PUTOVANJA

Marrakech: mjesto idealno za jesensko putovanje s najboljom prijateljicom

Dizajnerice Mateja Dujić i Neira Sinanbašić natjerat će vas na pakiranje kofera!

Jesen je već odavno pokucala na naša vrata, a s njom i brojne obaveze od kojih je svakim danom sve teže pobjeći. No, jesen kao takva ne mora nužno predstavljati period u kojem se, ušuškani u svojoj kućnoj atmosferi, prisjećamo svih lijepih ljetnih trenutaka, pogotovo kada postoje mjesta koja nam mogu pružiti i puno više od onoga što pružaju ljeti. Vođene time, dizajnerice Mateja Dujić i Neira Sinanbašić koje stoje izda brenda Mateyaneira, pronašle su vremena da spakiraju svoje kofere i pobjegnu od sve hladnije jeseni u nešto toplije krajeve te tako dokažu kako ona ne mora nužno biti dosadna i monotona, stoga u nastavku pogledajte kako su ove simpatične djevojke osvojile daleki Maroko!

Put u Maroko dogodio se sasvim spontano i u vrijeme kada smo bile u najvećoj frci oko priprema nove kolekcije, no to nas nije spriječilo da 7 dana uživamo u čarima ovog dijela Afrike. Naravno, nismo se pripremile za put na najbolji mogući način; u Zagrebu je već zahladilo i imale smo dvije opcije outfita, slojevito ili previše otvoreno, stoga smo prvi dan obavile shopping kako bi se što bolje uklopile u društvo, ali i klimatske uvjete! Na plus 40 zaista je potrebno imati laganu odjeću koja ipak pokriva lako zapaljive dijelove tijela.

Gdje odsjesti?

Prvi dojam Marrakecha bio je: "ovaj kaos nećemo preživjeti". Uzele smo smještaj u starom dijelu grada (Old Medina), a ulica kojom smo išle do našeg riada je ujedno i tržnica, te odražava kompletan život starog dijela Marrakecha; hektično, kaotično, bučno i u oblaku prašine koju dižu desetine motociklista. Ponekad smo imale utisak da ti mali motocikli, sa svojim vlasnicima, besciljno jure gore-dolje. No, iza zidina koje ograđuju ulicu skrivaju se najmirnija i spokojna mjesta; riadi, restorani, muzeji. U tim oazama nalaze se fontane, drveće, mali vrt, obavezno po nekoliko mačaka i neizostavni cvrkut ptica koji se perfektno uklapa u atmosferičnu, tihu glazbu. Marrakech je jedan od onih gradova gdje su eksterijer i enterijer dijametralne suprotnosti i to je njegova čar.

Centralni vrt u riadu

 Što kušati u Marrakechu?

Moramo priznati da nismo neki ljubitelji tradicionalnih jela, no svakako smo ih isprobale. Jedan od najboljih restorana, a bile smo u skoro svim koji imaju pet zvjezdica na Tripadviseru, je Barometar; izvana kao nebitna građevina, s velikim, metalnim slovom B ispred ulaza, silaz kao u podrum, enterijer u modernom industrijskom stilu s prigušenim svjetlom, a hrana kao iz raja, naravno sa šmekom Maroka; kombinacije slatko-slano, od početka do kraja definitivno najbolja koju smo probale!

Tradicionalno jelo Tajine

 Mjesta koja obavezno morate posjetiti!

Potrudile smo se da vidimo i istražimo grad što je više moguće, a jedno od najzanimljivijih i za nas bitnijih mjesta je bio muzej YSL, kao i vrt Majorelle. Ponovo kontrast; kako je muzej bio inspirativan i uzbudljiv za vidjeti, tako je vrt bio opuštajuća oaza koju smo jako teško napustile, čak ne smetaju ni brojni turisti koji zuje okolo, jer svi poštuju nepisano pravilo mira i tišine. Posjetile smo i Palatu Bahia, džamiju Koutoubia, Muzej fotografije i mnoge druge znamenitosti. Za sam Marrakech sedam dana je previše, stoga smo izabrale izlet na planinu Atlas, gdje nas je najviše oduševio Atlas studio- filmski set/studio/muzej. Dijelovi nekih najpoznatijih holivudskih i svjetskih filmova snimani su tu, a jedna od zanimljivijih priča je ona sa snimanja samo jedne kratke scene iz filma Posljednji Dalai Lama, gdje je pored izgradnje hrama bilo potrebno dovesti stotine statista iz Azije.

YSL muzej

Le Jardin Majorelle

Palata Bahia

Atlas studio film Cleopatra

Sljedeća stanica nam je bila povijesni grad Ait Ben Haddou, zaštićen od strane UNESCO-a, gdje trenutačno stanuju samo tri obitelji, dok se ostatak stanovništva preselio u novi dio grada. Naravno, u turističke svrhe, grad je prepun i živ, možete kupiti unikatne slike, od lokalnih umjetnika, rađene posebnim tehnikama i prirodnim bojama, razne keramičke posude, lokalnih proizvođača, kao i kamenje specifično za Atlas planinu. Poseban doživljaj nam je bilo jahanje deva na vrhu grada; jedna od onih želja koje checkirate i ne morate više nikada ponoviti!

Ait Ben Haddou streets

Antikvarnica

Atlas planina

Atlas studio, set Pasija

 Što kupiti kao suvenir?

Posjetile smo i muzej arganovog ulja gdje su nam prezentirali kompletan proces proizvodnje ulja i ostalih proizvoda rađenih na toj bazi. Tu smo naravno obavile i kupovinu sapuna i ulja, no najzanimljiviji shopping desio se na velikoj tržnici, u centru medine, gdje smo bile ponosne na svoje vještine cjenkanja, koje je tamo vrlo poželjno i cijenjeno, no na kraju smo shvatile da smo ipak sve platile najmanje duplo više od prave vrijednosti.

Tržnica

Kako izgleda život lokalaca?

Jedna od specifičnosti ovog dijela svijeta, pored životnog stila koji je poprilično opušten i neopterećen, je i modni stil. Naravno svi svjetski trendovi su zastupljeni i tu, no pomiješani i stopljeni s lokalnim, tradicionalnim. Posebno je zanimljivo vidjeti žene, pokrivene u duhu religije, ili nepokrivene, opuštene, na motociklu, biciklu, u svakodnevnim situacijama. Ljudi su iznimno ljubazni i susretljivi. Engleski jezik, pored tečnog francuskog govore svi, od djece do staraca. Također smo ostale impresionirane načinom na koji su ostali vjerni svojim kulturološkim i povijesnim korijenima, a ipak u toku sa suvremenim strujama. Arhitektura novog dijela grada je uveliko inspirirana načinom i stilom gradnje stare medine. Crvenkasto-ružičaste fasade zaštitni su znak Marrakecha i lijepo je vidjeti težnju da tako i ostane.Zaista jedno od značajnijih putovanja, u vrlo različit svijet od našeg i mogle bismo još dugo, dugo pisati, no neke priče poput one kako smo zamalo završile jašući mule umjesto deva, preskočit ćemo u svrhu zaštite našeg imidža (smijeh)!

Ait Ben Haddou

Foto: Privatan album
Objavljeno: 28.10.2019. u 11:10
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p