PUTOVANJA

Uskoro počinje jedinstveni karneval u Veneciji koji će vas ove godine posebno oduševiti!

Tradicionalni venecijanski karneval u nikad bogatijem izdanju!
Sezona karnevala u punom je jeku, a dok se pripremamo za najveći domaći - Riječki karneval, za oko nam je zapela i ovogodišnja najava veličanstvenog venecijanskog festivala koji svake godine privuče nevjerojatnu brojku od 3 milijuna ljudi iz različitih dijelova svijet! Ovaj svjetski poznati, povijesni karneval ove se godine pronašao i na našoj ‘bucket’ listi, a zašto je ovosezonsko izdanje toliko posebno, otkrijte u nastavku članka!

Naime, 2020. godine pandemija je počela harati sjevernom Italijom te otkazala karneval u Veneciji koji je u sljedećoj, 2021. godini bio - virtualan. Svečanosti su se vratile u ograničenom izdanju u 2022. godini, a sada se u 2023. vraćaju u najsjajnijem izdanju do sada! I dok se karnevalske svečanosti trenutno održavaju po cijelom svijetu, svatko tko je barem jednom posjetio venecijansko izdanje dobro zna kako ovaj karneval ima jedinstven okus koji sve sudionike u trenutku vrati u prošlost  - u 18. stoljeće. Tako će karneval u Veneciji ove godine započeti 4. veljače 2023., a trajat će sve do utorka 21. veljače 2023. godine. Karneval će obilježiti nekoliko velikih parada, počevši od ‘Festa sull’Acqua’ - zabave na vodi tijekom koje će parada bogato ukrašenih brodova ploviti kanalom Cannaregio. Potom slijedi ženska povorka ‘Festa delle Marie’, na kojoj će 12 lijepih žena u povijesnoj odjeći defilirati od bazilike Svetog Petra do Trga Svetog Marka; Ova tradicija datira iz 9. stoljeća, kada su najbogatije venecijanske obitelji nudile prekrasnu odjeću, dragulje i svadbeni miraz za 12 lijepih, ali siromašnih venecijanskih djevojaka. Od 12 ‘Marija’, jedna je odabrana kao pobjednica koja se potom spušta niz zvonik bazilike Svetog Marka, što je samo po sebi poznato kao događaj pod nazivom Volo dell’Angelo (Let anđela).
 
Osim velikih javnih događanja, tu je i mnoštvo koncerata, gozbi i raskošnih maskenbala u najraskošnijim palačama u gradu. Najvažniji maskenbal je ‘Ballo del Doge’ koji u Veneciji za mnoge predstavlja događaj godine, a do čijih je ulaznica gotovo nemoguće doći. No, imajte na umu da su cijene ulaznica na raskošne venecijanske maskenbale paprene, kreću se od 200 pa sve do 800 eura! No, s obzirom na to da se u karnevalsko doba cijeli grad pretvara u kazalište na otvorenom, sigurni smo da ćete zaista uživati i u 'običnoj' šetnji gradom i promatranju spektakularnih balskih haljina i raskošnih tkanina koje i sami možete iznajmiti u brojnim dućanima po cijelom gradu! Program karnevala pronađite ovdje!
nazivom Volo dell’Angelo (Let anđela).
Foto: Instagram
Objavljeno: 30.01.2023. u 15:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p