PUTOVANJA

Pet europskih top destinacija za prosinac!

Jeste li već isplanirali svoje adventsko putovanje?
Kraj godine se bliži kraju što znači da je adventsko razdoblje, ujedno i najčarobniji dio godine, iza ugla. Iako božićno vrijeme najčešće povezujemo uz obitelj i blagdansku atmosferu doma, posebnu čar prosincu svakako daju sve popularniji gradski božićni sajmovi stvarajući specifičnu uličnu atmosferu koju vrijedi iskusiti.

Zagreb, Beč, Budimpešta i Graz su gradovi koji se iz godine u godinu nalaze na samom vrhu adventskih destinacija u Europi no ovoga puta donosimo i predlažemo pet nešto manje spominjanih, no i dalje vrlo popularnih i bajkovitih božićnih destinacija koje će vas zasigurno oduševiti.

Krakow, Poljska

Krakow je srednjovjekovni povijesni grad koji privlači posjetitelje tijekom cijele godine, a koji u vrijeme Božića posebno blista. Čitav grad ukrašen je tradicionalnim svjetlećim ukrasima, a glavni trg Rynek Glowny postaje božićni sajam s brojnim izlagačima i mjesto bogate glazbene, kulturne i gastro ponude. Sajam obogaćuju brojne tradicionalne rukotvorine kao i tradicionalna poljska kuhinja kojoj nećete moći odoljeti. Jedan od poznatijih događaja jest izbor najljepših krakovskih jaslica koje prikazuju različite scene Isusova rođenja, a koje se savršeno uklapaju u gradsku arhitekturu.

Colmar, Francuska

Colmar je maleni grad smješten u srcu pokrajine Elzas. Nalazi se u podnožju planine Vogezi i poznat je po svojim kamenim uličicama, muzejima, crkvicama te srednjovjekovnoj, renesansnoj arhitekturi u gradu uopće. Upravo zbog svoje povijesti i arhitekture ovaj grad u vrijeme Božića izgleda doista bajkovito. Pripreme za Božić u ovom gradu počinju vrlo rano, a osim tradicionalnog božićnog sajma koji podrazumijeva dobru hranu i glazbu, u Colmaru su vrlo popularni božićni podrumi gdje možete kušati vrhunska francuska vina. Uz žive jaslice, klizalište i sajam rukotvorina, svakako vrijedi posjetiti jedinstveni sajam tematskih poštanskih markica kojeg posjetitelji obožavaju.

Köln, Njemačka

Božićni sajam u Kölnu jedan je od poznatijih sajmova u Njemačkoj, a odvija se na nekoliko lokacija u gradu - Katedrala, Heumarkt, Neumarkt ili Alter Markt i Stadtgarden.
Najpopularnije je područje svjetski poznate kölnske katedrale koju okružuje stotine štandova s bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom.

Heumarkt čini veliko klizalište uz popratni zabavni program, dok je Neumarkt posvećen Heinzelmännchenima - stvorenjima koji izgledom podsjećaju na kućne patuljke, a koji su, prema legendi, obavljali različite poslove za stanovnike Kölna. Heinzelmännchi na neki način predstavljaju zaštitni znak Kölna stoga se njihove figure ili skulpture mogu pronaći posvuda u božićno vrijeme. Valja spomenuti i Stadtgarden; najromantičniji dio grada koji je specifičan zbog umjetničkih ali i modnih izložbi koji se održavaju upravo u prosincu.

Prag, Češka

Češka metropola ili "grad sa stotinu tornjeva" omiljena je destinacija brojnih turista tijekom cijele godine. Ipak, brojni posjetitelji se slažu da je upravo prosinac najljepše vrijeme za izlet u Pragu zbog bogatog božićnog sajma, bajkovito ukrašenog grada koji stvara savršen blagdanski ugođaja ali i šopinga uz velike popuste koje trgovci i ugostitelji u to vrijeme nude.

Osim već dobro poznatih praških lokacija kao što je Karlov most i glavni praški trg, svakako trebate posjetiti i starogradsku jezgru s mnoštvom štandova na kojima možete kupiti tradicionalne češke božične ukrase i unikatne kuglice za bor ali i popiti pivo, medicu ili kuhano vino te uživati u bogatoj gastronomskoj češkoj ponudi.

Milano, Italija

Najpoznatiji svjetski centar mode u božićno vrijeme postaje prava zimska bajka; raskošna svjetla krase gotovo svaku građevinu u samom centru grada, a vjerojatnost da ćete prošetati snježnim Milanom najveća je upravo u prosincu. Osim bogatog glazbenog i gastronomskog sadržaja na božićnom marketu, isključivo u adventskom razdoblju Milano otvara svoj povijesni muzej i pretvara ga u restoran stoga imate jedinstvenu priliku ručati ili večerati u muzeju uz pratnju klasične glazbe uživo ili pak opere. I na kraju, kao što i priliču gradu mode, veliku pozornost plijene upravo izlozi velikog broja modnih dizajnera, koji u prosincu zaista izgledaju bajkovito, a pogled na čitav grad s terase najpoznatije katedrale – Duomo nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Foto: unsplash, Instagram
Objavljeno: 30.11.2019. u 10:00
Tagovi: Božić, putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p