PUTOVANJA

Singapur – najuredniji zatvor na svijetu

Antonija Matković otkriva kako je živjeti u neobičnoj azijskoj zemlji

singapur
Nakon pola godine provedenih u ovom gradu, za početak moram istaknuti kako je život u Singapuru najsigurniji i najorganiziraniji nego bilo gdje na planetu. Ovaj lavlji grad, što zapravo znači Singa – pura, svakako ne pripada tipičnom stilu jugoistočne Azije.

''Singapore is a fine city'' - i da ne mislite kako je divan, fine je engleski pojam za kaznu. Ukratko, kazna se plaća za sve: pušiš li u blizini (stambene) zgrade, piješ li vodu u metrou, ispljuneš li žvakaću gumu, a ne daj Bože, da koristiš drogu ili slične opijate.
 
Zašto je najsigurniji, pitate se? Ovdje se ilegalni imigranti osuđuju na dugotrajne zatvorske kazne s dodatkom okrutnog bičevanja. Osim toga, posjetitelji na ulasku u Singapur dobivaju formular koji moraju ispuniti, a na njemu velikim slovima piše da se pronalazak droge u vašoj prtljazi ili među osobnim stvarima kažnjava vješanjem. To nikako nije šala – mnogi na taj način skončaju, ne samo zbog teških droga. Užasno su stroge kazne i za kojekakve prijestupe, često bizarne. Primjerice, žvakaće gume su zabranjene, a novčana kazna za ispljunutu žvakaću nepojmljivo je visoka. Zbog brutalnosti zakona zapravo nije čudna takva uređenost Singapura.
 
singapur 
No nije sve tako crno. Singapur je prije 50 godina bio dio Malezije, stoga, ako pogledate muzejske slike, umjesto siromašnih kućeraka, danas vam vratove lome golemi luksuzni neboderi. Nadasve skup život. Oko vas žure rijeke poslovnjaka s aktovkama, a miješaju se sve rase i svi jezici svijeta. Najbrojnija rasna skupina su Kinezi, zatim ih slijede Malajci i Indijci. Dok turisti u drugim zemljama jugoistočne Azije privlače pozornost domaćih stanovnika, ovdje svatko ganja svoj posao i nitko zapravo nikoga ne gleda.
 
Singapur je najčišći i najzeleniji grad koji sam ikad vidjela. Ulice su toliko čiste da doslovce blješte, posvuda u izlozima uredno su izvješene cijene, izdan je račun za svaku robu ili uslugu - sve je toliko transparentno da bi se i mnoge zapadno europske zemlje mogle posramiti.

Kako sam već navela, tu zajedno obitava više nacija, pa tako svakog mjeseca možete naići na kakav festival, slavlje ili praznik. Zahvaljujući kineskom utjecaju, najznačajniji je praznik kineska Nova godina, odnosno Lunarna nova godina. Slavlje traje više od mjesec dana, a cijeli grad preplavljen je mandarinama, crvenim kineskim ukrasima i simbolima životinje čija je, prema njihovu horoskopu, vladavina određene godine. Među ostalim, ističe se i Indijski festival svjetlosti, Dipavali, koji se slavi od listopada do studenog. Za Malajce je najznačajniji Ramadan, a jednako se slave i kršćanski Božić i Uskrs.
 
singapur 
singapur 
singapur 
Za kretanje gradom najbolje je koristiti podzemnu željeznicu za veće udaljenosti. Vrlo je čista, uredna i dobro organizirana. Gotovo bih se usudila reći, zastrašujuće dobro. Nakon što završite vožnju, naravno, nemojte ni pomišljati baciti kartu na pod jer vas inače – već znate – očekuje brutalna kazna. Ako ste pomislili da će biti dovoljno baciti je u koš, prevarili ste se. Postoje posebna mjesta kod izlaza na svakoj postaji gdje se baca upravo iskorištena karta. Dobra vijest je da vam na kraju cijelog postupka aparat vrati jedan singapurški dolar (otprilike 5 kuna) pa se zbog toga osjećate dobro jer ste napravili dobru stvar za zaštitu okoliša. 
  
