PUTOVANJA

Šri Lanka - otok na kojem se jede curry i hoda bosonog

Putovanje mističnim draguljem Indijskog oceana
Šri Lanka
S
ladak, gusti zrak prepliće se s aromom kišnog asfalta i benzina. Čupavi makakiji njišu se s grana stoljetnog drveća, a njihovi musavi mladunci doslovno zaranjaju u otpale voćke, gosteći se i povremeno šamarajući jedni druge u potrazi za dodatnim komadom trule poslastice. Kad se od vrućine zapali šuma, stabla nikada ne izgore jer su dupkom puna vode. Njihova je kora tamna i vlažna, baš kao i koža ljudi koji ondje žive. Ugljena ljuštura svjedok je pasje vrućine, ali i nevjerojatne zelene plodnosti Šri Lanke, dragulja Indijskog oceana.


Šri Lanka je jedna od onih destinacija koje još uvijek nisu doživjele svoj potpuni komercijalni procvat (kao, primjerice, susjedni Maldivi) i stoga ondje još uvijek možete istražiti kulturno - tradicijske čari ove otočne države: mješavinu sinhaleških običaja i kolonijalnog naslijeđa - bez osjećaja da vas netko pokušava očarati idejom netaknute, civilizacijski izmještene egzotike. Ostaci europskog imperijalizma vidljivi su u urbanoj arhitekturi većih gradova - pogotovo Colomba kojeg su u 16. stoljeću osnovali upravo Portugalci. Betonsko sivilo gradova i građanske administracije, kojima su Europljani od 16. do sredine 20. stoljeća pokušali ‘civilizirati’ zatečeno stanovništvo Šri Lanke, miješa se s idejom strastvenog, mističnog, tropskog otoka na kojem se mršavim i umornim prstima tri puta dnevno jede curry, i hoda bosonog.

Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Curry od voća, curry od povrća, curry s piletinom ili pak mahunarkama - ukoliko vašim okusnim pupoljčićima ovo jelo predstavlja nepremostivi problem, dobronamjerno vam savjetujem da Šri Lanku jednostavno prekrižite s liste svojih must-see destinacija jer većina restorana, osim tisuću varijacija curryja i pokojeg sambola ili rotija (pogače od kokosovog brašna), ne nudi obilje hrane. Za mene je ovo bio pravi mali raj jer curry u svim oblicima obožavam, a šrilankanski curry je okusom i načinom posluživanja prilično drugačiji od indijskog, premda su obje inačice vrlo začinjene i pikantne. Ljubitelji voća će na Šri Lanki doći ‘na svoje’: sve od ananasa, manga, banane i kokosa do marakuje, rambutana i guave, pa čak i duriana, najsmrdljivijeg voća na svijetu, moguće je degustirati i svakodnevno jeftino konzumirati u velikim količinama. Ipak savjetujem da preskočite durian ukoliko niste gurmanski avanturist: ima okus trule, kašaste voćke s izraženim podtonom češnjaka koji će vas proganjati ostatak dana. Baš kao i ulični prodavači figurica slonova, majmuna i drugih ‘wildlife’ simbola Šri Lanke.

A ako vam ne mogu prodati, onda će vas pitati biste li se zamijenili za, recimo, cigaretu. Pogodili ste: cjenkanje je svugdje, osim u službenim Laksala dućanima, dopušteno i čak očekivano. Cjenkati se možete za sve od tkanina, šešira, mirisnih štapića, figurica i drugih memorabilija do dragog kamenja. Šri Lanka, koja se prije zvala Cejlon, poznata je po uzgoju zelenog čaja, cimeta i tropskog voća, ali i po iskopištima dragulja pa ondje možete nabaviti prekrasne primjerke topaza, plavog safira i aleksandrita - ovisno o vlastitom budžetu. Čak je i zaručnički prsten princeze Diane, 12-karatni plavi safir, došao sa Šri Lanke, na što su stanovnici ovog komadića raja na Zemlji veoma ponosni.

Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Ipak, puno ljepše od bilo kojeg dragulja svakako je gostoprimstvo lokalaca koji će na krnjem engleskom, uz puno poštovanja i široki osmjeh, za vas kao posjetitelja Šri Lanke uvijek odvojiti koju minutu vremena. Skromnost, jednostavnost i pitomost kvalitete su koje ova pretežito budistička kultura cijeni kao dio svojeg nacionalnog etosa. No, zaključiti kako je servilnost stanovnika Šri Lanke tek baština višestoljetnog imperijalizma bilo bi pogrešno: provela sam 10 dana s lokalcem Susanthom koji je bio naš vozač i s kojim smo se uistinu sprijateljili, i zaista mogu reći da vesternizirana ideja života ne stanuje na Šri Lanki. Posljednjeg dana našeg boravka, Susantha nas je odveo doma da upoznamo njegovu veliku obitelj: više generacija živi pod jednim ne toliko velikim krovom, i u večernjim satima zajedno gledaju bollywoodske filmove. Njih desetak, stisnutih na dva kauča, pred jednim omanjim televizorom. I curry za doručak, ručak i večeru.

Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Naravno, na Šri Lanki ćete, kao pravi turist, vjerojatno odraditi posjet brojnim budističkim hramovima, jahanje slonova, safari u Yali ili Udawalaweu i gledanje plavetnih kitova koje dostiže klimaks kada uočite vrh peraje, a Azijati na brodu vrište i padaju u nesvijest od veselja kao da su u najmanju ruku vidjeli The Beatlese. Oni više avanturistički nastrojeni planinarit će na Ella rock ili posjetiti Little Adam’s Peak. Kupat ćete se u toplome oceanu, sunčati na plažama Mirisse i Unawatune, snorklati i ponijeti doma impresivnu kolekciju školjkica. Bit ćete crveni kao rak unatoč faktoru 50. Ako imate sreće, vidjet ćete leoparda. Imat ćete dvije tisuće fotografija, i opet se nećete moći načuditi ljepoti dragulja Indijskog ocena.

Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Od prosinca do travnja turistička je sezona u donjoj polovini otoka, nakon čega počinje sezona monsuna. Toplo preporučujem početak ožujka za putovanje: centralni, kontinentalni dio otoka još uvijek zadržava ugodnu klimu i idealan je za šetnju plantažama čaja, kao i nezaboravnu vožnju trošnim vlakom brežuljkastim zelenilom od Nuwara Eliyje do Elle. Južni, obalni dio otoka dotad su već uglavnom napustili mahom njemački i francuski turisti koje ćete odmah prepoznati po najjarkijoj nijansi crvene koju ste ikada vidjeli u životu i sjetnom pogledu koji vam, upijajući plažu zjenicama, govori da je godišnji negdje pri kraju. Prije nego što trepnete, i vaš će godišnji proći prebrzo. Sjetit ćete se nepreglednih zelenih polja, mirisa soli u zraku, vrućine koja opija, divljeg plavetnila koje vas zove da se u njemu rashladite i vremena koje sporije prolazi. Nikad zbogom - samo doviđenja, divni otoče.

Šri Lanka
Šri Lanka
Šri Lanka
Jelena Skendžić
Foto: Privatni album
Objavljeno: 13.04.2017. u 13:30
Tagovi: putovanja, putopis

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p