PUTOVANJA

New York Times opisao kako provesti 36 sati u Splitu: Lako je 'pasti' na Split

Grad pod Marjanom u 'travel' rubrici poznatog američkog medija

Nedavna Instagram objava prestižnog New York Timesa započinje riječima „Lako je 'pasti' na Split, najveći hrvatski grad na moru, koji je iznikao iz palače sagrađene za rimskog cara Dioklecijana prije 17 stoljeća.“ Novinar Alex Crevar, u članku za NYT, opisao je 36 sati u gradu pod Marjanom i sve što neslužbena dalmatinska prijestolnica može ponuditi.

Ako ste ikada bili u Splitu znate da taj grad osim tipične pojave dalmatinskog grada izniklog na rimskim ostacima, ima jednu posebnu auru, energiju, stav...Toga se dotakao i Crevar koji kaže da putnici u Splitu ubrzo otkrivaju da neslužbeni glavni grad Dalmacije, nije nikakav muzejski eksponat zarobljen pod staklom. Nastavlja, „Split je podjednako šik grad na jadranskoj obali, aktivno arheološko nalazište i ponosni, čvrsti lučki grad. Život u Splitu pokreću dugi ručkovi s ribom na meniju, drevnim tradicijama i večeri pune vina.“

Što vrijedi posjetiti?

U dobro promišljenih i sadržajnih 36 sati Alex Crevar pobrojao je gotove sve atrakcije Splita poput Rive, Bačvica, Peristila, Dioklecijanove palače, Pazara, Peškarije, Meštrovićeve galerije, Marjana... ali i one u okolici kao što su tvrđava Klis i Salona. Splitska gastro scena ima nekoliko odličnih mjesta koje se isplati posjetiti. Tako su se na popisu našli Dvor, Bar Sistema, Kruščić, Villa Spizza, Soul, Baraka BBQ & Brew Bar, Dujkin Dvor, Teraca Vidilica. Poseban savjet kada je riječ o potrazi za dobrim zalogajem je slijediti lokalce, odnosno jesti u onim restoranima koji su otvoreni tijekom cijele godine.

Uz ugostiteljsku ponudu i atrakcije, u članku se mogu pronaći i preporuke za smještaj u samom centu grada. Izdvojeni su Heritage Hotel Antique Split, hotel Ambasador i Santa Lucia Heritage Hotel. Osim praktičnih preporuka koje su svima potrebne na putovanju autor se osvrnuo i na lokalne suvenire koji se mogu pronaći u različitim trgovinama. Čokolaterija Nadalina, Uje Oil Bar s raznim hrvatskim delikatesama, a suvenir koji ne možete pojesti može se pronaći u trgovini brenda Break Time koji izrađuje narukvice inspirirane nautikom.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels
Objavljeno: 10.06.2023. u 15:26
Tagovi: split

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p