PUTOVANJA

Odisejeva špilja: raj na zemlji idealan za sve one koji vole aktivan odmor

Pogled koji oduzima dah!

Bez obzira na sve, od ljeta se ne odustaje, a visoke temperature samo su dodatan poticaj da krenemo kovati planove gdje i kako provesti godišnji odmor. Zbog svima nam poznate situacije, jedina putovanja koja možemo planirati ove godine su ona unutar granica Lijepe naše, a što nam i ne pada previše teško, budući da imamo pregršt prirodnih ljepota za ponuditi!

Iako ponekad imamo osjećaj kako nema tog mjesta i prirodne ljepote koju unutar vlastitih granica do sada nismo upoznali, zbog raskošnosti naše obale uvijek se može pronaći mjesto čije ljepote do sada nismo istražili. Otok Mljet česta je stavka na popisu omiljenih ljetnih destinacija, ponajviše zbog njegove netaknute prirode, pa tako nosi i naziv 'zelena šuma' južnog Jadrana. Njegov sjeverozapadni dio proglašen je nacionalnim parkom, dok je srediišnjini dio poslužio kao inspiracija jednom od najvećih grčkih pjesnika - Homeru. Tako je ovaj raj na zemlji sedam godina bio utočište njegovom najpoznatijem antičkom junaku Odiseju, kojeg je na jednom od njegovih mnogobrojnih putovanja, negdje u blizini Mljeta zahvatila snažna morska oluja te se njegov brod razbio od stijene. Usred pobjesnjelog mora pred njim se otvorila rupa u zemlji, koja ga je spasila od nevremena, što je zapravo bio ulaz u samu špilju.

Ova špilja dugi niz godina bila je prirodno stanište sredozemnoj medvjedici, a danas ju sve češće obilaze ljubitelji skrivenih lokacija i obožavatelji nešto aktivnijeg odmora. Do Odisejeve špilje najlakše je doći iz mjesta Babino Polje, pa putem koji vodi kroz vinograde i maslinike do strmih stuba, a kroz koje je moguće ući u špilju s kopnene strane. Oni nešto hrabriji uvijek se mogu odvažiti na skok u more, baš kao što je to bilo u Odisejevom slučaju!

Objavljeno: 27.06.2020. u 00:00
Tagovi: ljeto, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p