PUTOVANJA

Mjesta koja u Splitu obavezno morate posjetiti

Petra Nižetić otkriva svoje omiljene adrese

Najbolja mjesta u Splitu by Petra Nižetić 
Da nima Splita do Splita, svi jako dobro znamo, a unazad par godina ovaj slavni Terezin stih svima nam je sve jasniji. Split, naime, doživljava svoj veliki procvat. Na svakom koraku prolaznike mame slatki restorančići, dobra atmosfera širi se iz mnogih barova, a kultura se njeguje brojnim manifestacijama.
 
Ako niste iz Splita, lako se izgubiti u tom moru trendi, kultnih i cool adresa, stoga smo problem odlučili riješiti insajderskim savjetima. Našu poznatu voditeljicu i blogericu Petru Nižetić priveli smo na čašicu razgovora ne bi li nam ispričala sve o svojim najdražim mjestima u Splitu, a što nam je ispričala, doznajte u nastavku!
    
BAROVI  

Najbolja mjesta u Splitu by Petra Nižetić 
U Splitu se bilo grada najbolje osjeti u kafićima ili barovima. Kava je gotovo svugdje dobra, rakija isto, što ne vrijedi i za osoblje. Na tu se temu već odavna zbijaju šale i pričaju vicevi. No, evo moja preporuka nekolicine s kojima nećete fulati. Ghetto (College of deviant behaviour) u kojem konobari u pomalo Burtonovskim odijelima služe rahat lokume uz pravu tursku kavu. Bajkovita bašta idealna je za ljetne, a bizaran interijer, nalik na filmove Jodorowskog, za zimske mjesece. Rodrigo bar je moj omiljeni kutak s prirodnom hladovinom, genijalnom jazz/soul/blues playlistom i Makijem – najboljim konobarom na svijetu koji servira draču i vrisak u tekućem stanju, te najbolji sir (u krutom naravno). Kad mi zafali ‘hablati’ španjolski odem do knjižnice-bara Marcus Marulus koja se nalazi u zgradi iz 15. stoljeća u kojoj se, navodno, rodio otac hrvatske književnosti Marko Marulić. Vlasnik Agustin, Argentinac hrvatskog podrijetla, od svog je bara napravio ugodan dnevni boravak koji se nerijetko pretvara u čitaonicu hrvatske i svjetske poezije.
   
RESTORANI
 
Najbolja mjesta u Splitu by Petra NižetićUje
 
Najbolja mjesta u Splitu by Petra Nižetić Mazzgoon
 
Najbolja mjesta u Splitu by Petra Nižetić Bota Šare
 
U moru novootvorenih restorančića u strogom centru Splita, preporučam nekoliko od kojih mi već rastu zazubice: Makarun i korčulanski makarune s biftekom koji se tope u ustima, Uje i sezonske hrskave bruskete, Bota Šare i uvijek svježi sushi i sashimi, te Mazzgoon i prefine ‘zdrave’ slastice. Kad je domaća spiza u pitanju, teško da itko može parirati starom dobrom Hvaraninu. Crni rižot im je za prste polizat. Ipak najdraže mi se sjesti na Morpurgovu poljanu ispred dizajn hostela Golly & Bossy, u De Belly restoran gdje se često održavaju uživo svirke i cool partiji, uz fini snack i najbolji mojito u gradu.
  
 
SHOPPING 
 
Najbolja mjesta u Splitu by Petra NižetićGetgetget
  Najbolja mjesta u Splitu by Petra Nižetić Krug
 
Najbolja mjesta u Splitu by Petra Nižetić
  ID concept store
 
Iako Split još uvijek nije Meka za shopping, postoji nekoliko concept storeova koje svakako vrijedi posjetiti. Dva su smještena u Dioklecijanovoj palači. Getgetget koji se profilirao kao odličan gift store s probranim hrvatskim dizajnom, te Krug u kojem možete pronaći predivan nakit, također hrvatskog dizajna. Dečki iz ID concept storea donjeli su u Split dijelić pariškog chica i hvala im na tome.
 
ART 
 
 Galerija Meštrović
 
 Galerija Jakšić

 Nema Labavo
 
Nema ljepše šetnje Splitom od one koja počinje na Rivi, a završava pred Meštrovićevom galerijom u kojoj sam bila nebrojeno puta i kojoj se uvijek rado vraćam, što zbog maestralnog rada jedog od najvećih svjetskih kipara - Ivana Meštrovića, što zbog pogleda koji ostavlja bez daha. Volim posjetiti i predivnu galeriju Jakšić u centru grada, te zanimljive izložbe u salonu Galić. Kada sam u Splitu obavezno chekiram program GKM-a oko kojeg se okuplja plejada sjajnih mladih glumaca koji rade sjajne predstave. Ono što mi definitivno nedostaje u Splitu je street art. Zbog toga se nevjerojatno veselim festivalu ulične umjetnosti NEMA LABAVO beta, koji se održava u Splitu od 18-22. studenog, a na kojem će nastupiti neki od najvećih hrvatskih artista kao što su Sretan Bor, Ema Ema Ema, Chez 186 i dr. Divno će biti vidjeti novo lice splitskih fasada.

CLUBBING
 
split by petra nizetic Judino drvo
   Judin Pazaar
 
Ahilova peta splitskog društvenog života su klubovi. No, bolje jedan, ali vrijedan. Riječ je o Judinom drvu na Kopilici – klub koji je Splitu donio dašak berlinškog i njujorškog undergrounda, Judin Pazaar, Judin Cirkus, Judin Experiment, KineDok, cabaret itd.

Kad je riječ o rekreaciji, dovoljna je samo jedna riječ - Marjan, a definitivno najbolja zabava u Splitu je na kućicama u sklopu Adventilacije koja samo što nije počela. Kuhano vino i zubato sunce usred prosinca - ko to more platit? :P
  
 
Petra Nižetić
Foto: Petra Nižetić, PR
Objavljeno: 13.11.2015. u 15:07

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p