PUTOVANJA

Najbolji europski karnevali koje ne smijete propustiti!

Najluđe europske zabave pod maskama

Polako nam se bliži karneval; veselo vrijeme povorki i svakodnevnih zabava pod maskama. Svi već dobro znamo da su Rio de Janeiro i Venecija na samom vrhu popisa najpopularnijih europskih, ali i svjetskih destinacija kada su u pitanju karnevalske povorke, no ovoga su se puta na popisu pronašli i neki gradovi za koje sigurno niste znali da su poznati po sjajnim karnevalskim događanjima!

Karnevalske povorke svoje porijeklo vuku iz davnog, srednjeg vijeka a samo ime ''carne valle'' koje prijevodu znači ''zbogom, meso'' aludira na vrijeme prije korizme, kada se uglavnom svi karnevali i održavaju. Prve karnevalske povorke zabilježene su u Italiji, a s vremenom su se karnevalski običaji proširili na ostale zemlje Europe , a potom i na Sjevernu Ameriku. Mnoge zemlje su s vremenom razvile vlastite tradicije koje su još uvijek prisutne u brojnim gradovima pa se šarene povorke, kostimirani i maskirani ljudi, plesovi i drugi zabavni elementi često razlikuju od grada do grada. Zato smo u nastavku izdvojili 5 europskih karnevala koje svakako vrijedi posjetiti ove godine!

Santa Cruz de Tenerife, Španjolska

Karneval na Tenerifima ove se godine održava od 21. veljače do 1. ožujka, a pripreme za glavni događaj - karneval u Santa Cruzu, započinje mjesecima unaprijed. Sam karneval započinje izborom kraljice, a prati ju šarena plesna povorka koju sačinjavaju pravi, samba plesači, a koji u sklopu karnevala organiziraju sjajno plesno natjecanje koje već godinama privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Maštovite maske, sjajne koreografije i ugodna klima čine ovaj događaj pravom senzacijom kojoj morate prisustvovati barem jednom u životu!

Binche, Belgija

Karneval Binche jedini je karneval koji se može pohvaliti najstarijom tradicijom uličnih karnevala u cijeloj Europi, a od 2003. godine je priznat od strane UNESCO-a kao nematerijalna svjetska baština. Izrazito duga tradicija čini ovaj karneval posve drugačijim, a središnji dio čine izvođači poznatiji pod nazivom Gilles; muškarci živopisnih kostima plešu na ritmove bubnjeva i tjeraju zle duhove, a prati ih karnevalska povorka u kojoj sudjeluje čitav grad. Kostimi su redovito ukrašeni prirodnim motivima koji nagoviještaju proljeće, a biti pogođen narančom na karnevalu u Bincheu, posebna je čast.

Prag, Češka

Češka se može pohvaliti dugom poviješću karnevalskih proslava, a ove godine izdvaja se upravo ona u omiljenom gradu – Pragu. Ugodna, tradicionalna češka glazba, šarene povorke, klaunovi, ulični izvođači, plesači i završni vatromet samo su neki od razloga zbog kojih biste ove godine trebali posjetiti ovaj čuveni karneval! Ne smijemo zaboraviti na sajmove u prelijepom Starom gradu koji su otvoreni za vrijeme karnevala, a na kojima ćete pronaći prekrasne, ručno izrađene tradicionalne motive čeških poklada.

Maastricht, Nizozemska

U južnoj Nizozemskoj i zapadnoj Njemačkoj sezona karnevala ne počinje u veljači ili ožujku kao što je to običaj drugdje u svijetu; proslava koja se organizira povodom otvorenja karnevala odrđava se 11. studenog u 11:11 sati, a razlog je prilično zanimljiv. Naime, broj 11 na nizozemskom zvuči isto kao i patuljci koji su, prema legendi, zaštitni simbol zemlje. No, bez brige; u skladu s karnevalskim vremenom, zabave i karnevale održavaju i u ožujku, a u njima sudjeluju doslovno svi, stoga ne čudi da je karneval u Maastrichtu proglašen najveselijim karnevalom u Europi.

Rijeka, Hrvatska

Riječki karneval s pravom se naziva petim godišnjem dobom, a njeguje se već više od 100 godina. Od 1982. godine održava se u obliku organiziranih povorki kakve poznajemo danas a koje privlače posjetitelje iz različitih dijelova svijeta koji ujedno mogu i sudjelovati u veseloj povorci. Više od mjesec dana u znaku je vesele karnevalske povorke koja se priprema mjesecima, maskembala na različitim riječkim lokacijama, karnevalskih koncerata i izložbi, sportova pa i dječjih karnevalskih igara. Posebnost riječkog karnevala svakako je sudjelovanje zvončara; tradicionalno kostimiranih muškaraca ogrnutih ovčjom kožom i zvonom oko pojasa koji svojom bukom tjeraju zle duhove i dozivaju proljeće.Uspješnom organizacijom karnevala, grad Rijeka postao je član Europske udruge karnevalskih gradova čija popularnost raste iz godine u godinu.

Objavljeno: 13.02.2020. u 11:43
Tagovi: maske

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p