PUTOVANJA

Prokoško jezero nalazi se u susjedstvu i jedno je od najljepših prirodnih oaza u regiji koje jedva čekamo posjetiti!

Mjesto koje nas je očaralo svojom ljepotom!
Kada govorimo o susjednoj Bosni i Hercegovini, odmah nas asocijacije vežu uz nevjerojatnu prirodu, planine, rijeke i jezera koje naprosto oduzimaju dah. Ipak, mnogi domaćini složit će se da nema mjesta na kojemu je ta posebna priroda Bosne toliko očigledna nego na Prokoškom jezeru - skrivenom biseru ove zemlje koji će vas očarati svojom divljom, netaknutom prirodom…

Prokoško jezero nalazi se na planini Vranici, na 1636 metara nadmorske visine. Nalazi se u neposrednoj blizini gradića Fojnice, koji je udaljen svega 20 kilometra. Ovo jezero nadaleko je poznato po tome što su na njemu pronađene endemske vrste flore i faune, a mnogi posjetitelji kažu kako je ovo bez sumnje jedno od najljepših mjesta u prirodi koje su imao priliku vidjeti na području Bosne i Hercegovine. Ovo je jedno od rijetkih mjesta na kojemu možete uživati u čistoj, netaknutoj prirodi, a opet imati sve što danas moderni, suvremeni smještaju nude. Prelijepe kućice koje ćete primijetiti odmah po dolasku na jezero nude smještaj posjetiteljima, a iako je cijena i više nego pristupačna, vikendica su sjajno uređene i opremljene svime što vam je potrebno za komforan odmor u prirodi.
 
Nepristupačna cesta

Jedini problem vezan uz obilazak ovog bajkovitog jezera jest prilično nepristupačan, makadamski put koji je dugačak čak 18 kilometara, a za koji će vam biti potrebno gotovo sat vremena da ga pređete običnim automobilom. Imajte na umu da domaćini često sami nude prijevoz, no za njega ćete morati izdvojiti oko 100 KM. S druge strane, upravo je ‘loš’ prilaz jedan od razloga zbog kojeg je ovo jezero još uvijek prilično osamljeno i neposjećeno, a što ga čini savršenom destinacijom za sve one koji traže mir, tišinu i idiličan odmor u prirodi. Kada se već nađete na Prokoškom jezeru, svakako posjetite planinu Vranicu, a preporučujemo i da se upustite u degustiranje raznih domaćih specijaliteta - pita, bureka, kajmaka, sira… koje će vam domaćini nuditi svakog jutra. Više o jezeru otkrijte ovdje.

Foto: Instagram
Objavljeno: 05.03.2023. u 00:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p