PUTOVANJA

Malta - savršeni spoj Mediterana i Afrike

Otkrijte zašto vrijedi posjetiti šarmantno otočje u Sredozemnom moru

Malta 
Otprilike svaka dva mjeseca uhvati me tako neka groznica, pa trese i divlja. Što je dan kraći i hladniji, ona je sve opasnija. Što godine više odmiču, dijagnoza je očitija - nezasitno skitalo. Jedina prikladna terapija, put pod noge. A kad u Zagreb stigne listopad, s njime i prve naznake predugačke i pretmurne jeseni za jedan okorjeli ljetni um, taj put vodi isključivo na sunce, adresa daj što daš.

Lijek za dosadnu gradsku jesen ovoga je puta bila Malta, pokušaj drugi. Prvi put sam na Maltu zalutala prije pet ili šest godina. Plaže je tresla Danza Kuduro (sjećate se onog ljetnog hita?), bili smo očarani noćnim životom otoka i potpuni amateri na samom početku svoje samostalne putničke karijere. Premotavanje na nekoliko godina kasnije i nešto više utakmica u nogama, jedino što sam od Malte zahtijevala bilo je sunce, +30, more kao must have scenografija, prazna to do lista i... Nešto bijelog vina nadohvat ruke.

Nekoliko klikova na Ryanairu (jer je najjeftinija opcija za ovu relaciju), nešto po Airbnbu (jer se pokazao optimalnim), i iz Trevisa smo doletjeli do malog otočja u Sredozemnom moru. Na aerodromu nas je dočekao jedan od naših domaćina, simpatični umirovljeni profesor, te nam na putu do stana u Saint Julian'su dao do znanja kakvi su pravi Maltežani. Otvoreni, brbljavi, opušteni i topli baš kao svi južnjaci, instantno su nas osvojili. I prije nego što smo stigli u smještaj, doznali smo kako je nekad prije bilo bolje, kako se svi stalno žale no dosta dobro žive, u prometu ima puno divljaka, kao i to da Malta oduvijek uspješno balansira između Afrike i Europe, razumije oba mentaliteta te unazad par godina svjedoči nevjerojatnoj arhitektonskoj ekspanziji koja obalu pretvara u jedan veliki niz modernih zgrada i zapadnjačkih brendova.
 
Malta  
Malta 
Malta 
   
 
    
Bez obzira na brigu našeg mudrog domaćina, ono što je na ovom toplom otočju između Sicilije i Libije ostalo nepromijenjeno jest lagodan način života i sutra ćemo filozofija koja nam je tako poznata i srcu draga. Ako bih morala odabrati riječ puta, svojevrsni lajtmotiv, bila bi to riječ opušteno. Upravo tako smo krenuli upijati Maltu netom nakon što smo izašli iz aviona.
 
Prva postaja, ujedno baza putovanja, Saint Julian's. Uz obližnju Sliemu ovo je punokrvno turističko mjesto. Živo, s obiljem restorana, cafea, hotela, trgovina, barova i pubova, zaljev je to u kojem je dobro tražiti smještaj jer su cijene najbolje za ono što se dobiva (smještaj je na Malti nešto nižeg standarda, tako da su prihvatljive opcije tek one s tri ili četiri zvjezdice). Saint Julian's i Sliema, koji su međusobno spojeni lijepom šetnicom uz more i udaljeni svega petnaestak minuta hoda, najživahniji su navečer. Ako ste željni izlazaka, ovo su prava mjesta za vas. Epicentar zabave jest ulickani dio Peaceville gdje će vas u nekoliko ulica dočekati deseci barova, pubova i klubova iz kojih trešti komercijalna glazba. Meka je ovo mlađe populacije, no postoji i nekoliko barova u kojima će se i oni stariji moći fino zabaviti uz čašu finog malteškog vina. Moji favoriti bili su jedan nasuprot drugome, Bar Celona Lounge i Monte Carlo.
       
Malta  Malta  
 
Malta
 
Mnogi kažu kako su u Saint Julian'su i Sliemi najbolji restorani, a kako je cjelokupna malteška kultura jedan veliki zanimljivi miks talijanskog, arapskog i britanskog, isto se može očekivati i od kuhinje. Prava mediteranska s finim prstohvatom sicilijanske, španjolske, berberske, ali i britanske kuhinje, dovoljno je poznata, ali i u pravoj mjeri egzotična da bi nas zainteresirala. Ono što su nam na svakom koraku preporučali jest svježa riba, posebno specijaliteti s omiljenom im Lampuki ribom. Cijene u restoranima, ali i općenito, nešto su veće od onih u Zagrebu, a nakon nekog vremena lako se početi osjećati kao kod kuće jer jako puno Hrvata, Bošnjaka i Srba sezonu koja se protegne i na pola godine, odrađuje upravo na Malti.
 
