PUTOVANJA

Nekoliko razloga zašto biste vikend trebali provesti u najmanje posjećenom nacionalnom parku u Hrvatskoj!

Goranski raj stvoren je za aktivan izlet!

Poznato je da ako se uputite na Plitvice u bilo koje godišnje doba, vjerojatnost da naiđete na velike turističke gužve je više nego izgledna. No, jeste li se ikada zapitali koji nacionalni park u Hrvatskoj obiđe najmanji broj posjetitelja? Riječ je o Risnjaku - predivnom planinskom masivu koji je prava oaza raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, a idealan je za vikend izlete.

Nepravedno zanemaren NP Risnjak krije niz prirodnih ljepota koje je šteta propustiti, posebno ako se nalazite na području Rijeke ili Zagreba. Ovaj nacionalni park sastoji se od planinskog masiva koji je prirodna veza Alpa i balkanskih planina te klimatska i vegetacijska pregrada između primorja i kopnenih dijelova. Ono što Risnjak čini jedinstvenim je visinski raščlanjena vegetacija, a osim vegetacije ono po čemu je Risnjak uistinu poseban je prisutnost velikih životinjskih vrsta. Šume ovog prostora dom su trima velikim europskim zvijerima medvjedu, vuku i risu po kojem je cijeli park i dobio ime.

Prva poučna staza u Hrvatskoj

Risnjak kao izletnička lokacija jednako je zanimljiv iskusnim avanturistima kao i početnicima. Odličan početak za upoznati ovaj neistraženi park je da za obilazak parka odaberete Poučnu stazu Leska. Ova staza jedna je od prvih poučnih staza u Hrvatskoj. Duga svega 4,2 km, Leska je pogodna i za početnike koji ovdje mogu saznati više o parku na 23 informativne ploče. Kako biste stigli na stazu dovezite se sa strane Crnog Luga gdje se početak staze nalazi na udaljenosti od nekoliko minuta hoda zapadno od Uprave parka.

Jedina hrvatska rijeka koja ima rodnu kuću

Želite li se uputiti na još jednu laganu šetnju prirodom, najljepši dio NP Risnjak je zasigurno Izvor Kupe. Rijeka Kupa ovdje ima čak i svoju rodnu kuću, odnosno informativni centar za posjetitelje u blizini samog izvora. Područje izvora i okolnog područja proglašeno je spomenikom prirode. Misteriozni krški izvor koji još uvijek nije u potpunosti istražen ostavi će vas bez daha tirkiznim jezerom formiranim na površini. O ljepoti i raznolikosti gornjeg toka Kupe govori i činjenica da je područje nazvano Čudesnom dolinom leptira. Izvor Kupe možete posjetiti iz dva smjera, jedna staza vodi od sela Razloge do Izvora Kupe, dok druga kreće s područja sela Hrvatsko pa do Izvora Kupe.

Foto: Instagram
Objavljeno: 11.03.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p