PUTOVANJA

San Francisco kroz objektiv Dine Kužnika

Ovo su fotografije koje će vas definitivno oduševiti

Ako ste ikad razmišljali o posjetu San Franciscu, nakon što pogledate fotografije slovenskog fotografa Dine Kužnika sigurno ćete se odlučiti za ovu destinaciju. Dino je mladi fotograf i grafički dizajner iz Slovenije, koji trenutno živi i radi u prekrasnom San Franciscu. Ljubav prema fotografiji pojavila se još u ranom djetinjstvu kad je od djeda na poklon dobio prvi digitalni SLR, koji je ubrzo zamijenio starom Prakticom MTL3 zbog koje je otkrio jedan sasvim novi svijet analogne fotografije.

Dok na svome blogu http://dinokuznik.com/ objavljuje analogne i digitalne fotografije, njegov Instagram je zapravo pravi razlog zbog kojeg danas pišemo o njemu. Njegove fotografije na popularnoj društvenoj mreži ostavljaju bez daha jer su fotkane iPhoneom i obrađivane samo u aplikacijama. Osim što nas je fotografijama uveo u najljepšu moguću priču o San Franciscu, Dino nam je dao i nekoliko odličnih savjeta koje svakako proučite ako uskoro planirate posjetiti ovaj prekrasan grad.


Navedi pet obaveznih mjesta koja svaki turist mora posjetiti kad dođe u San Francisco.

S obzirom da nisam tipični turist, nego više volim mjesta koja su sama po sebi posebna i zanimljiva kako za gledanje, tako i za uživanje, ovo su moji favoriti.

Golden Gate Bridge - Najbolje je iznajmiti bicikl i njime se voziti od Embarcadero do Pier 39., produžiti obalom do Fort Point (ovdje je sniman Vertigo od Alfreda Hitchcocka), gdje vas čeka odličan pogled na Golden Gate. Obavezno prošećite mostom, a ako ste biciklom vozite na drugu stranu jer tamo također ima puno zanimljivih mjesta za razgledavanje.

Golden Gate Park - Park je ogroman pa ovdje možete uživati u prirodi. Isplati se pogledati De Yong Museum, Academy of Scienses, Botanical Garden i Japanese Tea Garden.

Lands End Trail - Odlično za prošetati od Ocean Beacha pa do Golden Gate Bridgea. Možete se i spustiti do obale gdje se nalaze svima dobro poznate kamene stijene u moru koje ste sigurno vidjeli u brojnim filmovima. Blizu su i Sutro Baths i Ocean Beach.

Mission - Puno dobrih restorana, odličnih dućana, knjižara, kafića, second hand i vintage butika... Obavezno posjetiti Dolores park za odmor, Chapel za dobar koncert, Zeitgeist i El Rio za pivo s prijateljima, a Photobooth je idealno mjesto za sve ljubitelje fotografije... U blizini i živim, tako da mi je ovaj dio najbliži i ovdje zapravo provodim najveći dio svog slobodnog vremena.

Alamo Square Park - ovdje se nalaze poznate Painted Ladies i očekuje vas vrlo lijep pogled na mjesto. U blizini su Haight Street i Hayes Street kojima treba obavezno prošetati.

Japan i China Town - to su jedan totalno drugi svijet koji isto treba vidjeti.

Ako želite vidjeti kultni Alcatraz, rezervirajte unaprijed.


Koji su najbolji dućani u kojima se mogu pronaći originalni pokloni i suveniri?

Ima ih puno na Valencia Streetu, Haight Streetu i Hayes Streetu. Osobno bi preporučio China Town, zato što imaju puno specijaliziranih dućana za suvenire i nisu tako skupi. Meni osobno najbolji (nije gift shop nego thrift store) je Community Thrift Store na Valencia Streetu, gdje možete pronaći sve od plastičnih fotoaparata do dobre knjige, i sve to za malo novaca. Ako volite knjige pogledajte Dog Eared Books, Alley Cat Books, City Lights Bookstore, Mission: Comics & Art.

Tvojih top 5 restorana koja bi preporučio?

Bar Tartine (California French Fusion), Saru Sushi Bar, Gracias Madre (vegetarian mexican), Namu Gaji (korean american), Tartine Bakery.

Najbolji muzeji? Galerije?

De Yong Museum, Yerba Buena Center of Arts, Ratio 3 (http://www.ratio3.org/), White Walls (http://www.whitewallssf.com/), Ever Gold Gallery (http://evergoldgallery.com/), Spoke Art Gallery (http://www.spoke-art.com/).

Od svih mjesta u San Franciscu, koje je tvoj osobni favorit?

Imam 2 favorita. Lands end i Bernal Heights Hill. Lands end je super fotogeničan i super za šetnju. Svaki put kad odem tamo nađem nešto novo... Novu lokaciju, novu stijenu, novu stazu koja je odlična za šetnju... Bernal Heights Hill mi je blizu doma. Često puta nakon posla idem gore jer ima stvarno prekrasan pogled na cijeli San Francisco i definitivno najljepši zalazak sunca.

Da li je turistima bolje razgledavati pješke, rentati auto ili uzeti nekog vodiča za San Francisco?

Ovisi što žele vidjeti. Ako žele vidjeti samo San Francisco onda ne preporučam auto. Možda bicikl ako žele vidjeti puno toga, a nemaju puno vremena. Ako idete u shopping kroz grad i ulice, onda idite pješke ili možda s taxijem.

Koliko je dana dovoljno da se pogleda sve zanimljivo? 

Pa zapravo nikad nema dovoljno vremena da pogledate sve. Ja sam ovdje punih devet mjeseci pa nisam još vidio sve što me zanima. Ali ako dolazite na par dana i zanimanju vas one najpoznatije znamenitosti, 5 dana bi trebalo biti dovoljno.

Daj nam još neki 'insiderski' info...

Za sve fotografe je dobro pogledati Photobooth (imaju Tintype studio i najbolju ponudu svega za fotografe - od filmova, plastičnih kamera, polaroida). Zatim - Rayko Photo Center, Photoworks (super za razvijanje filmova) i Glass Key Photo (second hand foto oprema). I obavezno pročitajte ovo prije nego dođete: 25 Things I wish I knew before moving to San Francisco.

Dino Kužnik Instagram: http://instagram.com/dinokuznik

 

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 27.01.2014. u 13:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p