Malta  
Malta 
Malta 
Malta    Malta Malta
  
Malta 
Malta 
Malta 
Malta   
Malta Malta Malta
 
malta   
Druga postaja petodnevnog odmora, i dalje u revijalnom opuštenom tonu, bio je glavni grad, Valletta. Pomalo uspavana i usporena, posebno vikendom, na UNESCO-vom je popisu svjetske baštine još od 80-te. Krenete li šetati njenim povijesnim ulicama koje arhitekturom pričaju o svim dosadašnjim vladarima koji su upravljali Maltom, postat će vam jasno i zašto. Jedna za drugom redaju se znamenitosti izuzetne povijesne važnosti. Konkatedrala Svetog Ivana, Kazalište Manoel kao jedno od najstarijih operativnih kazališta u Europi, Palača Velikog majstora, Nacionalni muzej umjetnosti, Palača Auberge de Castille et Leon, utvrđenja sastavljena od bastiona i zidina, kao i moj favorit i mjesto na kojem svakako treba predahnuti, lijepi Park Donja Barrakka sa Spomenikom sjećanja. Gotovo svako gradsko dvorište iza sebe krije neku priču. Ipak, za ono nezasitno skitalo s početka priče koje bi radije lutalo i usput ćakulalo s lokalcima, jedan dan je bio sasvim dovoljan za mirnu Vallettu. 
 
Malta    Malta  Malta  
 
Malta je blagoslovljena divnom klimom i premda u jeku sezone, za vrijeme ljetnih mjeseci, temperatura može biti neugodno visoka, listopad je nama sjevernjacima sjeo sasvim dobro. +26 u društvu sunca i mora, prodano! Iako se mnogi lokalci kupaju na obližnjim gradskim plažama, razmaženi našom prekrasnom obalom, po porciju mora i sunca potegnuli smo ipak malo dalje od stjenovitih i iznimno vjetrovitih sjevernih obala. Iznajmljeni automobil, vjetar u kosi i biranje između najpoznatijih, Mellieħa Bayja, Għajn Tuffieħe i Golden Bayja. Putevima lokalaca, umjesto na omiljenoj plaži turista, Golden Bayju, završili smo na plaži Għajn Tuffieħa. Malta je prepuna i nešto manjih, no jednako lijepih plaža do kojih se lako može doći jeftinim javnim prijevozom, uostalom, kao i do svakog drugog grada i mjesta jer je Malta veličine našeg Krka. Jedan od najatraktivnijih izleta bit će onaj na obližnji otočić Comino, gdje se smjestila Blue Lagoon. Usprkos tirkiznom moru i bijelom pijesku, ovaj izlet se ne preporuča ljubiteljima nešto intimnijih predjela, jer je jako teško doživjeti ljepotu uvale uz nevjerojatno more turista koji se jedni na drugima sunčaju na ležaljkama na malenom komadiću obale, čak i u listopadu. Alternativa su manje plaže na kojima možda neće biti idiličan bijeli pijesak i prozirno more, no pružit će nešto mirnije iskustvo. 
 
malta   
Malta
 
Premda na ovom drugom pohodu na Maltu nisam imala prilike posjetiti stari glavni grad Malte, Mdinu i mjesto Rabat, sjećam se da su me prije nekoliko godina zaintrigirali atmosferom. I danas ovdje, unutar starih zidina i sjenovitih ulica, dominiraju impresivne palače plemenitih obitelji u kojima se miješaju barokna i srednjovjekovna arhitektura. I dok će se Maltežani žaliti kako upravo ta prepoznatljiva arhitektura i bogat miks arapskog, talijanskog i britanskog nestaje u gradovima poput Saint Julians'a i Slieme pod najezdom novogradnje, gradovi poput Mdine, Rabata i Valette i dalje odolijevaju vremenu, čuvajući svoju povijest kao mačka svoju mladunčad.
  
malta 
   
malta 
I kad me nakon cijele ove priče netko upita 'Zašto baš Malta?', u mislima odgovaram jednim brzopoteznim, buntovno-prkosnim 'A zašto ne?'. No, ovo je ipak putopis i zahtijeva argumentaciju, stoga iz rukava vadim i na stol stavljam ono fino, slatko malteško vino, okuse Mediterana, cjelodnevno lutanje ulicama nakrcanim šarenim balkonima, tople stanovnike, vadim i onu najfiniju kavu u sićušnom Caffe Berryju u Sliemi i onaj slučajno otkriveni Bistro Ta Kris gdje je gotovo nemoguće dobiti stol, a nek' se nađe i tih 365 crkava za one gladne razgledavanja. Dodajem i mladenačku živahnost noći te uspavani, mudriji obraz ovog otočja velikih priča i najugodnije klime. Dovoljno egzotična, no istodobno i vrlo pitoma, dovoljno daleko, no opet tako blizu. Zato baš Malta.
 
Foto: Privatni album
Objavljeno: 12.11.2015. u 14:00
Tagovi: putovanja, putopis

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p