PUTOVANJA

Ovaj tjedan možete uloviti povoljan let iz Zagreba za Kapadokiju

Otkrijte čari Turske

Ovog adventa poznata zrakoplovna kompanija Turkish Airlines ima posebnu ponudu letova iz Zagreba. Naime, od danas do 8. prosinca možete uhvatiti povoljne avionske karte za tri atraktivne destinacije u Turskoj. U Izmir, Istanbul i Kapadokiju možete letjeti već za 149 €. A što posjetiti u jednoj od najpoznatijih turskih regija otkrivamo u nastavku.

Obavijena misterioznim šarmom, pod nebom zaljubljenih, smjestio se bajkoviti labirint starovjekovne regije. Ovdje gotovo svaki kamen krije priču staru tisućama godina. Područje to gdje se ljudska ruka doslovno isprepliće s prirodom, a tajanstvene stijene osvjetljava tek svjetlost balona na vrući zrak.

I to je možda najbolja asocijacija na ovu regiju jedne od najljepših zemalja na svijetu – Kapadokije, koja uključuje dijelove gradova Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri i Kırşehir. No, iako 200 impresivnih balona na vrući zrak ovo područje čine fantastičnom kulisom romantike, Kapadokija je puno više od toga, u što smo se i sami uvjerili.Ovdje su zalasci Sunca nestvarni, posebno u Dolini ljubavi, poznatoj i kao Bağlıdere Dolina, koja je smještena između Avanosa i Göremea. Vozeći se ovim krajem najprije smo se zaustavili u Dolini monarha u gradiću Göreme, uvrštenom na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Pravi je to Muzej na otvorenome, poznat po svojim čudesnim pećinskim formacijama i dobro ukopanim crkvama u kojima su nekada živjeli monarsi po čemu je dolina i dobila ime.

Prilazeći ovom području nemoguće je ne primijetiti tzv. “vilinske dimnjake”, oblikovane sedrom i vulkanskim pepelom. Postoji vjerovanje da su ove jedinstvene oblike napravile vile koje su izgradile svoje podzemne domove ispod stijena - otuda i naziv "vilinski dimnjaci".

Pašabağı je ne samo slikovito odredište, već i povijesno i duhovno iskustvo koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ovdje se nalazi i kapelica posvećena svetom Šimunu, ukopana u vilinski dimnjak. Svetac je ovdje spavao na kamenom krevetu, a hranu su mu osiguravali mještani kantama, spuštajući ih užetom. Ovdje se nalazi niz stoljetnih crkava uklesanih u tajanstvene stijene, s prekrasnim freskama. Nas je, primjerice, oduševila Crna crkvica, budući da je stoljećima bila sakrivena od svjetla, što je omogućilo izvanrednu očuvanost ornamenata i freski po zidovima.Bili smo i u Muzeju keramike Güray koji je zapravo izdubljen u stijenama 20 metara ispod površine zemlje. Prostire se na čak 1600 četvornih metara, a ujedno je i prvi podzemni muzej keramike na svijetu s obzirom na svoju arhitektonsku strukturu i koncept. Muzej je otvoren tijekom cijele godine, a posjetiteljima pruža vrhunski doživljaj mistične atmosfere. Osim toga, ovdje se mogu organizirati i privatna događanja, poput seminara, radionica, simpozija i koncerata tijekom noći.

Nedaleko prvog podzemnog muzeja na svijetu, oduševio nas je i podzemni grad – Kaymaklı, smješten južno od Nevşehira, a koji datira iz 3000. godine prije Krista! Ovdje se isprepliću tuneli, tvoreći tako tajanstveni labirint ukopan duboko u zemlju. No, ističemo da je trenutno moguće posjetiti samo četiri razine labirinta Inače, ovaj podzemni grad služio je kršćanima koji su bježali iz svojih sela pred Rimljanima, a bio je utočište za čak 5.000 ljudi.

Foto: PR, Pexels
Objavljeno: 04.12.2023. u 17:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p