PUTOVANJA

Otvoren je Zeleni vir u Gorskom kotaru! Prekrasna prirodna šetnica koja glasi kao jedna od najljepših!

Predivna priroda koja oduzima dah!

Odlazak u prirodu je baš uvijek ideja s kojom ne možete pogriješiti, a srećom, Hrvatska obiluje prekrasnim izletištima na kojima ćete vrijeme provesti s užitkom. Jedno takvo mjesto smjestilo se u prekrasnom i živopisnom Gorskom kotaru, a riječ je o izletištu Zeleni vir koji krije impresivnu prirodu i divne staze za šetnju i istraživanje.

Izletište Zeleni vir smjestilo se nedaleko od Skrada, a ondje se nalaze dvije prirodne 'atrakcije' koje svakako morate posjetiti što prije. Name, uz Zeleni vir, tu je i poznati Vražji prolaz koji će vas sigurno jednako oduševiti. Ovo izletište proglašeno je i posebnim geomorfološkim rezervatom, a osim prirodnih ljepota, onda je izgrađena i prva hidroelektrana. Zeleni vir je prekrasna destinacija za izlet u prirodi jer je riječ o očaravajućoj stijeni visokoj čak 70 metara, a nalazi se između dva šumska obronka. Kao najljepši prizor Zelenog vira ističu se dva potočića i slap koji su ujedno i sjajan prizor za fotografiranje ili jednostavno uživanje u svježem zraku i netaknutoj prirodi. U Zelenom viru može se pronaći špilja unutar koje se nalazi jezerce smaragdnozelene boje i bistrine kroz koju gotovo možete vidjeti samo dno.

S druge strane, Vražji prolaz glasi kao jedna od najljepših prirodnih ljepota Gorskog kotara, a koja je nastala kao posljedica djelovanja vode kroz nekoliko tisuća godina. Kroz kanjon prolazi i potok imena Jasle, a na samom kraju Vražjeg prolaza je otvor u stijenu, odnosno ulaz u špilju Muževa hiša gdje obitavaju strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koje je zabranjeno uznemiravati na bilo koji način prilikom posjeta. Iako je izletište Zeleni vir bilo zatvoreno zbog zimskih uvjeta, na službenoj stranici izletišta stoji kako je ono sada i službeno otvoreno, stoga vjerujemo da je to dovoljno dobar razlog kako biste Zeleni vir stavili  na svoju 'to go' listu i možda već ovog vikenda u društvu dragih prijatelja slobodno vrijeme proveli na najbolji mogući način – boravkom u prirodi!

Foto: Instagram
Objavljeno: 22.04.2021. u 11:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p