PUTOVANJA

Ovaj safari s divljim konjima u susjednoj Bosni i Hercegovini morate posjetiti

Priroda i prizori divljih konja ostavit će vas bez daha
Često imamo osjećaj da moramo daleko otputovati kako bismo doživjeli jedinstvene trenutke i stvorili nezaboravna iskustva. Da to nije baš uvijek tako, uvjerila nas je destinacija u susjedstvu čija priroda i živi svijet ostavljaju bez daha. Naime, u Bosni i Hercegovini u blizini Livna krije se raj za ljubitelje konja. O čemu je riječ saznajte u nastavku članka…

Livno je gradić smješten u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u krškom polju okruženom visokim planinama poput Dinare, Kamešnice, Tušnice. Jedna od njih, planina Cincar dom je za 800-tinjak divljih konja koji slobodno obitavaju na visoravni Kruzi. Konji, koji se sada nalaze na Kruzima, su potomci domaćih konja. Lokalno stanovništvo puštalo je konje u divljinu zbog pojave mehanizacije u poljoprivredi te zbog migriranja u inozemstvo 70-ih godina. Od tada pa do danas, njihov broj se višestruko povećao.

Spoj pašnjaka, visokih planinskih vrhova, netaknute prirode i nestvarne ljepote divljih konja koji slobodno galopiraju je prizor koji će vas istinski oduševiti. Nešto je posebno umirujuće i opuštajuće u promatranje životinja u njihovom prirodnom okruženju i samom bivanju u spokojnoj atmosferi planina.

Idiličnu visoravan na otprilike 1100 metara nadmorske visine, moguće je obići safari turom. Adrenalinska vožnja terenskim vozilima, ukusna gastro ponuda i boravak na svježem zraku neizostavan su dio ovog safari iskustva, a nezaboravni element priuštit će vam predivne životinje. Livanjski konji, iako divlji, navikli su na prisutnost ljudi, te je velika vjerojatnost da ćete im se moći približiti, stoga dodajte ovu još neotkrivenu destinaciju na svoj u listu želja, jer nevjerojatna priroda i nije tako daleko.

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 25.11.2022. u 14:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p