PUTOVANJA

Pet razloga zbog kojih biste trebali posjetiti čarobno talijansko jezero – Como!

Omiljena destinacija najvećih holivudskih zvijezdi

Italija je nadaleko poznata po svojoj veličanstvenoj ljepoti, brojnim bajkovitim mjestašcima nastalim zahvaljujući jedinstvenoj mješavini mediteranske i alpske klime i najpopularnijim kulinarskim specijalitetima koji privlače posjetitelje iz svih dijelova svijeta, no ne smijemo zanemariti i zapanjujuća jezera kojima se gosti dive još od doba Rimskog carstva, a koja će vas sa sigurnošću ostaviti bez teksta.

Smješteno na sjeveru Italije, jezero Como, poznatije kao Lago di Como definitivno je najljepše jezero na sjeveru zemlje. Mnogi će ga prepoznati po slikovitim prirodnim ljepotama i netaknutim, brdovitim talijanskim selima, dok ga drugi (možda i većina) doživljavaju kao luksuzno mjesto u kojemu legendarni George Clooney posjeduje prekrasnu vilu u koju redovito poziva najpoznatije holivudske zvijezde na odmor. Ipak, jezero Como destinacija je u kojoj će svatko pronaći nešto po svom guštu, a zašto bi se baš ono trebalo pronaći na listi destinacija koje morate posjetiti, saznajte u nastavku.

Netaknuta priroda zapanjujuće ljepote

Jezero Como okruženo je strmim brežuljcima na kojima se nalaze mala, pitoreskna sela. Iako je cijelo područje veliko, nema mjesta za masovne kampove, vodene parkove i ostale turističke atrakcije koja inače nastanjuju ovakva mjesta. Oni koji su posjetili susjedna jezera Lago di Gardu ili Lago Maggiore često smatraju da je Lago di Como sličan, no potpuno su u krivu. Na cijelom području neće pronaći nijedan noćni klub, a ono što je najbliže turističkoj atrakciji na jezeru Como jest ''Orrido i Bellano'', slikoviti vodopad koji će vas potpuno oduševiti. Dakle, ako ste u potrazi za lokacijom na kojoj ćete se odmoriti u okružju netaknute prirode, jezero Como je pravi izbor!

Obilazak bajkovitih gradića

Već smo spomenuli da je jezero Como okruženo prekrasnim, pitoresknim selima koje krase šarene zgrade, gotička arhitektura i znamenitosti koje svakako valja posjetiti. Svako selo je potpuno jedinstveno, a svakako preporučujemo da posjetite sela Menaggio koji turistima nudi brojne avanturističke aktivnosti, Bellagio u kojemu možete kušati neke od najboljih talijanskih specijaliteta karakterističnih za ovo područje, te Varennu; tradicionalno ribarsko mjesto idealno za bijeg od užurbanosti svakodnevnog života.

Veličanstveni, stari hoteli

Jezero Como prepravljeno je talijanskim hotelima koji potječu iz pedesetih i šezdesetih godina. Starinski izgled koji podsjeća na srednjovjekovnu vilu te starinski namještaj kojima je većina hotela i opremljena savršeno nadopunjuju atmosferu samog jezera stoga vam preporučujemo da odsjednete u jednom od spomenutih hotela i doživite ovo čarobno jezero na pravi način. Ako ipak preferirate tradicionalni obiteljski hotel, ne brinite jer ćete i takvih za jezeru Como pronaći zaista mnogo. Turistička industrija još uvijek nije zavladala ovim područjem stoga je ovo savršeno mjesto u kojemu možete uživati u gostoljubivom talijanskom gostoprimstvu.

Vožnja brodom

Na jezero Como svaka odrasla osoba može unajmiti brodić za samo 60 eura, a u cijenu je uključeno i gorivo. Ne govorimo o malenim, oronulim čamcima već o pristojnom brodiću na kojemu možete uživat, sunčati se i promatrati jezero s ležaljki koje su postavljene na same čamce. Ovo je idealan način za istraživanje jezera, ali i kupanje, ukoliko govorimo o ljetnom razdoblju. Isto tako, možete se odvesti do raznih sela, privezati se i obilaziti mala mjestašca koja čine ovo jezero toliko čarobnim.

Obilazak jezera autom

Iako je vožnja brodom mnogo popularnija, savjetujemo da obiđete samo jezero i – cestom. Tek kada krenete u vožnju oko jezera shvatit ćete koliko je ono zapravo veliko i koliko je krajolik raznolik. Krenete li u smjeru Menaggioa, obići ćete brojne, raskošne, povijesne vile čija dvorišta krase nestvarni vrtovi, a brojne vile dostupne su i za razgledavanje. Sjeverni dio jezera sasvim je drugačiji, a uređenje je znatno modernije. Vožnja prema jugu odvest će vas na mirniji dio jezera na kojemu ćete pronaći zaista malena sela kao što su Varenna i Dervio, a koji su sjajni primjeri prelijepih talijanskih sela koje viđamo uglavnom samo na razglednicama. Krenete li u smjeru gradića Lecca, iznenadit će vas industrijska atmosfera gradića koja vas vjerojatno i neće oduševiti. U svakom slučaju, sigurni smo da ćete uživati u vrlo raznolikom, neponovljivom putovanju oko jezera.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 03.03.2020. u 12:27
Tagovi: putovanja, Italija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p