PUTOVANJA

Ovu tajanstvenu regiju godišnje posjeti više od 4 milijuna turista: Evo zašto je toliko posebna

Čarolija istoka

Omiljena među brojnim posjetiteljima diljem svijeta, Kapadokiju s pravom zovu tajanstvenim rajem na zemlji. Područje je to gdje se ljudska ruka doslovno isprepliće s prirodom, a mistične stijene osvjetljava tek svjetlost balona na vrući zrak.

Broj turista koji godišnje posjete tu drevnu kolijevku tradicije i kulture varira, ovisno o sezoni i okolnostima. No, prema statističkim podacima koje objavio Turski statistički zavod (TUIK), Kapadokija je u samo prvih osam mjeseci prošle godine ugostila rekordnih 2,5 milijuna turista, što je gotovo udvostručenje broja posjetitelja u istom razdoblju 2021. godine. Štoviše, u nastavku godine tu je regiju posjetilo još više turista, što dovodi do ukupnog broja od čak 4.1 milijuna posjetitelja. Najpopularnije odredište bio je podzemni grad Kaymakli, muzej na otvorenom Goreme te doline Zelve.

No, takve brojke ostavljaju trag na lokalnoj zajednici, ali i na okoliš te posljedično kvalitetu života. Riječ je o prekomjernom turizmu, pojavi koja se često javlja kada veliki broj turista posjećuje relativno mala područja ili popularne destinacije u određeno vrijeme.

U Turskoj su toga itekako svjesni i upravo zbog toga intenzivno ulažu u razvoj održivog turizma, a u posljednjih nekoliko godina Kapadokija im je posebno u fokusu.

Naime, ture po ovoj mističnoj regiji u središnjoj Turskoj većinom uključuju vožnju balonom na vrući zrak, šetnje po dolinama i obilazak brojnih znamenitosti. Kako bi se smanjio utjecaj turizma na okoliš, lokalne turističke agencije provode programe obuke za vozače balona i turističke vodiče. Također se potiče korištenje ekološki prihvatljivih vozila i pridržavanje strogih pravila tijekom vožnje balonom kako bi se minimizirao utjecaj na okoliš.

U fokusu je i restauracija kulturne baštine kako bi se očuvala njihova povijesna vrijednost. Ovakvi projekti često uključuju suradnju s stručnjacima za očuvanje kulturne baštine, a financiraju ih i nacionalne i međunarodne organizacije.

No, najveći je naglasak na održivom upravljanju resursima. Naime, Kapadokija se trenutno suočava s izazovima u upravljanju vodom i drugim energetskim resursima upravo zbog sve većeg broja posjetitelja. Tamošnje vlasti, stoga, rade na implementaciji održivih praksi, poput sustava za prikupljanje kišnice i korištenja obnovljivih izvora energije, kako bi se smanjila negativan utjecaj.

Osim toga, Kapadokija je poznata po plodnim dolinama, a stanovnici se ondje tradicionalno godinama bave poljoprivrednom. Zbog toga su mjere zaštite okoliša dodatno važne, budući da zajedno doprinose očuvanju prirodnih ljepota, ali i kulturnog nasljeđa koji privlači turiste. No, bez zaštite lokalnih zajednica i poboljšanja opće kvalitete života na određenom području, nema ni konkretnog razvitka održivog turizma. U Kapadokiji to itekako dobro znaju.

Foto: Unsplash, Pexels

*Sadržaj je nastao u suradnji s Turkish Airlinesom

#widenyourworld

Objavljeno: 18.11.2023. u 11:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p