PUTOVANJA

Prekrasno skijalište koje pruža veličanstveni pogled kao s razglednice

Skijalište na granici Slovenije i Italije koje morate posjetiti

Sezona skijanja službeno je otvorena, a brojna europska skijališta već su počela spremno dočekivati svoje goste koji željno iščekuju povratak na najdraže skijaške staze i uživanje u aktivnom, zimskom odmoru.

Na veliku sreću svih nas koji živimo u granicama Lijepe Naše, za kvalitetan skijaški odmor ne moramo potegnuti predaleko. Osim sjajnih domaćih skijališta o kojima smo već pisali, u susjednim zemaljama poput Slovenije i Italije nalazi se pregršt sjajnih skijališta koja su, usprkos pandemiji, otvorila svoja vrata, uz maksimalnu epidemiološku sigurnost gostiju. A skijalište koje je posebno popularno posljednjih nekoliko godina je ono na granici Slovenije i Italije, poznato po nepredvidivom vremenu i obilju snijega kroz cijelu sezonu. Radi se o skijalištu u blizini mjesta Bovec koje se nalazi u sjeverozaadnom dijelu Slovenije, na tromeđu Italije, Austrije i Slovenije. Uz prekrasan pogled koji za vedra dana puca sve do Jadranskog mora, ovdje će uživati svi oni koji uživaju u izdašnom snježnom pokrivaču.

Općenito se skijalište može podijeliti u tri cjeline: slovensku, talijansku i "međugraničnu". Slovensku i talijansku stranu karakteriziraju izazovne crvene staze, svaka izvedena u dvije varijante, dugačke oko 3 km. S talijanske se strane na jednoj od staza često održavaju treninzi i natjecanja što dovoljno govori o njezinoj zahtjevnosti. U tzv. "međugraničnu školjku" koju premošćuje gondola, utisnute su crvene i plave staze koje će lako svladati i manje vješti skijaši. U podnožju Sella Nevee je poligon za početnike ali i sve one koji vole sve vrste alternativnog skijanja.

S talijanske je strane uspon puno ugodniji i za one koji nisu baš pretjerano vješti u skijanju. Također je postavljena kabinska žičara velikog kapaciteta. Nakon uspona njome, dolazi se do gondole kojom su 2009. spojena dva dotad odvojena skijališta. Gornja stanica gondole znači i prelazak državne granice Italije i Slovenije što je svakako posebno iskustvo. Naravno, granične kontrole ne postoje.

Skijaška karta vrijedi za cijelo skijalište i ista je cijena bez obzira kupili je na talijanskoj ili slovenskoj strani, iako zbog gužvi koje se stvaraju u Bovcu preporučamo Sella Neveu kao početnu stanicu. Dnevna karta za odrasle stoji 28 eura, a moguće je kupiti i kartu za određeni broj sati skijanja. Uživajte i u jednom od čak četiri prekrasna restorana na skijalištu, od toga jedan u stilu igloo bara te jedan koji izgleda kao veličanstveni vidikovac s pogledom koji ćete još dugo pamtiti.


Foto: Instagram
Objavljeno: 20.12.2021. u 13:16
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p