PUTOVANJA

Vela spila: Nevjerojatna špilja na Korčuli koja će vas očarati svojom ljepotom!

Čudo prirode koje morate posjetiti barem jednom u životu!
Jeste li znali da se u bajkovitoj Veloj Luci nalazi jedno od najznačajnijih arheoloških lokacija na području Europe? Riječ je o fascinantnoj špilji naziva Vela Spila koja je svoje mjesto pronašla upravo na otoku Korčuli i koja privlači sve veći broj posjetitelja na ovo čudesno mjesto koje zaista izgleda kao da se nalazi na drugom kraj planete!

Smještena na padinama brda Pinski rat, špilja se sastoji od eliptičnog oblika kaverne i nalazi se na nadmorskoj visini od čak 130 metara. Dugačka 40 m i visoka 17 m, špilju krase dva otvora na krovu koja su nastala kolapsom svoda, a vremenski okvir nastajanja ove impozantne prirodne skulpture još uvijek nije određen. Ipak, pronađena arheološka građa nudi dokaze o naseljavanju i oblicima života prapovijesnih ljudskih zajednice koje su se koristile špiljom za svakodnevni život. Tako su arheolozi na ovom mjestu pronašli tisuće komada keramike, posuda i drugih predmeta na kojma su ispisane stranice kulturnih, društvenih, duhovnih i gospodarskih odnosa stanovnika špilje koja je danas jedno od najatraktivnijih prirodnih ljepota ovog otoka koji je ove godine proglašen jednim od najljepših na svijetu! 
 
Ulaz u špilju okrenut je prema jugu odakle se pruža prekrasan pogled na prostran zaljev, plodno blatsko polje, otočiće Ošjak, Kamenjak i Proizd, udaljenije otoke Vis, Sušac, Sv. Andrija, Biševo, te na otvorenu pučinu koja baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Valja napomenuti i kako se u muzeju Centra za kulturu u samome središtu Vele Luke nalazi se vrijedna arheološka zbirka predmeta pronađenih na ovome lokalitetu koju morate posjetiti nakon obilaska ove impozantne špilje koja svojom ljepotom ostavlja bez daha! Više informacija potražite ovdje.
Foto: Instagram
Objavljeno: 11.08.2022. u 10:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p