PUTOVANJA

Putovanje kroz vrijeme koje si morate priuštiti!

Prošlost kao atraktivna turistička destinacija

Nestale države ("Extinguished Countries") prva je serija turističkih vodiča kroz države koje više ne postoje. Pokrenuli su je novinar Giovanni Vale i prevoditeljica Ivana Pogačić, talijansko-hrvatski par koji živi u Zagrebu. Cilj je, kako kažu, "istražiti što nam je zajedničko i što nas spaja s drugima".

Što kažete na to da ovo ljeto godišnji odmor provedete na proputovanju Mletačkom republikom? Projekt rođen u Zagrebu ovih dana kreće s kampanjom za prvu seriju turističkih vodiča kroz Nestale države – države koje više ne postoje. Začetnik projekta je mladi talijansko-hrvatski par, Giovanni Vale i Ivana Pogačić. "Ideja je – objašnjavaju nam – pretvoriti našu prošlost u turističku destinaciju, i to pomoću vodiča koji se jednostavno čitaju i obiluju raznim anegdotama". Posljednjih pet godina Giovanni Vale radi kao novinar (Liberation, Corriere della Sera….) i putopisac za nekoliko europskih izdavačkih kuća specijaliziranih za putovanja, te piše o Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Iz tog iskustva, kako kaže, razvila mu se želja da napiše nešto novo, nešto što još nije objavljeno.

"Nestale države prva je serija turističkih vodiča koja ne prati današnje granice, već vodi čitatelje na putovanje kroz vrijeme i prostor u izgubljena kraljevstva, republike i carstva, u potrazi za onim što nas spaja, a ne dijeli. To je zapravo mali vremeplov za turiste!", objašnjava Giovanni. Naglašavaju da ovaj projekt nije revizionističke ili nostalgične prirode. Upravo suprotno, cilj je pokazati "što različite zemlje imaju zajedničko i kako one same tumače taj period na drugačije načine".

"Zbog toga smo dosada na temu Mletačke republike intervjuirali više od 400 ljudi, od sjeverne Italije pa sve do Cipra. Radi se o povjesničarima, lingvistima, brodograditeljima, vrhunskim kuharima ili jednostavno lokalcima koji su s nama podijelili priče svojih regija i gradova, recepte, legende i tradicije iz tog doba. Mnogi od njih su i iz Hrvatske", nadovezuje se Ivana. Seriju vodiča započeli su Mletačkom republikom baš zbog njihove osobne priče.

"Mi smo hrvatskotalijanski par", nastavlja Giovanni, "a Mletačka republika vjerojatno je nestala država o kojoj najviše znamo". Prvi vodič tako uključuje dijelove sedam današnjih država – Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Grčke i Cipra. Svi su oni bili dio Serenissime koja je "nestala" davne 1797.

Vodič je dizajnirao Hrvoje Živčić, a ilustrirala Iva Hrvatin, oboje grafički dizajneri iz Zagreba. U ponedjeljak 9. ožujka kreće crowdfunding kampanja za prikupljanje sredstava za realizaciju projekta. Kampanja će biti na platformi Kickstarter pa tako i vi možete podržati ovu inicijativu, a već sada možete saznati više o projektu na službenoj stranici!

Objavljeno: 05.03.2020. u 09:27
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p