PUTOVANJA

5 idiličnih zimskih mjestašca u Europi!

Manje poznate destinacije koje će vas oduševiti!

Zima je na vratima, prve snježne pahulje zabijelile su vrhove europskih planina, a slavna skijališta već su spremna za novu sezonu posjetitelja željnih adrenalina. Europske destinacije poput Kronplatza, Maribora i Civette već su dobro znane lokacije za skijaše, ali i za one koji samo žele uživati u čarima zime i uživati u prizorima prirode koja ih okružuje. Činjenica je da veličanstvena alpska, ali i ostala europska skijališta bacaju u sjenu mala, idilična sela u Pirinejima, Alpama i Skandinaviji koja itekako vrijedi posjetiti!

U duhu sezone istražili smo mnoštvo destinacija kako bismo pronašli pomalo uspavane, ali ništa manje čarobne planinske gradiće u Europi koje neće pronaći na gotovo nijednoj listi destinacija. Od Norveške preko Njemačke i Austrije pa sve do snježnih vrhova Italije, izdvojili smo 5 najzanimljivijih planinskih sela u Europi koja će oduševiti svakog ljubitelja zime koji ipak preferira manje popularne turističke destinacije!

Pertisau, Austrija

Smješteno na mirnoj obali jezera Achensee, malo tirolsko selo Pertisau idealno je mjesto za planinarenje i istraživanje prirode, a u vrijeme Božića postaje pravo čarobno mjestašce s prekrasnim tradicionalnim marketom u središtu grada. Također u blagdansko vrijeme možete prisustvovati velikom broju božićnih koncerata u župnoj crkvi koju je dizajnirao poznati austrijski arhitekt Clemens Holzmeister. Isto tako možete istražiti lokalne barove i trgovine, naučiti o mineralnom ulju koje je zaštitni znak sela ili uživati u u vožnji saonicama kroz idilično, snijegom pokriveno, selo.

Olden, Norveška

Ovaj pitoreskni gradić od samo 500 stanovnika smješten je na jednom od najvećih fjordova u Norveškoj. Iako je grad izrazito miran tijekom cijele godine, pomalo postaje prepoznat od strane turista koji se sve više odlučuju na mirni odmor u ovom idiličnom, zimskom mjestašcu. U neposrednoj blizini nalazi se spektakularni park prirode Jostedalsbreen koji oduzima dah planinama koje ga okružuju, čarobnim ledenim slapovima i zaleđenim plavim jezerima!

Coburg, Njemačka

Ovaj bavarski gradić potpuno je odvojen od standarne rute koju obilaze turisti u Njemačkoj, a pravi je raj za sve ljubitelje mirnih, skrivenih lokacija. Coburg je prava mala riznica drvenih kuća, srednjovjekovnih uličica i, u prosincu, božićne magije. Atmosfera malene sredine, snijeg koji pokriva grad gotovo cijelu zimu i prekrasni mali božićni sajam garantira jedinstveno turističko iskustvo. Provozajte se drvenom kočijom kroz stari grad i uživajte u mirisu pečenih badema, tradicionalnih slastica i glühweina!

Cavalese, Italija

Maleno alpsko selo Cavalese jedno je od najzanimljivijih destinacija u okolici grada Trentina. Smješten visoko u Dolomitima, Cavalese je ostvarenje sna za svakog istinskog ljubitelja prirode; prostire se između veličanstvene planine Monte Cornea i prirodnih parkova Paneveggio-Pale di San Martino stoga pogled sam po sebi ostavlja bez teksta. Uz to, u neposrednoj blizini nalazi se mjestašce po imenu Latemara koje je UNESCO prepoznao kao jedno od najljepših mjesta na Zemlji i to zbog svojih epski pejzaža i bogatog životinjskog svijeta.

Broadway Cotswold, Engleska

Snježni prizori, prekrasne srednjovjekovne kuće u medenoj boji, atmosferski pubovi, umjetničke galerije svjetske klase i elegantni dizajnerski butici dovoljan su razlog da posjetite ovaj skriveni gradić od samo 2500 stanovnika u kojemu ćete se u ovo doba godine osjećati kao da ste lik u Božićnoj priči Charlesa Dickensa! Uz bajkovite dekoracije uživajte u uličnim zabavama, vožnji kočijom i zborovima koji svakodnevno uveseljavaju grad blagdanskim melodijama.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 11.12.2019. u 14:20

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p