PUTOVANJA

U Sloveniji se nalazi svjetski poznata farma veličanstvenih bijelih konja koju morate posjetiti!

Tradicija stara više od 400 godina!
Ljubitelji konja zasigurno su već dobro upoznati s lipicancima - jednom od najstarijih pasmina konja u svijetu koja je danas poznata uglavnom kao - bijeli konj. No, jeste li znali da se najveća svjetska farma lipicanaca nalazi u susjednoj Sloveniji, tek nepuna dva sata vožnje od Zagreba, u selu Lipica, te da je spomenuto selo ujedno i izvorni dom ovoj sorti konja, čija priča seže u daleku 1580. godinu? 

Priča o prvoj svjetskoj ergeli lipicanaca započela je upravo u selu Lipica koje možete posjetiti i priuštiti si nezaboravno iskustvo u društvu više od 300 bijelih lipicanaca koji slobodno trče na čak 300 hektara zelene površine. Ono što je posebno zanimljivo kod ove vrste konja jest da oni zapravo uopće nisu bijeli; Lipicanci se rađaju tamni, no vrlo brzo posijede zbog mutiranog gena koji je Lipici dodijeli status važne kolijevke ove posebne sorte konja, i to na svjetskoj razini! Danas je ‘Kobilarna Lipica’, osim uzgajališta, kulturno-povijesni spomenik koji posjetitelje fascinira svojom zanimljivom pričom, prekrasnim konjima i zadivljujućim krajolikom koji okružuje ovo posebno mjesto. Nakon ulaska u imanje predlažemo da obiđete najstariju staju s predstavnicima svih klasičnih linija lipicanaca. Potom se zaputite u muzej lipicanaca, prošećite pašnjacima, drvoredima i parkovima te upoznajte sve posebnosti Lipice i Krasa!
 
Ljubitelji konjičkog sporta koji dolaze u Lipicu radi jahanja mogu boraviti u obližnjem hotelu Maestoso koji je svoje ime dobio upravo po jednoj od poznatih linija lipicanaca. Osim lipicanaca, najmlađi posjetitelji farme mogu upoznati i ponije te ih uz pratnju vodiča jahati među kozama i ovcama, a povremeno ih mogu izvesti i na pašnjake kako bi upoznali lipicance i njihovu ždrjebad. U svakom slučaju, iskusni vodiči će na vođenim turama posjetitelje upoznati sa svim posebnostima Lipice i lipicanaca. No, dobro je znati da imanje možete obići i sami, a u tome će vam pomoći  mobilna aplikacija Lipica Guide! Više informacija saznajte ovdje!
Foto: Instagram
Objavljeno: 04.02.2023. u 09:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p