PUTOVANJA

Toskana - savršena poput razglednice...

...i to bez Photoshopa!

Toskana - Firenca 
Koja vam je prva asocijacija kad netko spomene Toskanu? Bajkovita brda, pitoreskni gradovi, vinske ceste, čempresi i bogata umjetnost? Da, to su one asocijacije koje povlačimo iz brojnih, čini se, fotošopiranih razglednica i nerealnih romantičnih filmova. Tu sliku imala sam i ja prije nego sam se u društvu svoje mame uputila u našu toskansku avanturu.

Predodžba, koju imamo o nekom kraju često je razlog razočarenju kojeg doživimo kad se konačno otisnemo na putovanje. No, Toskana ne samo da izgleda kao na fotošopiranim razglednicama, ona je i puno više od toga. Trenutak kad sam sa zidina srednjovjekovnog gradića San Gimignana bacila pogled na prirodu, postala sam i ja dio tih razglednica. Bila je to ljubav na prvi pogled!
 
Toskana
Toskana - Firenca
 
Kako biste u potpunosti osjetili duh ove popularne talijanske pokrajine, uzmite si vremena koje će vam omogućiti opušteno uživanje. Za ovo divno putovanje potrebno vam je minimalno pet dana, no, ako možete, uzmite si svakako tjedan dana. Najbolji način da dođete do Toskane je vlastitim automobilom. Toskana nije samo Firenca i Siena, Toskana je putovanje između jednog pitoresknog gradića na brdu do drugog. Ako niste u mogućnosti koristiti vlastiti ili iznajmljeni automobil, talijanska željenica nudi svakodnevne linije koje voze iz Firence u vodeće toskanske gradove.
 
Toskana 
Najbolja opcija za smještaj su mali gradovi i okolna imanja koja nude apartmane u idiličnoj prirodi daleko od gužve popularnih turističkih destinacija. Uz to su i cjenovno prihvatljivija opcija nego smještaj, u primjerice, Firenzi. Kako su sve atrakcije udaljene po maksimalno sat vremena vožnje (a ponekad i manje), privatni smještaj u manjim mjestima je odličan odabir – u isto vrijeme ćete osjetiti duh Toskane, a ipak doživjeti vrevu vodećih gradova.
 
Toskana 
Toskana - Firenca
Firenca – žila kucavica Toskane
Neizostavna destinacija vaše toskanske avanture je Firenca, a upravo ovaj grad je bio moj prvi doticaj s ovom talijanskom pokrajinom. Mnogi su mi prije putovanja sa sjajem u očima pričali o Firenci, za mnoge je upravo to najljepši talijanski grad koji ima najviše duha. Mene Firenca nije osvojila na prvu – velike gužve, rijeke uživljenih turista i glasnih turističkih vodiča – budite spremni da će vas čak i na otvorenom uhvatiti osjećaj klaustrofobije.
 
Firenca 
 No, kad sam napustila napučene ulice, ušla u crkve i brojne muzeje, popela se na tornjeve i sjela u mali brusketa bar, Firenca mi se počela uvlačiti pod kožu. Bogata povijest i nevjerojatna umjetnička djela ostavit će vas bez daha i u vama probuditi osjećaj strahopoštovanja prema ostavštini obitelji Medici. 

Firenca
Svoje istraživanje započnite na Piazzi della Signoria, jedinstvenoj galeriji skulptura na otvorenom na kojoj se nalazi i Palazzo Vecchio, središte firentinske politike od 14. stoljeća. Svakako posjetite palaču u kojoj ćete detaljnije upoznati fascinantnu obitelj Medici i obavezno se popnite na toranj – s njega se pruža nevjerojatan pogled na Firencu, ali i katedralu. Upravo je ovdje manja gužva nego na zvoniku katedrale.
 
