PUTOVANJA

Što sve morate doživjeti u Europi barem jednom u životu?

Exit i kamenice u Malom Stonu - najveće europske atrakcije

exit festival
V
odeći američki turistički vodič Condé Nast Traveler izdvojio je Exit kao jedini festival među 50 najznačajnijih turističkih atrakcija u Europi, a ekskluzivnoj su se hedonističkoj listi pridružile i kamenice u Malom Stonu!

Exit festival i morski specijalitet su tako stavljeni rame uz rame s Bečkom operom, grčkom Akropolom, Eiffelovim tornjem, Berlinskim zidom, Gaudijevom Sagradom familijom, Michelangelovim Davidom, Picassovom Guernicom, Boljšoj teatrom i mnogim drugim kultnim europskim znamenitostima i institucijama. U članku su zabava na Exitu i uživanje u kamenicama u Malom Stonu stavljeni među najveće užitke koji se mogu iskusiti na starom kontinentu, kao što su krstarenje grčkim otocima, skijanje u St. Moritzu, posjeta Louvreu, gledanje španjolskog flamenka u Andaluziji, Formule 1 u Monacu, polarne svjetlosti na Islandu, ispijanje piva u Češkoj i Nemačkoj, vožnja kanalima i biciklom u Amsterdamu.

photo by jure perišić/bota šare
Njujorški medijski gigant Condé Nast objavljuje najpoznatija izdanja u Sjevernoj Americi, među kojima su i Vanity Fair, Vogue, The New Yorker, GQ, Pitchfork, Wired, te Condé Nast Traveler, a dobitnik je čak 25 nacionalnih priznanja. Ovo nije prvi put da p
restižni časopis izdvaja hrvatske, ali i regionalne bisere, no u ovom izdanju podsjeća na fenomen nastanka Exita iz studentskog protesta i njegov razvoj u jedan od najvažnijih događaja na svijetu. U opisu festivala, reporter Calder Quinn, koji je osobno posjetio Exit prije par godina, spominje aktivističku povijest festivala, ističući da je do danas održao snažnu društvenu misiju. Poseban osvrt novinar je napravio na jedinstvenu lokaciju održavanja festivala, Petrovaradinsku tvrđavu, na koju svake godine dolaze posjetitelji iz cijele planete i koja je zahvaljujući Exitu iz turističke anonimnosti postala poznata širom svijeta. Kad je pak riječ o malostonskim kamenicama, medij navodi kako se u zaljevu kod Pelješca kamenice uzgajaju još od antičkog Rima, a najbolje ih je zaliti domaćim pošipom.

Exit festival je ranije ove godine proglašen za Najbolji europski festival za 2016. godinu od strane vodeće europske turističke platforme European Best Destinations. Osim ovoga, proglašen je za najbolji europski festival 2014. od strane Europskih festivalskih nagrada i 2007. od strane Britanskih festivalskih nagrada. Također, ovo nije prvi put da vodeći inozemni mediji ističu čarobnu atmosferu na Exitu. The Guardian je proglasio Exit za najbolji festival na svijetu 2006, kao i najbolju turističku destinaciju 2008. godine, a CNN je 2011. uvrstio Exit na listu devet najboljih svjetskih festivala. The Sun je 2012. novosadski festival uključio na listu osam najboljih festivalskih destinacija, dok se na listi najboljih europskih festivala Exit našao 2013. u članku Euronewsa.
 


Exit festival održat će se ove godine od 7. do 10. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more zbog trećeg Sea Dance festivala od 14. do 16. srpnja.
Nastupe su već potvrdili Ellie Goulding, Wiz Khalifa, Hurts, Skrillex, Bastille, Dimitri Vegas & Like Mike, Stormzy, Lost Frequencies, Solomun, Robin Schulz, Nicky Romero, Cock Sparrer, Anti-Flag, Dub Pistols, DJ Hype, Andy C, Tommy Four Seven i brojni drugi.

 
Foto: PR, Jure Perišić/Bota Šare
Objavljeno: 17.03.2016. u 12:30
Tagovi: Exit Festival

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p