Omiljenija odredišta svim su turistima Сhina Town i Little India. Ta dva dijela grada odskaču od ostatka. Uživat ćete u obilju boja i različitosti oblika koji rese hinduističke i budističke hramove. Nije važno u kojem se dijelu Singapura nalazite, uvijek je sve savršeno čisto i sigurno, dakako, a kakvi su? Izgledom… Pa, onako kako kineske i indijske četvrti u pravilu izgledaju. Kuće s malim prozorima, mnogo šarenila, buvljaci, glasni i agresivni prodavači, čijim đinđurijama u konačnici nećete moći odoljeti pa ćete otići kući s potpuno nepotrebnim predmetom koji će vam izgledati očaravajuće samo prvih pet minuta. Hramovi, mnoštvo cvijeća u svim bojama te bujna tropska vegetacija ono je što će vam ostaviti sjajan dojam. Za pun osjećaj tradicije i egzotičnosti predlažem vam da posjetite indijski hram Sri Veeramakaliamman posvećen Kali, indijskoj boginji koja simbolizira vrijeme, promjenu, vječnost i smrt.
 
Obavezno treba obići i singapurski nacionalni simbol - Merlion. Visok je 8.6 metara, a predstavlja skulpturu lava – ribe tešku sedamdesetak tona. Singapore eye, koji je adaptacija londonske verzije, čak je veći nego orginalni. Meni osobno nezanimljiva atrakcija, ali tko voli, nek’ izvoli.

Arab street je zanimljiva ulica puna arapskih, iranskih, perzijskih i sličnih restorana, s odličnom hranom. Tu su smješteni i sjajni barovi, a Blue Jazz je onaj koji morate posjetiti. Ovaj bar se nalazi u Haji lane ulici, oslikanoj raznim grafitima.
 
singapur 
singapur 
singapur 
singapur 
singapur 
singapur 
Kada se želimo pustiti, odem na plažu na poluotoku Sentosa. Na svakom koraku su restorani i klubovi, a na ležaljkama možete ugodno provesti cijeli dan, čitajući ili pišući. More je, nažalost, prljavo, ali pješčane plaže iznimno su lijepe i čiste. Ono što je u cijeloj priči loše, a možda i više od toga - pogled s plaže na goleme kruzere i tankere. Zapravo, bez pretjerivanja, katastrofa.

Kao građevinu ističem Marina Bay Sands Hotel, koji izgleda kao svemirski brod, a Louis Vuitton smjestio se na vlastitom otoku. Marina Bay Sands najpoznatiji je singapurski hotel, s još poznatijim bazenom. Oko njega smjestilo se mnogo atrakcija pa sve možete vidjeti u jednom mahu i u vrlo kratkom vremenu. Kada sam ušla u Gardens by the Bay, poznate singapurske vrtove, imala samo sjećaj kao da samu filmu Avatar. Divovska stabla puna su sunčane energije tijekom cijelog dana, a navečer iskre poput golemih prskalica u neonskim bojama. Energija je toliko jaka da vam se čini kako je oživjela i biljke.

Šopingmanija? To ovdje za mene - ne postoji. High street brendovi skuplji su nego u ostatku svijeta, s tim što ne mogu reći točno koliko su cijene više, no svakako mogu potvrditi da odavde nećete otići s još jednim koferom punim odjeće, cipela ili torbica, kao što možete kada odete u obližnji Tajland, Indoneziju ili Maleziju. Najpoznatija šoping ulica jest Orchard road i toliko je velika i dugačka da vam treba valjda tri dana da je cijelu prođete.
 
singapur 
singapur 
singapur
 
Ukusna hrana od plodova mora, indijske prate i kineske nudle – tu možete pojesti što god vam padne na pamet. Ovo je grad u kojem ćete uživati u hrani te raznim okusima i začinima, a možete jesti u bilo koje doba dana. Upozorenje: vrlo lako dobijete na težini ako se opustite. 
 
Epicentar noćnog života nalazi se, možemo reći, pod zvijezdama, jer su se najpoznatiji noćni klubovi smjestili od 60. do 80. kata brojnih nebodera. Moji su favoriti 1Аltitude Bar i Ce la vie. Osim toga, Clark Quey je najpoznatija ulica s klubovima i restoranima - obavezno posjetiti i fotografirati se po noći – svjetla iza vas i oko vas su poput zvijezda.
  
singapur  singapur
 
Kako bilo, prema Singapuru teško ćete moći ostati ravnodušni - možda ćete ga zavoljeti, možda čak i zamrziti, ali budite sigurni da ga nikad nećete zaboraviti.

Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Objavljeno: 20.07.2015. u 12:37
Tagovi: putovanja, putopis

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p