PUTOVANJA

U kojim je gradovima svijeta najljepše živjeti?

Economist je otkrio gradove s najboljim uvjetima za život
Koji svjetski gradovi osiguravaju najugodniji život?
Premda je ova vijest kategorizirana pod sekciju putovanja, za jedan komad svijeta, a posebno za ovo naše područje Balkana, ona označava mnogo više od dvadesetak dana u godini i pakiranja kupaćih kostima ili cipela za planinarenje u putne torbe.

Realnost je takva da umjesto badića mnogi pakiraju svoje živote i odlaze u smjeru boljih prilika i dostojnijeg života. No, prije te životne odluke, zasigurno se događaju razna i mnogobrojna vaganja, preispitivanja i dvoumljenja, i vjerujemo kako bi na neka od njih moglo odgovoriti novo istraživanje The Economista, odnosno tvrtke i članice grupacije Economist, Economist Intelligence Unit. Ova se kompanija bavi analizama na globalnoj razini, a izvješće koje je mnoge zaintrigiralo ujedno je ono koje se obavlja na godišnjoj razini i uključuje standard i mogućnost ugodnog života u gradovima diljem svijeta. Posljednje je i aktualno izvješće Economista tako pokazalo da su se prvi put u posljednjem turbulentnom desetljeću popravili uvjeti života na globalnoj razini.

melbourne
Ovo istraživanje u obzir uzima 30 varijabli kao što su zdravstvo, sigurnost, infrastruktura, sustav obrazovanja i okoliš, a porast boljih uvjeta života se, jasno, očituje u nekolicini gradova svijeta dok je u drugima očekivano pala zbog razloga kao što su teroristički napadi. Na prvom je mjestu već sedmu godinu za redom Melbourne, dok mu je za petama bliski nam Beč. Treće je mjesto zauzeo Vancouver u Kanadi kojeg prate Toronto i Calgary, nakon kojih ponovno dolazi australski grad. Na šestom je mjestu najpogodnijih i najugodnijih gradova za život Adelaide, zatim Perth, Auckland na Novom Zelandu, finski Helsinki, a na desetom se nalazi njemački Hamburg. Zanimljivo je kako se nijedan američki grad nije našao među prvih deset, kao ni velike svjetske metropole poput Londona, Pariza, New Yorka ili Tokija. Razlog tome jesu veće stope kriminala te problematičan javni prijevoz, što svakako smanjuje njihovu razinu praktičnosti i komfora, kako navodi Economist. 

hamburg
M.M.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 27.08.2017. u 09:00
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p