada i gubi na različitim postajama, dakle završava na potpuno različitim, udaljenim dijelovima grada. Užas!

vanda winter
Hotelska soba/smještaj koji nikada nećeš zaboraviti...
Opet Tunis. Užasno sam osjetljiva na čistoću, a ti hoteli jednostavno nisu dijelili moju predodžbu o istoj. Inače, najbolje, odnosno najdraže hotelske sobe u kojima sam noćila nalaze se u dva bolja hotela kod nas, i to u Splitu.

Najgora hrana koju si probala na putovanju...
Nisam imala takvo iskustvo, barem ne koje bih zapamtila. Sve volim barem probati, a obično me instinkt vrlo efikasno i u startu spriječi da se upustim u degustacije koje bih kasnije požalila.

A najbolja?
Svaka autentična kuhinja koja je kao takva doživljaj mjesta i kulture. Naime, kad je u pitanju hrana, rob sam navike, pa ni pretjerano oduševljenje novim i nepoznatim okusima, u principu ne postoji.

Na vrhu tvoje liste destinacija za posjetiti nalazi se…
Irska i Škotska.

Najvažnija stvar koju si naučila na putovanju je...
Važno je unaprijed se pripremiti na sredinu koju posjećuješ, informirati se o kulturi i prilagoditi se s poštovanjem. I paziti na to da si uljudan gost.

Najbolji savjet za avanturu?
Isplaniraj je! Anticipacija je katkad jednako uzbudljiva kao i akcija.

Kada se želiš potpuno isključiti…
Čitam. Knjiga je samo tvoj, džepni svijet koji sam odabereš i možeš ga uvijek ponijeti sa sobom kamo god da odeš.

Od svih mjesta koje si posjetila, postoji li neko na kojem bi mogla/voljela ostati živjeti?
Nisam sigurna. U svakoj dosadašnjoj destinaciji pronašla sam djelić sebe, ali samo zato da bih ga u konačnici sretno vratila kući.

vanda winter
vanda winter
vanda winter
vanda winter
vanda winter

Foto: Privatni album
Objavljeno: 21.11.2016. u 12:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p