PUTOVANJA

Top 10 gradova svijeta za posjetiti u 2015. godini

Najbolje destinacije prema izboru Lonely Planeta

 
Svojevrsna Biblija putnika i svih zaljubljenika u daleke destinacije, Lonely Planet, nedavno je objavio svoju listu najboljih gradova svijeta za nadolazeću 2015. godinu. Iako zasigurno pretpostavljate neke, mnogi bi vas gradovi s liste mogli iznenaditi, ali i natjerati na impulzivno kupovanje avionskih karata. Prema Lonely Planet stručnjacima, neki su opasno podcijenjeni, neki oduvijek obožavani, no svima je zajednička određena posebnost koja ih u nadolazećoj godini izdvaja od ostatka svijeta.
 

Lista započinje s Washingtonom, poznatom kao gradom muzeja i spomenika, a u 2015. godini obilježava se 150. obljetnica smrti Abrahama Lincolna, što je dovoljan razlog za skoru posjetu.
 

El Chalten u Argentini drugi je na popisu najboljih gradova svijeta i sa svojih jedva tisuću stanovnika koji preko zime čak i emigriraju, nezaboravno je iskustvo zbog spektakularnog Nacionalnog Parka Los Glaciares, a ujedno predstavlja i trekking središte Argentine.
 

Sljedeća je talijanska modna prijestolnica, Milano. Osim standardne epske elegancije i izobilja modnih kuća, u sljedećoj godini Milano će ugostiti Expo 2015, najveći svjetski sajam održan od 1800. godine koji će ovoga puta biti fokusiran isključivo na hranu. Sigurni smo kako će pravo zadovoljstvo biti lutanje među stotinama štandova s hranom iz cijeloga svijeta, večernje kušanje finih vina ili proučavanje malih tajni vrhunskih kuhara.
 

Zermatt u Švicarskoj mjesto je kojim su opčinjeni planinari i ljubitelji skijanja. U 2015. ovaj resort nad resortovima slavi 150. godišnjicu prvog uspona koju će popratiti otvaranje prekrasnog novog objekta u podnožju planine, kao i teatralno rekreiranje spomenutog prvog uspona.
 

Listi se priključio i osebujni glavni grad Malte, Valetta. Osim što osvaja svojim neodoljivim kontrastom povijesne arhitekture i urbanih momenata, posljednjih je godina doživjela pravi arhitektonski procvat.
 

Jedan od najljepših europskih starih gradova, Plovdiv u Bugarskoj, naprosto vrvi povijesnim ostavštinama, kao i bogatim noćnim životom. Uz to, posljednjih godina stare su se iznimne ruševine pretvorile u muzeje, hotele i restorane, što Lonely Planet navodi obaveznim za doživjeti.
 

Sedmi na listi je Salisbury u Velikoj Britaniji koji je mnogo više nego samo stanica prije znamenitosti Stonehenge. 2015. će se u ovom divnom gradu okupiti mnoštvo turista jer se slavi 800.-ta obljetnica njegovog najvećeg blaga, Magna Carte. U katedrali gdje se čuva originalna kopija održat će se veliko slavlje popraćeno festivalom cvijeća i mnogim radionicama.
 

Bajkoviti Beč turiste osvaja bez prestanka, no u sljedećoj će godini austrijski dragulj posebno zasjati. Naime, obilježava se 150 godina od famoznog ‘prstena’ i ponosa cara Franje Josipa, Ringstrasse. Uz nebrojeno mnogo izložbi i događaja koji će krasiti ovaj ogroman gradski prsten, u Beču se odvija i Eurovizija, što će samo po sebi donijeti ludilo u očaravajući europski grad.
 

Iako je Chennai dugo bio smatran samo odskočnom daskom za one popularne destinacije u Indiji, nova željeznička mreža za metro omogućila je brz razvoj ovog metropolisa indijskog sjevera. Fascinantni hramovi, muzeji, kilometrima dugačke plaže i druga po veličini indijska filmska industrija 'Kollywood' ovime su postali znatno jednostavniji za pogledati.
 

Posljednji na listi je multikulturalni Toronto koji će u 2015. godini okupiti oko 250.000 posjetitelja u sklopu Pan American igara. Ovime će njegovi fascinantni i mnogobrojni barovi i restorani itekako profitirati, baš kao i posjetitelji.
  
 
M.M.
 
photos: allard one, pinterest, flickr
Objavljeno: 26.10.2014. u 15:19
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p