PUTOVANJA

Mojih 5 najdražih mjesta na obali

Preporučuje Nevena Rendeli

I dok je i službeno započela jesen, godišnje doba koje bi mi možda i bilo drago da ga ne prati gotovo svakodnevna kiša, uz ljeto nas veže još samo poneka fotografija koja se slučajno pojavi na zaslonu (ne)pametnog mobitela i depresija zbog uspomena na neko drugo doba kad je jedina briga bila kako okrenuti ležaljku, od ili prema suncu. E pa, u takvom stanju, valja posložiti račune i prisjetiti se mjesta koja su me ovo ljeto oduševila, razveselila, iznenadila i oplemenila. Turista više nema, ali ostaje nada da će dobra i kvalitetna mjesta preživjeti do sljedeće godine.

 

1. Fabrika, Komiža na Visu


Hit restoran/mjesto za brunch/dnevni boravak u Komiži, koje je otvorio poznati pjevač Luka Nižetić s prijateljima, u vrlo kratkom vremenu popunilo je rupu koja na Visu postoji za one koji se kasnije bude i ranije ujutro idu leći.

Nimalo pretenciozno mjesto na kojemu s guštom možete provesti i pola dana uz tortilje na razne načine, prirodne sokove i i fine rakijice.

2. Bušćina, Umag, Istra


Konoba/restoran s dugom tradicijom koji oduševi pri svakom novom posjetu. Meso od boškarina pripremljeno na sjajan način, čokoladna torta s maslinovom uljem i fina vina, dobitna su kombinacija u malom istarskom mjestašcu udaljenom od mora i Umaga tek nekoliko kilometara.

3. Stancija Kumparička


Sjajne sireve iz Kumparičke probala sam prvi put u rovinjskom Kantunu, ali bili su toliko dobri da mi nije bilo teško ovo ljeto sjesti u auto, izgubiti se na istarskim cesticama i pronaći mjesto gdje se proizvode.

Sve se radi na relativno maloj istarskoj stanciji gdje koze pasu travu, a njihovo mlijeko je toliko drugačije od uobičajenog da su sirevi stari 3, 6, i 9 mjeseci nešto najbolje što sam probala. Preporučujem u kombinaciji s medom i orasima.

4. Vino&Ino, Šibenik


Krešimirov grad napokon je dobio vinoteku i kušaonu usred Kalelarge. Piju se uglavnom lokalna vina, a scenografija je savršena; šibenske ulice i tople ljetne noći rashlađene s ne preskupim buteljama.

5. Restoran Monte, Rovinj, Istra

Jedno od onih mjesta koje si barem jednom u životu morate priuštiti. Nije jeftino, ali je užitak potpun. Ovaj slowfood restoran već dugo je poznat među gastro i eno ljubiteljima, ali ne gubi na zanimljivosti.

Meni se mijenja sezonski, nema puno izbora, ali je zato 7-11 sljedova više nego dovoljno. Za one koji u restoran idu zbog uživanja u ceremoniji hranjenja.

 

Nevena Rendeli

Photo: Privatni Album

 

Objavljeno: 02.10.2013. u 10:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p