PUTOVANJA

Minijaturni otok Tijat idealno je mjesto za bijeg od užurbane svakodnevnice!

Mediteranski komadić raja koji morate posjetiti

Dalmatinske lokacije poput otoka Prvića, Tribunja i Vodica nadaleko su poznate po svojoj ljepoti, čistom moru i bajkovitim prizorima okolnih otočića koji nerijetko, upravo zbog svog položaja, prođu nezapaženo. No, upravo na putu prema spomenutim lokacijama smjestio se i otok Tijat; mjesto koje sve češće plijeni pažnju slučajnih brodica koje redovito pristaju kako bi uživali u ovoj netaknutoj prirodnoj oazi, potpuno udaljeni od gradske vreve i turizma.

Otočić Tijat svoje je mjesto našao južno od Vodica, a zapadno od Prvića. Ovaj nenaseljeni otočić prava je misterija za brojne istraživače koji nerijetko dolaze na Tijat kako bi se upoznali s brojnim mitovima i legendama koje su nastale na ovom mjestu. U prošlosti ovaj je otočić bio prepun šuma i obradivih površina, a na njemu je izbrojano čak preko 2500 stabala maslina čiji se broj, doduše, znatno smanjio otkako su otok davne 92' nastanili mufloni koje danas možete vidjeti kako slobodno šeću ovim područjem. Jedna od znamenitosti otoka svakako je veliki željezni križ na otočkom vrhu s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na okolno otočje. Križ je postavljen davne 93' a uz njega se vežu brojne priče i legende; pri uređenju križa pronađen i je grob s glagoljaškim natpisom, a točna povijest o životu i događajima samog otočja do današnjeg dana ostaje nepoznanica.

No, to ne znači da ne možete uživati u prirodnim ljepotama i atmosferi koju ovo skriveno mjesto nudi; s vrha se pruža nevjerojatan pogled na okolicu: Prvić, Zlarin, Mišjaci, Kaprije, Žirje, Kornati, Vodice i Šibenik. A u ljetnom periodu, kada su dani dugi i vedri, pogled seže čak i do Visa. Zora i sumrak na vrhu Tijata izuzetan su doživljaj koji svakako ne biste trebali propustiti ako se nađete na ovom dijelu Jadrana. Na južnoj strani otoka nalazi se uvala Tijašćica, omiljeno izletište i sidrište jahtašima u prolazu koja će vas očarati svojom čistoćom, kristalno plavim morem, okružena mediteranskim biljem koje stvara hlad i omogućuje cjelodnevno uživanje na ovoj bajkovitom mjestu.

Objavljeno: 30.06.2020. u 10:47
Tagovi: Hrvatska, ljeto

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p