PUTOVANJA

Srcoliko jezero na sjeveru Slovenije idealno je mjesto za vikend izlet!

Provedite ovaj vikend u prirodi

Slovenija je nadaleko poznata kao zemlja bogata vodom, a velik dio vodenog bogatstva svakako čine brojna čarobna jezera kojima se ova malena država može pohvaliti. Slovenska jezera jedno su od najljepših i najpopularnijih turističkih i izletničkih odredišta u cijeloj državi, a često su mjesta na kojima se održavaju razna događanja, festivali, pa i koncerti.

Tako se na listi destinacija koje moramo posjetiti pronašlo još jedno slovensko jezero – Planšarsko jezero. Planšarsko jezero udaljeno je samo dva sata vožnje od Zagreba stoga je idealna destinacija za jednodnevni, ili vikend izlet. Smješteno u malom mjestu Zgornje Jezersko, sjeverno od Ljubljane, Planšarsko jezero uvjerljivo je najpoznatija turistička lokacija u ovom dijelu zemlje, a njegova najveća posebnost jest njegov srcoliki oblik koji, nažalost, možete primijetiti isključivo iz zraka. Ipak, sigurni smo kako će vas Planšarsko jezero oduševiti svojom zapanjujućom ljepotom, baš kao i ljepotom prirode koja ga okružuje.

Oko jezera je izgrađen pješački, drveni put koji obilazi cijelo mjesto, a možete ga posjetiti tijekom cijele godine. Ljeti uživajte u aktivnostima kao što su veslanje, penjanje ili vožnja biciklom, dok se zimi možete okušati u klizanju na zaleđenom jezeru. Pješačenje do jezera iz različitih smjerova definitivno je omiljena aktivnost mještana i turista, a jedan od najvećih događaja koji se održava upravo na Planšarskom jezeru i koji možete slobodno posjetiti jest tzv. Ovčarski bal; vesela manifestacija koja se održava svake godine u kolovozu, a čiji bogat program privlači posjetitelje iz svih dijelova zemlje. Cjelodnevni program uključuje folklorne plesače, pastire u pratnji harmonikaša, šišanje ovaca pred gledateljima i etnološku predstavu koja prikazuje stare običaje života na planini.

Ako vas put odnese u istraživanje Planšarskog jezera, ne propustite posjetiti i obližnji restoran ''Gostišće ob jezeru'' koji nudi vrhunsku, domaću hranu, a ako odaberete ovu destinaciju na nešto dulji period, možete iznajmiti jednu od bajkovitih, drvenih kuća smještenih tik uz jezero.

Foto: Instagram
Objavljeno: 22.02.2020. u 00:00
Tagovi: putovanja, slovenija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p