PUTOVANJA

Preslatka planinska kućica iznad Ravne Gore naš je idući jesenski izlet

Nerazvikana destinacija Gorskog kotara

Topli jesenski dani savršena su prilika za kratki bijeg s gradskog asfalta u predivne prirodne krajolike Lijepe Naše. Ako ste ostali bez ideja kamo za vikend, a izlazak u grad nije opcija, imamo lokaciju koja će vas najblaže rečeno oduševiti. Ako još niste čuli za Javorovu kosu, sad je pravo vrijeme da isplanirate vikend na ovoj predivnoj lokaciji.

Ova lokacija se nalazi iznad Ravne Gore, općine u Gorskom kotaru. U Zagorju postoji planina istog naziva koju također vrijedi posjetiti, no ovog puta odlučili smo istražiti sve ljepote goranskog kraja. Dakle, Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh iznad Ravne Gore na kojem se nalazi istoimena planinarska kućica koja osvaja na prvi pogled. Kućica je udaljena 20-tak minuta hoda od prvih kuća u naselju Vrh u Ravnoj Gori ili 45 minuta hoda od centra Ravne Gore.

Pri vrhu ćete naići na lijepu livadu okruženu šumom, a u blizini se nalazi i nekoliko lokacija s kojih možete uhvati prekrasan pogled. Vidikovac "Javorova kosa" nalazi se oko 150 metara od kuće. Nadmorskoj visini od 1016 m pridodajte i vidikovac koji je visok 13 metara i imate pogled za pamćenje. U blizini vidikovca nalazi se mjesto s kojeg se pruža panoramski pogled na planine Gorskog kotara, a moguće je vidjeti i Medvednicu.

Ako se osjećate kao potpuni avanturist, ovdje možete i prespavati jer kućica sa skloništem može primiti otprilike 20 ljudi, a na lokaciji možete pronaći sve potrebno za roštiljanje. Kućica se u većem dijelu godine otvara samo po najavi pa svakako provjerite sve informacije prije nego što se uputite na kratki bijeg od realnosti.

Foto: Instagram
Objavljeno: 26.09.2023. u 15:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p