GREEN

Ošljak: Najmanji naseljeni otok Lijepe Naše broji tek 30 stanovnika i već na prvu će vas očarati svojom netaknutom ljepotom

Mjesto koje se mora naći na vašoj ‘bucket’ listi
S više od 1000 bajkovitih otoka, kako naseljenih, tako i onih nenaseljenih, Lijepa Naša može se pohvaliti jednom od najrazvedenijih obala svijeta. Ipak, malo tko zna ime najmanjeg naseljenog otoka koji krije neponovljiv spoj povijesti, kulture i prirodnih ljepota, a sve to - na samo 0,39 četvornih kilometara!

Riječ je o otočiću imena Ošljak koji je svoj dom našao u Zadarskom kanalu i koji čuva drevnu ostavštinu svoje impresivne povijesti. Naime, otok se prethodno nazivao Lazaret, i to zbog svoje povijesne uloge bolnice koja je u 17. stoljeću predstavljala utočište za sve one oboljele od gube i kuge. Nakon što su bolesti postale prošlost, Ošljak se pretvorio u idilično utočište za turiste na kojemu nema automobila, a do danas ga karakteriziraju bujni krajolici, mediteranska arhitektura i populacija od samo 35 stanovnika. Spomenuti krajolik Ošljaka uglavnom se sastoji od zadivljujuće park-šume prekrivene bujnom vegetacijom, uključujući borove, čemprese, hrastove crnike, masline i mediteransko šipražje. Otprilike 60 šarmantnih kuća raspoređeno je po otoku, stvarajući tako neobično, slikovito okruženje koje se čini gotovo otporno na prolaznost vremena….
 
Što raditi na Ošljaku?

Otok nudi bezbroj atrakcija za sve one željne avantura; Od ribarske luke do crkve Svete Marije iz 6. stoljeća, kulturni i povijesni aspekti otoka pružaju mnoštvo punktova za istraživanje. Posjetitelji se također mogu diviti ruševinama vjetrenjače iz 16. stoljeća i ostacima ljetne rezidencije obitelji Caloger. Tu je i značajno povijesno naselje, selo Valčić, nastalo u 17. i 18. stoljeću, koje pruža autentičan uvid u prošlost otoka. Stara škola na Ošljaku je zatvorena, no preuređena je u funkciju kulturno-zabavnog središta otočana koju vrijedi posjetiti. Pristup Ošljaku olakšava trajektna linija koja prometuje dva puta dnevno, povezujući otok sa Zadrom i Prekom. No, na otok mogu stići i samostalni putnici s vlastitim brodom jer upravo ljeti Ošljak postaje omiljeno odredište za brodske izlete! Više informacija o otočiću otkrijte ovdje.

Foto: Instagram
Objavljeno: 16.08.2023. u 09:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p