PUTOVANJA

Matera: pravi dragulj u Italiji ispisan teškom i mukotrpnom poviješću

Anita Dujić nam je otkrila sve tajne ovog manje poznatog turističkog mjesta

Dolaskom ljeta za mnoge počinje dugo iščekivana sezona kupanja u osvježavajućem moru kao i izležavanje na plaži, upijajući pitom svaku zraku sunca. No, također mnogi ljeto koriste i kao idealnu priliku za putovanja i to na destinacije koje možda ne iskaču 'iz paštete' kao pojedine, a itekako su vrijedne svake vaše pažnje. Upravo takvu destinaciju nam je otkrila i Anita Dujić, dekoraterka seta i dizajnerica nakita, a riječ je o gradu smještenom na jugu Italije - Matera, koji je zaista pravi dragulj kada su putovanja u pitanju, stoga riječ prepuštamo Aniti...

Kao i većina ljudi koje poznajem za Materu nisam nikada prije čula, sve dok mog partnera tamo nije odveo posao. Prije samog puta sam detaljno istražila povijest kao i demografske te geografske prilike, no ništa me nije moglo pripremiti na ono sto je uistinu Matera – a to je čarolija. Sama povijest grada je izuzetno zanimljiva i mistična. Naime, Matera je jedno od tri najstarija kontinuirano naseljena mjesta na Zemlji još iz doba Paleolitika, no ono što je upečatljivo jest da su stanovnici Matere još do nedavno (do 50-tih godina prošlog stoljeća) živjeli praktički u špiljama, tj.nastambama nalik na špilje koje su se gradile jedna na drugu kaskadno. Sve do 1950. Matera je bila tzv. 'Sramota Italije' o kojoj se nije puno pričalo, smještena u siromašnom jugu daleko od očiju bogatog sjevera, čiji stanovnici su živjeli u izuzetnom siromaštvu i svakako neprihvatljivim uvjetima za 20 stoljeće.Prekretnica za novi početak i novi život stanovnika Matere su svakako bili memoari poznatog talijanskog slikara, pisca i antifašista Carla Levi-ja koji je za vrijeme svog progonstva vrlo slikovito prenio na papir ono što je pronašao u Materi. Zgrožena talijanska vlada nedugo nakon toga je donijela zakon u kojem stoji da svi stanovnici moraju iseliti iz stare jezgre i preseliti se u nove domove, tj.naselje koje se danas zove Nova Matera. Nekih 30-tak godina nakon toga stara jezgra je bila potpuno napuštena, da bi se 80-tih godina počela restaurirati i nekada zapuštene špilje pretvarati u boutique hotele i luksuzne restorane. Koliko je ovaj grad daleko dogurao u proteklih 70-ak godina potvrđuje i podatak da je Matera europska prijestolnica kulture za 2019. godinu, na što su mještani jako, jako ponosni!Matera ima čak tri restorana nagrađena Michelinovim zvjezdicama, a na svakom koraku odiše šarmom i profinjenim stilom. Hrana je izvorna, tradicionalna i nema 'prevara za turiste' na koje nažalost često možemo naići kod nas. Grad očarava svojom arhitekturom, gastronomijom, te posebnim šarmom koji je tipičan za jug Italije.

Također na svakom koraku možete naići na pomno promišljene detalje; vrata, prozore, skulpture, crkve, i bezbroj stepenica koje se šire cijelim gradom. Matera je još relativno nepoznata na svjetskoj turističkoj mapi, pa je lišena horde turista iz cijeloga svijeta, što znači da mi sretnici koji smo ju otkrili u pravo vrijeme imamo privilegiju neometano uživati u svim njezinim čarima. Za koju godinu, sigurna sam, bit će to skroz drugačija priča!


Pokušavam pronaći neku zamjerku Materi, ali je jednostavno ne nalazim! Možda jedino to što nije baš baby friendly upravo zbog puno stepenica i kamenih ploča kojima je cijeli gradić popločan, no moram priznati da smo se dosta dobro snašli. Bila bi zaista grjehota žaliti se u ovom raju ispisanom teškom i mukotrpnom poviješću njegovih stanovnika, koji napokon sjaji sjajem koji oduvijek zaslužuje!

Foto: Privatan album, Anita Dujić
Objavljeno: 17.07.2019. u 10:06
Tagovi: putovanja, Italija

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p