Firenca 
Ne propustite razgledati svjetski poznatu galeriju Uffizi u kojoj se nalaze umjetnička blaga obitelji Medici. Djela, poput Botticellijeve slike Rođenje Venere, Michelangelove Svete obitelji i Tizianove Urbinske Venere, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Kako biste izbjegli duge redove, svoju kartu naručite online par dana unaprijed – ovaj način kupovanja omogućuje vam da odaberete željeni datum i točan termin. Na taj način ćete skratiti čekanje u redu, koje zna trajati i po par sati. Mi smo se srećom samo ušetali i iza sebe ostavili nervozne turiste u dugim redovima.

Firenca
 
Firenca
Neizostavno na popisu atrakcija su mnogobrojne crkve koje u sebi skrivaju umjetnička djela velikih majstora. U Firenci je svaka crkva umjetnička galerija i muzej.

Firenca
Imajte na umu da su crkve nedjeljom zatvorene za javnost do 13h ili 14h. Mi smo, nažalost, Firencu posjetile upravo na taj dan te, kako je veliki dio njih otvoren do maksimalno 18h, nismo stigli vidjeti sve glavne crkvene znamenitosti. Nemojte napraviti istu grešku – vjerujte mi, požalit ćete.

Firenca
Najpoznatija građevina u Firenci je katedrala, odnosno Il Duomo i njegova pripadajuća krstionica i toranj. Katedrala je poznata po svom pročelju i Brunelleschijevoj kupoli, ulaz je besplatan, dok se toranj i krstionica ipak naplaćuju.
 
Firenca
U crkvi San Lorenzo bez daha će vas ostaviti Donatelleova propovjedaonica i Michelangelovo stubište (koje se nalazi u biblioteci koja je za javnost otvorena u jutarnjim terminima), a nikako ne smijete propustiti grobnice obitelji Medici. Monumentalni pogrebni likovi na grobovima najpoznatijih članova obitelji izradio je Michelangelo – upravo ove grobnice su atrakcija koja je u Firenzi ostavila najveći dojam na mene.
 
Firenca 
Neću prežaliti što smo poljubili vrata crkve Santa Croce u kojoj se nalaze Galileova i Micheangelova grobnica. No, i to je još jedna razlog zašto se trebam vratiti u Firencu.
 
Firenca 
Preko najstarijeg mosta ovog grada, Ponte Vecchio, uputite se na drugu obalu rijeke Arno i posjetite palaču Pitti. Za restorane, slastičarne i barove vam ne trebam davati nikakve upute. Dovoljno je skrenuti koji metar s glavnih trgovina i ulica, da vam se otvori svijet malih taverni, mirisnih restorana i nevjerojatnih slastičarnica. Prepustite se istraživanju, ali nipošto nemojte zaboraviti da su vam bruskete, maslinovo ulje i sladoled obaveza putovanja!
 
Toskana 
 
Volterra i San Gimignano – potpuni doživljaj Toskane
Užurbana Firenca na mene je dojam ostavila prvenstveno zbog svog povijesnog i umjetničkog bogatstva. No, u njoj nisam osjetila Toskanu kakvu sam oduvijek zamišljala. No, bio je dovoljan samo jedan pogled na okolne brežuljke oko gradića San Gimignano da doživim duh ove pokrajine. Nipošto nemojte propustiti posjet jednim od srednjovjekovnih gradova koji su potpuna suprotnost velikim toskanskim gradovima.
 
San Gimignano
Iz San Gimignana ne smijete otići bez da isprobate sladoled iz svjetski poznate slastičarnice Dondoli. Adresu nije potrebno ni naznačiti jer veliki red turista odvest će vas ravno u carstvo sladoleda. Priznajem, veliki sam ljubitelj sladoleda, i svaki dan tijekom svog boravka u Toskani sam jela ovu osvježavajuću slasticu. Više puta dnevno. I uvijek par kuglica odjednom. Dondoli sladoled definitivno je među najboljima koje sam jela u svom životu.
 
San Gimignano 
San Gimignano
A nakon što pojedete jednu, dvije, tri ili više kuglica ovog slatkog božanstva, posjetite mnogobrojne male trgovine u kojima se prodaju tradicionalni toskanski proizvodi, poput sireva i kobasica, vina i maslinovog ulja.
 
