PUTOVANJA

Putnici odabrali najljubaznije i najneljubaznije gradove svijeta

Conde Nast Traveler objavio listu za 2015. godinu

Sydney 
Je li vam poznat scenarij u kojem planirate putovanje i pri istraživanju o destinaciji od koje vas dijeli svega tjedan dana čitate idilične putopise, krasne recenzije i informacijama pretrpane vodiče? Uzbuđenje raste, trbuhom caruju leptirići i najradije biste se teleportirali u tu obećanu zemlju predivne arhitekture, širokih osmijeha i fantastične hrane.

Kada napokon stignete na destinaciju, stvari su ipak malo drugačije. Ulicama ne teče med i mlijeko i zapuhne vas realnost grada koju niste iščitali između redaka silnih vodiča. Situacija koja se desila većini putnika barem jednom lako se mogla izbjeći nešto racionalnijim pripremama i iskrenijim komentarima. Kako bi osigurali upravo ovakve podatke, cijenjeni Conde Nast Traveler treću je godinu za redom upitao svoje čitatelje koje su im destinacije ostale u najboljem, a koje u najgorem sjećanju.
 
dublin 
Lista prijateljski i neprijateljski nastrojenih gradova svijeta u 2015. godini mnoge bi mogla odgovoriti, ali i nagovoriti na sljedeće putovanje jer osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti je jedna od najbitnijih stavki kod putovanja u daleke krajeve. Na listi najsrdačnijih i najugodnijih zemalja svijeta na desetom se mjestu našao Reykjavik na Islandu, deveto mjesto je zauzeo Auckland na Novom Zelandu, dok je na osmom nama bliska Budimpešta popraćena komentarima poput 'prijateljski nastrojeni građani koji će vam rado sve pokazati'. Unatoč ustaljenom mišljenju kako Japanci i nisu pretjerano otvoren narod, Kyoto se našao na sedmom mjestu najljubaznijih gradova svijeta, tik do Edinburgha u Škotskoj gdje su posjetitelje oduševili stanovnici svojim veseljem i dobrim raspoloženjem. Belgijski Brugge udomaćio se na petom mjestu sa svojim bajkovitim okruženjem, dok je Kraków četvrti na listi. Još jedan grad Novog Zelanda uvršten među najljubaznije je Queenstown, opisan od strane posjetitelja kao meka avanturizma. Dokaz da ljudi čine grad dolazi u obliku Dublina, čiji su stanovnici i energija omiljeni putnicima diljem svijeta. Srdačnost, dobroćudnost i pozitivna atmosfera osvojila je i većinu putnika u Sydneyju, gradu koji je proglašen najljubaznijim na svijetu. 
 
caracas 
Druga strana medalje, odnosno najneljubazniji grad na svijetu je Caracas u Venezueli. Nekoć kozmopolitski i prijateljski grad, prema riječima posjetitelja, pretvorio se u oazu kriminala i niskog životnog standarda gdje se rešetke nalaze čak i na automatima sa slatkišima. Drugi najneljubazniji grad je Casablanca u Maroku, koju turisti časte s opisima prljavog i neurotičnog grada nevjerojatnih prometnih gužvi. Casablancu slijedi kineski grad Guangzhou te Guatemala gdje su čak i stanovnici zabrinuti zbog kriminala uslijed bijela dana. Peti na listi neprijateljski nastrojenih je Nairobi u Keniji gdje će vas hotelska policija pratiti u svom džipu za vrijeme jutarnjeg jogginga. New Delhi u Indiji našao se na šestom mjestu i opisan je kao 'depresivan, prljav i iskustvo koje otvara oči'. Kairo je još jedan grad u koji su se mnogi zaputili misleći kako ih čeka prava bajka iz 1001 noći, no realnost je nešto drugačija. Nasrtljivi trgovci, nesnosne prometne gužve i smeće posvuda samo su neki od razloga zašto se glavni grad Egipta našao na listi najgore ocijenjenih. Moskva je na osmom mjestu, Jakarta na devetom, a Cannes na desetom, opisan kao nevjerojatno napuhan i arogantan grad prepun snobova koji vam boravak neće učiniti ugodnim.
 
M.M.
Foto: Flickr
Objavljeno: 05.10.2015. u 11:39
Tagovi: putovanja

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p