GASTRO

Ne može jednostavnije: Recept za Cheesecake kuglice s malinom može napraviti svatko

Idealan recept za zadiviti goste

Ako je ovo godina kad ste se odlučili odvažiti i napraviti božićne kolače koji će oduševiti goste, prijatelje, obitelj pa čak i svekrvu donosimo vam recept s kojim vam ovaj plan zasigurno uspijeva. Riječ je o desertu koji izgleda luksuzno, a priprema je toliko laka da ovaj desert uspijeva čak i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji.

Riječ je o jednostavnim kuglicama na štapiću ili na engleskom popularni „Cake Pops“. Riječ je o simpatičnom desertu čiji se sastojci mogu prilagoditi vašem ukusu. Zabavni desert idealan je „finger food“ za božićnu večeru, ali prolazi i za rođendane pogotovo one koji uključuju dječje goste.

Cake Pops spadaju pod moderne deserte, a njihova povijest slatka je baš kao i oni sami. Ovaj desert „izumljen“ je 2008. godine kada je pekarica i blogerica Angie Dudley, poznata pod nadimkom Bakerella, objavila sliku novog deserta - kuglice na štapiću nazvane "Cake Pops". Prije Cake Popsa postojale su desertne kuglice, ali Angie je cijelu priču digla na novi nivo. Sve je krenulo kad je htjela na kreativan način iskoristiti ostatke kolača kojeg je već ispekla. Tada je pomiješala nekoliko komadića kolača s preljevom i oblikovala ih u male kuglice. Zatim ju je nadahnula ideja da ih stavi na štapić za lizalicu i umoči u otopljenju čokoladu. I to je to!

Iako možete iskoristiti smjesu za kolač kao što je to napravila i Angie, u nastavku pročitajte recept za malo „kompliciranije“ kuglice koji prenosimo sa Slatkopedije, a autorica recepta je Bojana Matek.

Cheesecake kuglice s malinom

Sastojci

Kuglice
250 g Petit beurre keksa
500 g svježeg sira
4 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
Punjenje
zamrznute maline (ili višnje, kupine, borovnice) – cca. 30 kom

Glazura
200 g bijele čokolade
200 g tamne čokolade
I još ukrasi po želji (sjeckane pistacije, lješnjaci, jestivi glitter, ružine latice itd.)

Priprema: Keks samljeti u multipraktiku ili u vrećici za zamrzavanje s pomoću valjka za tijesto. Mikserom izraditi sir sa šećerom u prahu i vanilijom. Ravnomjerno umiješati mljeveni keks. Smjesu staviti u hladnjak na 30 minuta. Izvaditi sirnu smjesu iz hladnjaka, a maline iz zamrzivača. Rukama oblikovati kuglicu. Spljoštiti ju na dlanu. U sredinu položiti zamrznutu malinu i pažljivo ju preklopiti smjesom. Ponovno s pomoću dlanova oblikovati pravilnu kuglicu željene veličine. Nakon svake 3-4 kuglice, operite ruke pa nastavite s oblikovanjem jer se ljepše i lakše oblikuju kada su ruke čiste. Možete raditi manje ili veće kuglice. Ponavljati postupak dok ne potrošite svu smjesu. Kuglice slagati na pladanj obložen masnim papirom. Staviti ih u hladnjak na minimalno sat vremena. Na parnoj kupelji ili u mikrovalnoj otopiti bijelu čokoladu. Umakati kuglice da se oblože sa svih strana, a zatim ih ponovno slagati na pladanj s masnim papirom. Dok se još čokolada nije stvrdnula, posuti ih željenim ukrasima. Zatim otopiti tamnu čokoladu i umakati preostale kuglice. Pladanj s kuglicama ponovno prenijeti u hladnjak da se glazura stisne. Čuvati u hladnjaku do posluživanja.

Napomena

Maline su poprilično delikatne i nježne, izvadite ih iz zamrzivača netom prije oblikovanja kuglica jer ćete napraviti nered ako se otope. Koristite cijele maline, ne oštećene komadiće. Moje su domaće, zamrznute ovo ljeto. Višnje su kompaktnije, s njima je možda lakše rukovati. Glazuru možete napraviti od bijele, tamne ili mliječne čokolade.

Foto: Bojana Matek, Instagram
Objavljeno: 02.12.2023. u 08:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p