San Gimignano
Siena – strma ljepotica Toskane
Posjetiti Toskanu, a ne prošetati se neobičnim ulicama Siene, pravi je grijeh. Grad je poznat po svojim strmim srednjovjekovnim uličicama koje će vas magično odvesti u prošlost. U Sieni ćete imati nevjerojatan doživljaj nekadašnje Italije i zlatnog doba ovog grada koje se odvijalo od sredine 13. do sredine 14. stoljeća.
  Sienna
 
Vodeći simbol ovog grada je Piazza del Campo – glavni trg koji će vas iznenaditi svojim oblikom školjke. Malim uličicama popnite se do sienskog Duoma, koji vas možda neće toliko oduševiti svojim pročeljem, no zato će vas unutrašnjost ove katedrale ostaviti bez daha.
 
Sienna 
Nemojte samo gledati u strop, bacite pogled i na pod, gdje se nalaze mramorne intarzije, koje krase skoro cijeli Duomo. Kako su zapravo izgledale freske doživjet ćete u Piccolominijevog knjižnici – raskoš boja i motiva, nevjerojatna preciznost u izradi i fascinantni detalji urezat će vam se u pamćenje. U ulici, koja spaja krstionicu i Piazzu del Campo, zavirite u male mesnice u kojima se nalaze jednostavni, ali najukusniji sendviči čiju salamu sanjam i dan danas.
 
Sienna
Pisa – turistička atrakcija koja će vas iznenaditi
Otići u Toskanu, a ne posjetiti Pisu i njen Kosi toranj, jednostavno nije prihvatljivo. Koliko god ova destinacija bila turistički klišej, ona će vas ipak uspjeti zavesti. Unatoč ogromnom broju turista koji se mahnitavo trude uslikati u pozi Ja držim Kosi toranj, kao i more drugih oko mene.
  Pisa
 
Pisino oružje zavođenja nije njena najpoznatija atrakcija – na takozvanom Polju čuda, Kosi toranj će vas očekivano iznenaditi i izmamiti osmijeh na lice. Jer on uistinu je toliko kos (koliko god fotografije to nisu uspjele dočarati). No, on ipak nije pisin glavni adut, barem što se mene tiče.
 
Pisa 
Četiri sakralne građevine čine okosnicu Campa dei Miracoli – Kosi toranj, Duomo, Campo Santo i krstionica. Za razliku od razvikanog tornja (za koji plaćate posebno ulaznicu) oko kojeg se roje turisti iz cijelog svijeta, zatvoreno groblje, čija zemlja je donesena čak iz Svete Zemlje, pružit će vam mir i dočarati spokoj koji je nekoć vladao ovim mjestom. Nipošto nemojte propustiti veličanstvenu krstionicu koja je na mene ostavila veći dojam nego razvikani toranj.
 
Pisa 
Pisa
Lucca – šarmantan grad u kojem ćete doživjeti smirenu Toskanu
Jedno popodne odvojite za šetnju mirnim ulicama šarmantnog grada Lucca jer ćete upravo tamo doživjeti onu smirenu i opuštenu Toskanu.
  Lucca
 
Njegove male ulice pune su restorana i slastičarnici, a svakako posjetite rodnu kuću skladatelja Giacoma Puccinija, katedralu San Martino u kojoj je grobnicu Ilarije del Caretta čiji portret u mramoru dijelu tako živo, dok će vas Piazza del Mercato iznenaditi svojim eliptičnim oblikom.
 
Lucca
Toskana je ona destinacija kojoj ćete se vraćati godinama. Ne samo zbog brojnih atrakcija, bogatih muzeja, izvrsne gastronomske ponude, nego zbog osjećaja koje će u vama probuditi. U isto vrijeme ćete doživjeti talijansku prošlost, vrevu sadašnjosti, ali imati i osjećaj da je vrijeme stalo – ono tamo jednostavno nije važno. Jer se nalazite u predivnoj razglednici u kojoj onaj savršeni trenutak traje vječno.

San Gimignano
Mija Dropuljić
Foto: Privatno
Objavljeno: 09.09.2015. u 17:10

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p