PUTOVANJA

Najljepši prirodni ''spa'' izvori nalaze se u Italiji i morate ih posjetiti barem jednom u životu!

Očaravajuća destinacija koja ostavlja bez daha

O bajkovitoj Toskani već smo pisali više puta, no ono što sigurno niste znali jest da je Toskana regija koja krije mnogo izvora tople vode, poznatih i korištenih u ljekovite svrhe još od etruščanskih i rimskih vremena. Oni su i danas iznimno popularni, no uvjerljivo najpopularniji je postao izvor San Filippo koji će vas bez imalo sumnje oduševiti na prvi pogled!

Izvori u San Fillipu su zaista prekrasni, o čemu svjedoči sve više i više fotografija na društvenim mrežama koje su i popularizirale ovo, donedavno prilično nepoznato mjesto - barem među turistima. Vapnenaste formacije, slapovi i maleni bazeni tople vode okruženi šumom prizor su kao iz bajke, a ono što je najbolje jest činjenica da je pristup ovim izvorima potpuno besplatan. Cijelo područje je prilično veliko, a ako odlučite slijediti stazu oko izvora koja vodi u šumu, doći ćete do masivne formacije kalcija koja je stvorila vodopad koji je dobio nadimak ''bijeli kit''. To je jedinstveno mjesto gdje se topla voda izvora susreće s hladnom vodom rijeke, dajući vodi bijelo-plavu boju koja je u dubokom kontrastu sa zelenom šumom, stvarajući tako fascinantan ambijent koji ćete pamtiti do kraja života.

Količina i putanja vode koja se spušta preko Bijelog kita često se mijenja, tako da oblik i izgled formacije stalno nudi nove oblike i boje. Tijekom zime termalne vode se miješaju s kišnim kapima koje sadrže organski materijal: zbog toga će formacija u tim razdobljima promijeniti boju i izgledati zelenkasto ili crvenkastosmeđe. Lokalno stanovništvo i turisti stvorili su i neke nove bazene neposredno ispod vodopada: skupljajući kamenje, grane i lišće, naslage brzo cementiraju ove umjetne zidove i stvaraju nove bazene koji skupljaju toplu vodu. Na dnu ovih bazena pronaći ćete bogato termalno blato koje je izvrsno za maske za lice i tijelo pa sjednite, stoga se svakako prekrijte blatom i uživajte u tretmanu prirodne ljepote! Više informacija o ovoj mjestu pronađite na službenoj stranici.

Foto: Instagram
Objavljeno: 07.05.2022. u 10:10
Tagovi: Italija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p