PUTOVANJA

Mjesta za uživanje u preostalim toplim danima rujna

Marko Boko predlaže svoja najdraža mjesta na Braču
marko boko
Bližimo se kraju rujna, no statistike nas svakodnevno podsjećaju kako Dalmacijom i dalje haraju turisti. Premda je šušur znatno oslabio, kamenim ulicama i dalje se šeće, vina se i dalje ispijaju u skrivenim konobama, sladoledi se ližu po rivama, a žamor ispunjava slatke restorane koji su do prije dva-tri tjedna vrvjeli gostima.

Vjerujemo da, baš kao i mi, želite udahnuti još malo tog mediteranskog zraka, pojesti koji škamp prije nego se na jelovniku nađu kuhano vino i kesteni, barem na jedan dan biste rado ponovno ušli u dalmatinsko stanje uma i sa svojim prijateljicama, obitelji, dečkom, velikim društvom ili pak sami okusili posljednji krik ljeta.

Odlučite li sve ovo činiti na predivnom Braču, u pomoć stižemo s insajderskim savjetima. Naime, za pomoć oko zanimljivih mjesta upitali smo organizatora jednog od najoriginalnijih domaćih festivala, bračkog Graffiti na Gradele, Marka Boka. Manifestacija koja spaja uličnu umjetnost i glazbu ovog se ljeta održala po peti put i ponovno je dovela u Bol neka od najboljih regionalnih imena ovog vida umjetnosti. Dok mi pokušavamo pratiti sve uspješne projekte ovog svestranog mladića s Brača, Marko je za nas otkrio svoje otočne favorite kojima se rado vraća svake godine. Odaberete li Dalmaciju za vikend izlet, ova mjesta svakako stavite na must see listu.

vidova gora
Vidova gora

Najviši vrh na svim otocima u Jadranskom moru, s kojega puca prekrasan pogled na Bol, plažu Zlatni rat te cijeli bračko-hvarsko-viški akvatorij. A za burnog vremena i čistog zraka po noći je moguće vidjeti i svjetla na talijanskoj strani obale.

zlatni rat
Zlatni rat

Nije potrebno puno objašnjavati. Definitivno jedna od najljepših plaža u Europi, a usudio bih se reći i u svijetu, barem prema stranim magazinima. Super mi je otići na nju, jer koji god vjetar puhao možeš naći svoj zaklon, a i zanimljivo je kako zimi, pod utjecajem jakih valova i morskih stuja, njegov špic mijenja svoj smjer.

zmajeva špilja
Zmajeva špilja

Špilja iznad malog sela Murvica, a ispod Vidove gore, u kojoj su svećenici bježeći pred Osmanlijama napravili malu crkvicu, a u zidovima uklesali zanimljive reljefe, od kojih je dakako najzanimljiviji onaj koji prikazuje zmaja. Ti simboli vezani su uz slavensku mitologiju, s obzirom da je bog Veles, koji je uzimao oblik zmaja ili zmije, često bio ispod gore na kojoj je bio Svantevid, odnosno kasnije Sveti Vid, po kojemu naziv nosi Vidova gora.

lonac
Caffe barovi Marinero i Kala u Bolu

Dva definitivno najdraža kafića. Marinero se nalazi pod dvije stoljetne murve, koje čine savršen hlad, čemu ne mogu odoliti ni domaći, ali ni brojni strani gosti. Sjajna atmosfera od jutra do mraka i tamo navratim i dva puta dnevno, a od ove godine terasa gleda na uradak umjetnika Lonca, koji je svoj mural nacrtao u sklopu festivala "Graffiti na Gradele".

Kala je kafić na istoku mjesta i ima savršenu malu terasu u borovoj šumici, s pogledom na obližnju plažu i more. Vode ga jedan super mladi par, a maskota kafića je i mali francuski buldog Frenki, koji je definitivno glavna atrakcija u kafiću.

ranjak
Restoran Ranjak poviše Supetra

Agroturizam, većinu ponude s menija sami proizvode ili nabavljaju isključivo na Braču. Sjedite i jedete u vrtu pod maslinama, s pogledom na Brački kanal i Split, uz savršeno vino njihove proizvodnje. Nikada ne propustim ponijeti bocu vina doma.

stina
Stina vinski podrum

Renovirano prije par godina, novi branding, super plejs. Čašica dobrog bolskog vina, plata sa sirom i slanim inćunima, a sjediti možete u samom podrumu, ili pak na plaži koja je tik pred podrumom u centru mjesta. Postaje popularnije svake godine, puno mladih se okuplja tamo pred izlazak jer radi do ponoć, osoblje je skroz mlado i kul - preporuka.

bokuncin
Konoba Bokuncin

Postoji svega par ljeta i nalazi se u Sutivanu, u samom centru na rivi. Super sređeno, super meni, zakon vlasnici i posluga i svakog ljeta mu se vraćam. A vidim i po medijima tu i tamo da su kul i da općenito imaju super recenzije, što je super za Brač, jer trebamo što više takvih modernijih stvari, hajmo to tako reći (da nisu klasika - Dalmacija, more i slični klišeji)

palmižana
Jednodnevni izlet na Hvar

Brod "Frane", koji je novoizgrađen, nudi super doručak, wifi, bar i sl., svakog jutra u 9 sati isplovljava za Hvar, a potom i za Palmižanu. Imate dovoljno vremena za posjetiti centar Hvara te se uz ručak na brodu prebaciti na kupanje u Palmižanu. Cijena povratne karte je 160 kn i svake godine odem malo presječi boravak u Bolu, to je stvarno super popunjen dan.

lovrečina
Pučišća - Lovrećina - Škrip

Predivno malo mjesto na sjevernoj strani otoka, koje je uvučeno u svoju uvalu i izgrađeno je od predivnih malih bijelih kućica u bračkom kamenu. Samo kamen, ništa drugo, stvarno lijepa vizura. Mjesto je maleno i pitomo te lišeno turističke buke, može se posjetiti jedina kamenoklesarska srednja škola u Hrvatskoj, okupati na super plažama oko mjesta, a kada ste već na toj strani otoka vrijedno je posjetiti i jedinu pješčanu plažu na otoku - Lovrećinu. Nakon kupanjca u Lovrećini svakako je prijedlog odvesti se u obližnji Škrip, koji je najstarije mjesto na otoku, a u njemu se nalazi i muzej otoka te muzej ulja.

gng

Marko Boko
Foto: Instagram
Objavljeno: 23.09.2016. u 13:16

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p