PUTOVANJA

Ptuj: šarmantni gradić nadomak Zagreba

Proljeće je idealno vrijeme za vikend izlet u Ptuj
ptuj 
Ne znate gdje biste otišli na vikend putovanje? Željni ste lokacije koja je dovoljno blizu Zagreba, no koja nije još jedan prigorski ili primorski gradić? Preporučujemo vam Ptuj, slovenski gradić koji nas je oduševio svojom kulturnom, turističkom i gastronomskom ponudom.

Krajem veljače uputili smo se na vikend putovanje u Ptuj. Vrijeme je srećom bilo obećavajuće, bez kiše i ostalih dosadnih padalina tipičnih za veljaču, no ipak pomalo hladno. Na putovanje smo krenuli u vrlo ambicioznih osam sati u jutro, i već za sat vremena našli smo se daleko od Zagreba, u gradiću koji povezujemo uglavnom s Perutninom Ptuj. I doista, Perutnina je jedna od glavnih znamenitosti ovog malenog gradića nadomak hrvatske granice, no ono što nas je ondje dočekalo bilo je mnogo više od toga.

Jedva smo stigli spremiti osobne iskaznice koje smo pripremili za graničnu kontrolu, a već smo se zatekli u jednom od mnogih ptujskih vinskih podruma gdje smo imali priliku kušati pravo slovensko vino. Osim peradarstva, Ptuj je znamenit po proizvodnji prekrasnog bijelog vina koje odlično komplimentira laganoj hrani kakvu inače i sama jedem. Obzirom da sam vegetarijanka, pomalo sam se bojala da će ptujska hrana biti dominantno sačinjena od slijedova mesnih jela, no ugodno sam se iznenadila bogatom ponudom posve biljne hrane u kojoj sam uživala tijekom čitavog vikenda. Simpatični nas je vodič zatim proveo kroz povijest slovenskog vinogradarstva u jednom od vinskih podruma, Ptuju, te nam je objasnio da se Slovenci vinom bave već stoljećima. Moram priznati, to se i primijetilo po kvaliteti različitih vrsta vina od kojih, nimalo damski priznajem, nijedno nisam preskočila degustirati.
 
primus
Odsjeli smo u hotelu Primus koji nas je ugostio uz maksimalno gostoprimstvo. Primus odlikuje prostrani eksterijer s bogatim SPA sadržajem i interijer u pomalo antičkom stilu. Sva tri dana, koliko smo ondje odsjeli, oduševljavao nas je raznovrsni sadržaj u kojem bi uživala svaka žena. Bazeni, saune, kozmetički tretmani lica i tijela poput MedContour programa koji smo i same isprobale, te kalorijski kontrolirana zdrava prehrana koja omogućuje potpunu relaksaciju i užitak - sve je ovo moguće iskusiti u Primusu.
 
primus
Ptujski podrumi s okolicom, poput onoga u Püklavec seoskom imanju, redom obiluju prekrasnom prirodom od koje zastaje dah, domaćom hranom koja mami mirisima bakine kuhinje i pićem čiju je čašicu teško odbiti čak i kad osjetite da vas gravitacija više ne služi zakonima fizike na koje ste navikli. Nakon posjeta idiličnom Püklavec imanju, uputili smo se do dvorca Jeruzalem, kojeg nazivaju kraljem među brežuljcima Jeruzalemskih gorica, i koji je poznat po svojoj povijesnoj priči kojoj su pečat dali Rimljani, Turci, križari i hodočasnici. U Dvorcu Jeruzalem moguće je čak i odsjesti, a uz to ćete i dobiti pravi kraljevski tretman u kojem se izmjenjuju red dobre hrane, plemstva dostojnog interijera i romantičnog pejzaža koji će vas opustiti i osloboditi gradskog stresa. Na kraju dana, posjetili smo i simpatičan turistički gradić Ormož koji nas je osvojio na prvi pogled.
 
ptuj
Posljednji dan našeg kratkog, ali slatkog odmora bio je rezerviran za modno - gastronomski užitak. Prvo smo posjetili atelje, Sanja V Design, šarmantne slovenske dizajnerice Sanje Veličković čije smo unikatne kreacije i sami imali priliku isprobati. Moram priznati da mi je ovo bio vjerojatno najdraži i najupečatljiviji dio čitavog putovanja jer smo pobliže upoznali rad vrsne modne majstorice koja svoj posao radi, živi i obožava istovremeno, i čije su kreacije doista otkačene i jedinstvene, i sve samo ne svakodnevne.
  
ptuj
Nakon modnog užitka, prošetali smo centrom Ptuja, tog malog simpatičnog gradića koji ne broji više od 24 tisuće stanovnika, no koji svejedno ima bogatu povijest i naslijeđe kao što smo mogli naučiti posjetivši povijesno srce Ptuja, Zamak. Došavši do Gostilne Ribič, koja je bila ujedno i naša posljednja postaja u ovom slovenskom mjestašcu, osjetili smo sreću i zadovoljstvo iskustvom koje se bližilo kraju, i poželjeli ovaj pitoreskni gradić posjetiti još koji put. Srećom, s obzirom na njegovu blizinu, za ponovni će posjet sigurno biti i prilike - i vremena.

Jelena Skendžić
Foto:

Objavljeno: 06.04.2015. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p