PUTOVANJA

Venecija - grad u koji se uvijek iznova vraćamo

Blogerica Nikolina Starčević otkriva male tajne romantičnog grada

Venecija Nikolina Starčević 
Zar nisi već išla tamo? Pitanje koje mi je bilo postavljeno nekoliko puta netom prije nego što sam otišla u Veneciju, iako je samo par ljudi i znalo da idem. Volim otići svakih nekoliko godina u Veneciju da se maknem iz Hrvatske, a nju volim jer je blizu, a i temperatura je za par Celzijusa viša....
 
No, pravi razlog zašto sam otišla i ovaj put je taj da se uvjerim i razbijem prijašnje iluzije i utiske koji su na mene ostavili prijašnji posjeti. Svaki put bih išla kad je karneval, u vrijeme najveće gužve i kaosa (ali prekrasnih maski, što svakako preporučam da posjetite!), a ovaj sam put htjela vidjeti onu mirniju i romantičniju stranu Venecije. 

Kažu da kad se zaljubite i kad ste sretni, ona vam je još ljepša pa je, uz Pariz, prozvana gradom ljubavi ili, kako ju talijani vole nadimkom nazivati, La Serenissima. Ovaj talijanski grad smješten je na sto osamdeset manjih otoka u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zaljevu na sjeveru Jadranskog mora. Uz Veneciju, uputila sam se prošli vikend s prijateljicama i na otoke Burano i Murano. Išle smo preko vikenda i preko agencije, a ne vlastitog angažmana što se, po mojoj procjeni, za razliku od putovanja po drugim europskim gradovima, više isplati.
 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija je grad koji možete svesti na nekoliko riječi - kanali, mostovi, gondole i palače. Kanala je oko sto pedeset, mostova četiri stotine, pravih drvenih gondola upola manje nego u osamnaestom stoljeću, a isto tako i palača. Ako dolazite u luku Santa Lucia, najbolje je da se ukrcate u jedan od vodenih taksija ili brodova kako biste upoznali Canal Grande, najveći kanal koji u obliku obrnutog slova S dijeli Veneciju. Također, moguće je i unajmiti prave gondole, što je nešto skuplja verzija, ali ako ste odlučili romantično provesti vrijeme u Veneciji onda je to prava stvar. Uz ponudu šarmantnih Talijana i vrsne vještine cjenkanja nas Balkanaca i mi smo napravili svoju turu gondolom te obišli većinu kanala i prošli kroz najpoznatije mostove. Tri najpoznatija su Ponte di Rialto, koji je ujedno najatraktivniji i čija je okolica vrlo životopisna - od lokalne tržnice do dućana s murano staklom i poznatim venecijanskim maskama, zatim Akademski most te Most uzdaha koji je ime dobio po zatvorenicima kojima je to bio zadnji pogled na Veneciju prije odlaska u obližnju ćeliju. Također, s Ponta di Rialta možete vidjeti sve te poznate palače koje su danas muzeji otvoreni za javnost, a jedan od meni dražih pogleda jest onaj na crkvu Santa Maria della Salute.
 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević
Kada dođete na kopno, bitno je znati da nema prometnih vozila, što zapravo nije ni potrebno jer Venecija nije toliko velika i sve bitno možete propješačiti. Glavni i formalno jedini trg (piazza) u Veneciji jest onaj Svetog Marka, koji je ujedno i najpoznatija turistička destinacija ovog grada. Trg je s jedne strane omeđen starim i novim Prokurativima, a s druge strane bazilikom istoimenog sveca. Doživljaj koji možda ne želite propustiti jest pogled sa zvonika ove bazilike, stoga je jako bitno da dođete što ranije u Veneciju i na sam trg kako biste izbjegli enormne redove. Također, uz bok se nalazi i duždeva palača, gotička građevina koja je nekoć bila sjedište najmoćnije sile Jadrana te sat svetog Marka koji je jedan od prvih astronomskih satova u Europi. Ovaj put (za razliku od prijašnjih) nisam bila naivna pa nisam sjela na kavu na samom trgu jer ćete za istu platiti od 15 do 20 Eura. No, pravu talijansku kavu svakako probajte ukoliko ste ljubitelj jake crne kave. A ako trebate internet i ne želite eksperimentirati, u ulici do Trga svetog Marka nalazi se Hard Rock Cafe, gdje možete i jesti, a osoblje je jedno od najugodnijih koje sam ikad srela.
 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević 
Drugi dan smo proveli na otocima Murano i Burano. Murano smo posjetili zbog tvornice istoimenog stakla gdje smo imali priliku vidjeti proces izrade staklenih vaza i nakita. Burano je pak priča za sebe i, ako mene pitate, da imam priliku kupiti neku vilu radije bih kupovala više manjih stančića u mjestima kao što je Burano! On nema posebnih znamenitosti kao što ima Venecija, no ono što njega čini posebnim jest šarolikost i pozitivna energija koju ostavlja za sobom. Sve kuće i kućice na otoku su u različitim bojama i sve su boje upečatljive i sve samo ne decentne. Ovdje smo rezervirale apartman, budući da je smještaj u Veneciji nešto skuplji od ostalih talijanskih gradova kao što su Milano i Rim, a predlažem da ovdje i ručate jer su cijene i više nego duplo manje u Veneciji. Nas tri smo u slatkom malom restorančiću s jako ugodnim osobljem napokon našle pravu talijansku pizzu. Uvijek sam se čudila kako je moguće da su poznati po pizzama, a nikad mi ni jedna nije bila dobra kao naša hrvatska, pa me ovo ugodno iznenadilo i učinilo sretnijom.
 
Venecija Nikolina Starčević 
Venecija Nikolina Starčević

Ovaj dvodnevni izlet provele smo leggiero u punom smislu riječi, grad i otoci nisu veliki pa smo stigle sve obići, a ujedno se i odmoriti i prepustiti misli okolini koja nas je odmarala od obaveza i svega zbog čega smo i pobjegle iz Zagreba. Zapravo nije ni čudno zašto su mnogi umjetnici, što pjesnici što slikari dolazili baš u Veneciju i na obližnje otoke kako bi stvarali svoja djela u okruženju koje je toliko smireno, a opet beskonačno inspirativno... Jesam, bila sam već u Veneciji i svakako znam da ću je opet posjetiti...
 
Nikolina Starčević
Foto: Nikolina Starčević
Objavljeno: 17.03.2015. u 13:07
Tagovi: putovanja, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p